INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Whisky Bernard 3Než whisky spatří světlo světa, nejméně tři roky zraje v sudech. Po tu dobu se jí říká new make a už tyto „základy“ zkoumají odborníci a posuzují porotci. New make budoucí Whisky Bernard se stal překvapením největší domácí soutěže lihovarů Česká pálenka a ve své kategorii přesvědčivě vyhrál.

„Porotci jeden ze vzorků považovali za vtip. Někteří se domnívali, že organizátor, aby porotu trochu rozhodil nebo pobavil, přidal mezi ostatní jeden vzorek ze Skotska, který se vymykal. K našemu velkému potěšení to byl náš new make Whisky Bernard,“ pověděl Jiří Syrovátka, mistr biolihovaru Zámecké sady Chrámce, kde budoucí whisky vznikla. Překvapení bylo o to větší, že vítězný vzorek byl úplně čerstvý. „Vypálil jsem ho dva týdny před soutěží, v dřevěném sudu nebyl ani okamžik, přesto získal vyšší hodnocení než vzorky, které zrají třeba už i téměř tři roky,“ doplnil Jiří Syrovátka. „Mám napito hodně skotských new make a tento se mezi ně může směle zařadit. Jde o parádní destilát skotského střihu. Na tuto whisky se můžeme těšit,“ vyslovil svůj názor na new make Bernard jeden z porotců, renomovaný znalec whisky a majitel whisky studovny Whisky & Kilt Václav Rout.

V biolihovaru Zámecké sady v Českém středohoří vzniká od roku 2020 pro Rodinný pivovar Bernard pivní pálenka, letos zde vypálili i první várku budoucí Whisky Bernard. Ta vzniká z tzv. sladového vína, pro jeho výrobu Rodinný pivovar Bernard používá kvalitní humnový slad z vlastní sladovny v Rajhradě u Brna. První várka new make na svůj čas čeká ve třech 190litrových sudech z amerického dubu, ve kterých již zrál americký bourbon. Whisky Bernard bude tzv. single malt, tedy sladová whisky z jedné šarže, nebo dokonce jen z jediného sudu.
Soutěž Pálenka roku proběhla v Praze pod záštitou e-shopu Lihovárek.cz a oborové organizace palíren Unie Destilatérů. Účastnilo se jí 80 % českých lihovarů. Utkání 223 českých řemeslných destilátů hodnotilo 25 předních expertů a pět oborových novinářů. Destiláty byly hodnocené ve 13 kategoriích, každá z nich čítala 20–50 vzorků.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3