INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Že nejlepší investice je do vzdělání, věděly už naše babičky. Ale možná Vás překvapí, že taková investice může mít v případě Vaší firmy návratnost až 1760 procent. Že to nemůže být možné? Tak přesně pro Vás připravil Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) celou řadu možností, jak si doplnit znalosti v této oblasti.

„České firmy se obecně zaměstnávání lidí s nějakým handicapem bojí, a to je pro ně obrovská škoda, protože se připravují o možnost získat loajální a spolehlivé zaměstnance,” odkazuje Hana Potměšilová, ředitelka NFOZP, na přetrvávající předsudek v obrazu invalidy jako vozíčkáře s kombinovaným postižením nebo slepého ladiče pian. „Díky pokroku medicíny ale dnes dokážeme celou řadu nemocí lépe a efektivně zaléčit a tím i pacientům radikálně zvedat kvalitu života i možnost společenského uplatnění,” vysvětluje a hned dodává typické příklady chorob, které už dnes ‘tolik nepřitěžují’ jako Crohnova nemoc, lupénka či roztroušená skleróza.

Mezi OZP hledajícími uplatnění tak již dávno nepřevládají absolventi speciálních škol, ale velmi podstatnou část tvoří i vysokoškoláci a další odborníci. Tedy pracovníci, jejichž schopnosti mohou firmám přinést mnohem víc než ‘jen’ ušetřených 176 tisíc korun za nevyčerpané náhradní plnění. „Pokud ale na něčem ztroskotávají, je to zejména obecná neznalost pravidel zaměstnávání OZP ze strany personalistů a firem. Proto jsme připravili celou sérii školení, které firmám chceme nabízet v ‘na míru šitých’ balíčcích,” říká Hana Potměšilová. Kompletní ‘menu’ je možné prostudovat na webových stránkách NFOZP a obsahuje nejen například situační analýzy, audit pracovních pozic vhodných pro OZP či podporu při náboru zaměstnanců se zdravotním postižením ale i kurzy správné komunikace s OZP kolegy či zákazníky. Mezi další služby, které může nadační fond nabídnout, patří pracovně právní poradenství v oblasti legislativy a praxe zaměstnávání OZP, kurzy pro personalisty a manažery nebo zprostředkování stáže studentů se ZP.

„Podle aktuálních statistik, které máme k dispozici, více než deset procent ze všech nezaměstnaných jsou osoby se statutem OZP, a mezi nimi je výrazná většina těch, kteří práci nemohou najít právě proto, že lidé nevědí, jak s nimi spolupracovat. A to je něco, co chceme změnit,” uzavírá Hana Potměšilová.

Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením vznikl v roce 2007 v reakci na tíživou situaci postižených při vstupu na trh práce. Je jedinou neziskovou organizací, zaměřenou na zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP), která chápe komplexitu překážek. Cíleně se tak věnuje nejen aktivnímu vytváření pracovních míst pro OZP, ale i osvětě a vzdělávání personalistů i vedení firem, které postižené zaměstnávají nebo se na to teprve chystají. Součástí činnosti je i aktivní lobbing, vedoucí k pozitivním změnám v legislativě, a různorodé osvětové projekty pro zaměstnavatele i veřejnost.

Informace o všech projektech, minulých i chystaných, vždy naleznete na internetových stránkách fondu: www.nfozp.cz.

(tz) 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3