INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jako každý rok i letos Ministerstvo práce a sociálních věcí zvyšuje od 1. ledna 2022 hodnotu stravného na pracovních cestách na 118 korun na den. Letos je změna výraznější, což je dáno především vysokou inflací, která na konci roku 2021 dosáhla 6 %. Spolu s růstem ceny „diet“ roste i částka, při které je stravenka pro zaměstnance i zaměstnavatele z hlediska zdanění nejvýhodnější. Pro rok 2022 je to 150 korun.

Používání stravenek, ať už ve formě papírových poukázek, nebo karet, které se stávají hlavním nosičem stravenek, se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem. V roce 2022 si firmy odečtou z daní nejvíce, když zaměstnancům pořídí stravenky v hodnotě 150 korun na den.

Pro srovnání – v případě stravovacího paušálu – je denní limit pro rok 2022 roven částce 82,60 Kč. Když zaměstnavatel poskytuje na obědy tuto nebo nižší sumu, neplatí zaměstnanec z této sumy žádné daně ani odvody. „Pokud zaměstnavatel bude přispívat na stravování vyšší částkou, což by bylo vzhledem k průměrné ceně oběda žádoucí, vše nad tento denní limit podléhá na straně zaměstnance jak dani z příjmu, tak odvodům pojistného,“ připomněla Martina Machová, personální ředitelka Sodexo Benefity a doplnila: „Oproti tomu ze stravenek zaměstnanec žádné daně ani pojistné neodvádí a daňová zátěž je pouze na straně zaměstnavatele.“

„Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 % z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, avšak už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele. Pro zaměstnance jde ale u stravenek vždy o příspěvek, který na jeho straně nepodléhá zdanění ani odvodům,“ vysvětlila Martina Machová a dodala: „Díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky o čtvrtinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu.“

Stravenky jsou spolu se zvýhodněným závodním stravováním vůbec nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. V České republice je aktuálně využívá 1,5 miliónu zaměstnanců a roste podíl těch, kteří místo papírových stravenek mají stravenkové karty. „Sodexo stravenkovou kartu má nyní k dispozici 300 000 uživatelů,“ sdělila Martina Machová. „Digitální karty mají řadu výhod, včetně toho, že se Sodexo je možné využívat řadu speciálních nabídek nebo službu Peníze zpět, kdy naši uživatelé mohou získat až 15 % zpět při platbě ve vybraných restauracích.“

Oproti roku 2021 se daňově optimální hodnota stravenky zvýšila o 13 Kč, její růst je již několik let kontinuální, například v roce 2018 šlo o částku 118 korun. „V roce 2021 se poprvé stalo, že průměrná cena oběda výrazně překročila hodnotu optimální stravenky, která nestačila na oběd v žádném z krajů,“ připomněla Martina Machová s tím, že v předcovidových letech většina zaměstnavatelů hodnotu stravenkových benefitů pravidelně každoročně navyšovala. „Dělo se tak i v loňském roce, k navýšení přistoupilo více firem než v předchozích letech,“ uzavřela.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3