INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

EON logoEGA s webovkou a globusem 02E.ON Energy Globe Award ČR 2013 se může stejně jako v minulých letech pochlubit velkým zájmem českých kutilů, firem a organizací. Do soutěže, která každoročně odměňuje originální projekty přispívající k ochraně životního prostředí, se přihlásilo celkem 217 projektů.

Z 217 soutěžících vybrala mezinárodní porota 3 nejzajímavější projekty v kategorii Obec, Kutil, Firma a Mládež. Nominované projekty přitom usilují vedle prvenství ve své kategorii také o celkové vítězství v soutěži. Letošní novinkou je kromě nového uspořádání kategorií a možnosti přihlásit i nezrealizované nápady, také možnost hlasovat o nejsympatičtější projekt z 12 nominovaných pomocí SMS či internetu na webových stránkách www.energyglobe.cz. Svůj hlas lze odevzdat jednomu z projektů od 1. srpna až do konce září.  Vítězové letošního ročníku E.ON Energy Globe Award ČR budou představeni 7. října 2013 ve Vinohradském divadle v Praze. Záznam programu proběhne 19. října na České televizi.

V letošním 4. kole soutěže E.ON Energy Globe Award ČR byly v jednotlivých kategoriích nominovány tyto projekty:

Kategorie FIRMA

Předkladatel:reenergie 01 Renergie s. r. o., název projektu: Optimalizace energetických a materiálových toků mezi bioplynovou stanicí a zemědělskou prvovýrobou.

Projekt je ojedinělým vyváženým propojením výroby energie v bioplynové stanici z biomasy a její spotřeby v jedné lokalitě spolu s navazujícími uzavřenými materiálovými toky. Řešení umožnilo vytvořit nová pracovní místa, soběstačnost ve výrobě elektřiny a tepla a odvod přebytku elektřiny do VN sítě.

 

 

 

Předkladatel: Jiří Marian, název projektu: Snížení energetické náročnosti Hotelu-vinařství Galant.

Projekt je zaměřen na minimalizaci provozních nákladů chytrým využitím přebytku tepla, odpadní vody i skleníkových plynů vznikajících při provozu a výrobě. Skleníkové plyny jsou využívány ve wellnes programu i výrobě vína.

hotel vinarstvi galant 02

 

 

 

 

 

 

 

Předkladatel: ČSAD Česká Lípa, a. s., název projektu: Vozový park na CNG.

Firma v rámci projektu pořídila a využívá 59 autobusů se CNG pohonem a zajišťuje s nimi více než ¾ dopravního výkonu v Libereckém kraji. Jde nejen o významnou úsporu  provozních nákladů, ale zejména obrovské snížení emisí škodlivých částic a tím zlepšení kvality ovzduší.

Č LIPA CNG 03

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie OBEC

Předkladatel: Obec Kněžice, název projektu: První energeticky nezávislá obec Kněžice ve výrobě tepla a elektrické energie.

Jádrem projektu je bioplynová stanice zpracující většinu místních odpadních surovin na bioplyn, který je přeměněn na elektrickou energii a teplo, přičemž popel z kotelny se využívá jako kvalitní hnojivo. Obec je energeticky soběstačná, zkvalitnilo se ovzduší a projekt dává práci několika obyvatelům Kněžic.

Knezice 04

 

 

 

 

 

 

 

Předkladatel: Obec Dolní Újezd, název projektu: Snížení energetické náročnosti základní školy.

Tříletý projekt díky unikátnímu systému vytápění s využitím obnovitelných zdrojů a plynových tepelných čerpadel pomohl výrazně ušetřit náklady na elektřinu se snížením dopadu na životní prostředí.

Dolni Ujezd 05

 

 

 

 

 

 

 

Předkladatel: Město Soběslav, název projektu: Záchrana gotického hradu Soběslav.

V rámci projektu došlo ke zrekonstruování hradu, vybudování moderní městské knihovny ve skleněném skeletu s vytvořením vlastního mikroklima. Knihovna je díky použitým technologiím energeticky velmi úsporná a sám projekt získal řadu ocenění za moderní architektonické řešení.

