INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ve čtvrtek 7. února společnost LMC s.r.o. uspořádala seminář pro personalisty na téma zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Na semináři mimo jiné vystoupila i Hana Potměšilová, ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP), aby přítomné informovala o důsledcích změn zákona o zaměstnanosti v oblasti práce s postiženými.

Seminář pro personalisty byl zaměřen na změny v oblasti zaměstnávání lidí s postižením, novinky v legislativě a nejlepší příklady z praxe. Na semináři vystoupili odborníci na problematiku zaměstnávání osob se zdravotním postižením a účastníci zde měli možnost konzultovat případy ze své praxe se zástupci NFOZP a Kanceláře veřejného ochránce práv.

„Problematika zaměstnávání lidí s postižením a naplňování příslušných kvót letos vzhledem k legislativním změnám výrazně vystoupí do popředí. Řada firem se touto oblastí již začala intenzivně zabývat, díky čemuž vznikají mnohé inspirativní programy. Většina firem je však teprve na začátku a zatím jim chybí dostatek informací, i proto jsme se rozhodli uspořádat první z řady seminářů na toto téma,“ uvedl Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, provozovatele portálu Prace.cz, který obsahuje speciální sekci s nabídkami práce pro lidi s postižením.

Ředitelka NFOZP Hana Potměšilová svým příspěvkem vysvětlila důsledky změn zákona
o zaměstnanosti v oblasti práce s postiženými, popsala aspekty zaměstnávání OZP a motivační nástroje, proč zaměstnávat osoby se zdravotním postižením. „Problémem jsou především předsudky. Na postižené je často nahlíženo jako na méněcenné. Každá pracovní
pozice je však vhodná pro OZP. Firmy ale místo najímání osob se zdravotním postižením a snahy např. upravit pracovní úvazek raději odvádí vysoké částky do státního rozpočtu, příp. si kupují výrobky z chráněného trhu práce, jen aby splnily zákonnou povinnost,“ řekla k problematice Hana Potměšilová.

„Ani zaměstnanec se zdravotním postižením by svoji diagnózu neměl před zaměstnavatelem tajit. Přinese to výhody nejen jemu samému, ale i daňové výhody pro zaměstnavatele,“ dodala ředitelka NFOZP.

Se zkušenostmi z praxe zaměstnávání lidí s postižením vystoupila Natalie Kafková ze společnosti Siemens. Představila přístup této společnosti ke změně v legislativě ve vztahu k zaměstnávání osob se zdravotním postižením a popsala nástroje komunikační kampaně uvnitř společnosti.
Příklady z praxe uvedl také Martin Vejplacha z ČSOB, který hovořil o náboru osob se zdravotním postižením a představil jednotlivé kroky v komunikační kampani společnosti. Ve svém příspěvku popsal úskalí nástrojů komunikace a uvedl tipy na efektivní řešení.
Za Kancelář veřejného ochránce práv se semináře zúčastnila Jana Kvasnicová, která svůj příspěvek zaměřila na rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Účastníkům přiblížila formy diskriminace vymezené Antidiskriminačním zákonem a uvedla příklady, se kterými se lidé na veřejného ochránce práv nejčastěji obracejí. Ve svém příspěvku se věnovala také přípustným formám pozitivní diskriminace, ke kterým mohou firmy v případě zaměstnávání lidí s postižením přistoupit.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3