INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

epoptavkaV roce 2023 došlo v meziročním srovnání k výraznému poklesu poptávky po palivovém dřevu. Celkový objem poklesl oproti roku 2022 o 43 %. Ukazují to data společnosti ePoptávka.cz, největšího online tržiště v České republice.

„Poptávka po palivovém dřevu byla v roce 2023 značně odlišná od předchozího roku. Zatímco v roce 2022 v podstatě kontinuálně rostla a držela se na velmi vysoké úrovni, loňský rok přinesl pokles. Markantní nárůst nepřišel ani se začátkem topné sezóny,“ uvádí Otto Kočí, ředitel společnosti ePoptávka.cz.

Rok 2022 byl z pohledu poptávky po palivovém dřevě nadprůměrný. Značný nárůst zájmu vyvolaly obavy způsobené vysokými cenami energií, což vedlo řadu domácností k přehodnocení svého přístupu a hledání alternativních způsobů vytápění. „Ve srovnání s rokem 2021 poptávka v roce 2022 dle našich dat vzrostla o 171 %. Křivka jejího vývoje přitom do značné míry odráží i křivku cen za energie,“ komentuje Otto Kočí. Už v prosinci 2021 došlo k náhlému růstu ceny za elektriku, a přestože opět rychle klesla, už od ledna 2022 cena opět postupně stoupala. Rekordní výše pak dosáhla v srpnu. Skokový nárůst zájmu o palivové dřevo začal už v únoru 2022 a poptávka od té chvíle kontinuálně rostla a vrcholu dosáhla také v srpnu 2022, kdy byla v meziročním srovnání vyšší o 181 %.

V roce 2023 dochází v tomto trendu ke změně a ochlazení zájmu. Ještě v prvních dvou měsících se držel vysoko na srovnatelné úrovni s rokem 2022, ale už v březnu značně poklesnul a k výraznému nárůstu pak už po zbytek roku nedošlo, a to ani před zahájením topné sezóny. „Celková poptávka v meziročním srovnání v roce 2023 poklesla o 43 %. Tento propad bychom mohli dát do kontextu s několika faktory. Předně je důležité si uvědomit, že rok 2022 byl opravdu nestandardní. Zároveň se řada domácností v reakci na dění předzásobila dřevem na dlouhou dobu dopředu. V neposlední řadě pak do hry jistě vstupuje i faktor počasí, kdy vlivem teplého počasí začátek topné sezóny přišel později,“ zakončuje Otto Kočí. Ve srovnání s rokem 2021 a předchozími roky tak poptávka zůstává stále vysoko. Oproti roku 2021 byla loni vyšší o 54 %.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3