Hrad Ssobeslav 06

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie KUTIL

Předkladatel: Ing. Jan Řežáb, název projektu: Energeticky aktivní dům Plzeň – Bolevec.

Projekt se zaměřil na kvalitní a pohodlné bydlení s minimální spotřebou energie, kterou si zajišťuje sám a je výstavbou i provozem šetrný k životnímu prostředí. Objekt je vytápěn teplovzdušně a dokáže vyrobit ročně o polovinu více energie, než sám spotřebuje.

Bolevec 07

 

 

 

 

 

 

 

Předkladatel: Jiří Pešek, název projektu: Solární slunečník.

Projekt řeší využívání solárních panelů v pozici slunečníků schopných napájet získanou energií domácí elektrospotřebiče. Jedná se o tradiční rozevíratelnou konstrukci slunečníku, kde potah tvoří fotovoltaická fólie zespodu zpevněná textilií. Nápad může najít široké uplatnění nejen u nás, ale zejména v zemích s větší a delší sluneční intenzitou.

dům architekta 09

Předkladatel: Ing. arch. Martina Příkazská, Brno - Žebětín, název projektu: Vlastní dům architekta s ateliérem.

Architektonicky zajímavý nízkoenergetický dvojdomek zajímavě zasazený pro přírody je současně důmyslným řešením nízkých nákladů na energii díky masivnímu zateplení. Tento projekt získal i cenu v architektonické soutěži.

 

 

 

 

Energis 24 10Kategorie MLÁDEŽ

Předkladatel: Mgr. Radovan Šejvl, název projektu: Energis 24.

Jedná se o spojení tří projektů -  tzv. Technologické školky rozvíjející v dětech předškolního a školního věku povědomí  o technice a energetice formou hry a řešení úkolů, Technické výchovy v praxi zaměřené na 15 až 16leté zájemce a Virtuální univerzity, sdružující několik desítek studentů se zájmem o techniku a energetiku. Projekt se setkal s velkým ohlasem a jeho výsledky v posilování znalostí jeho účastníků jsou překvapující.

 

 

 

výskyt oxidu jihlava 12Předkladatel: SŠOS Jihlava, název projektu: Výskyt oxidu uhličitého ve škole.

Projekt v praxi prokázal prospěšnost pravidelného větrání učebních místností a díky průběžným měřením umožnil najít optimální způsob výměny vzduchu pro maximální soustředění studentů. Zařízení pro monitoring škola zakoupila z financí za předchozí ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award.

 

 

 

 

setrilkovi 11Předkladatel: České ekologické manažerské centrum (CEMC, )název projektu: Šetřílkovi aneb Hravě šetřím kapsu i přírodu.

Projekt je určen široké veřejnosti s cílem ukázat, jak lze výrazně ušetřit rodinný rozpočet snížením finančních nákladů na běžný provoz domácnosti. Jedná se o hru na bázi vzdělávací aplikace, kterou lze stáhnout na internetu a jejím základem je hospodaření smyšleném čtyřčlenné rodiny na základě využití zajímavých informací o nejrůznějších cestách k úsporám energií a šetrnosti k životnímu prostředí.

 

 

Vítěz letošního ročníku soutěže získá kromě finanční odměny 300 000 Kč od energetické společnosti E.ON zajímavé ceny od partnerů soutěže, jako Vaillant Group Czech, s. r. o. nebo Gorenje spol. s r. o. Nejsympatičtější projekt vyhrává 3letou zápůjčku elektromobilu BMW i3 spolu s dobíjecí stanicí od generálního partnera BMW Group ČR.

 Bližší informace o soutěži i nominovaných projektech lze získat na www.energyglobe.cz. Svůj hlas o nejsympatičtější projekt může každý odevzdat od 1. srpna do konce září 2013 a vyhrát tak např.  elektrokolo či úspornou pračku.

(vg)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3