INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

webKdyž vás čeká výměna střechy či její rekonstrukce, ať jde o rodinný domek, nebo firemní objekt, není to nikdy záležitost úplně jednoduchá. Ve hře bývá řada faktorů, od těch ryze praktických přes designové, finanční a další.

Jedni milují historické doškové střechy, druzí se kloní třeba k plechové krytině. Právě ta si získává u stavebníků stále větší oblibu. Má nesporné výhody, jednou z nich je kvalita, druhou úspora času, třetí třeba značná variabilita. Nejen o tom s námi hovořil Ondřej Haška, obchodní a marketingový ředitel společnosti SATJAM, předního českého výrobce plechových střech:

Rok 2023 nebyl právě z těch nejjednodušších, a to jak pro občany, tak ani pro firmy. Jak jej hodnotíte z pohledu vaší společnosti?

Počátek roku ani pro nás nebyl příliš snadný. Panovala vysoká nervozita, jak se bude vyvíjet, protože jsme očekávali velký pokles zakázek. Ten pak skutečně přišel a zasáhl v podstatě celý trh. Nebylo možné opakovat rok 2021, který přinesl velkou surovinovou krizi a obrovskou poptávku, ani rok 2022, který byl extrémní kvůli válce na Ukrajině. V létě se situace začala obracet k lepšímu, a podzim nakonec přece jenom přinesl počet zakázek, na který jsme byli zvyklí před pandemií. Nakonec to tedy byl úspěšný rok, ačkoliv to zpočátku vypadalo opravdu všelijak.Stresni krytina SATJAM Rapid 510 s opravami foto zdroj SATJAM 2

Jak vůbec probíhá výroba plechové střechy?

Základem je kvalitní plech, a to buď z oceli, nebo ze slitiny hliníku. Nakupujeme je od předních světových výrobců, například ocel mimo jiné od švédské společnosti SSAB, hliník zase odebíráme od norské hliníkárny Speira. Materiál následně na našich výrobních linkách upravujeme do požadovaného rozměru a tvaru. Většina naší produkce je na zakázku pro konkrétní střechu. Každá je totiž jiná, málokdy se sejdou dvě podobné. Záleží na jejím tvaru, rozměrech, požadavcích zákazníka a podobně. Střecha ale není jen krytina, součástí jsou také veškeré klempířské prvky, fólie, doplňky nebo nejrůznější bezpečnostní komponenty, jako jsou například sněhové zábrany. Klientům od nás tedy odchází kompletní zakázka. Střecha je koruna domu, která se zpravidla pořizuje na celý život, a její kvalita by tomu proto měla odpovídat. To začíná samozřejmě už ve výrobě.

Popularita plechových střech v posledních letech stále stoupá. Čím to podle vás je?

Jejich hlavní výhodou je to, že nabízí dobré užitné vlastnosti a dlouhou životnost při poměrně příznivých pořizovacích nákladech. Jsou velmi lehké, takže se dají bez problémů použít třeba i na starší dům, kde už není krov v dostatečné kondici, aby unesl klasickou těžkou krytinu. Nemusí se tedy kvůli nové střeše kompletně celý předělávat. Nízká hmotnost zároveň umožňuje vyrábět plechové krytiny v různých rozměrech, a to včetně velkoformátového provedení. Přitom pro jejich manipulaci nepotřebujete těžkou techniku, stále to lze zvládnout v pár lidech. Celá střecha se pak v podstatě vejde na jednu paletu, takže při přepravě i skladování zabere méně místa. Další výhodou je, že ji lze použít i na střechu s nízkým sklonem, aniž by hrozilo, že pod krytinu bude zatékat. Navíc plech je sám o sobě velmi pevný a zároveň snadno tvarovatelný, takže z něj lze vyrábět krytiny nejrůznějších tvarů – od imitací skládaných krytin až po moderní rovné plochy. Vlastní pokládka je pak poměrně rychle hotová, záleží ale samozřejmě na složitosti střechy. To vše s sebou nese nižší náklady na střešní konstrukci, transport i vlastní pokládku.

Takže namontovat plechovou střechu si majitel zvládne klidně sám?

Stresni krytina SATJAM Grande Belostok foto zdroj SATJAM 1Manuálně zručný člověk to určitě dokáže, vždy ale doporučujeme obrátit se spíše na zkušeného odborníka. Přece jenom střecha musí odolávat poměrně náročným povětrnostním podmínkám, ať už je to slunce, vítr, déšť, nebo sníh. Samotná pokládka bývá většinou poměrně jednoduchá a rychlá, je ale třeba důsledně dodržet pokyny od výrobce. Záleží třeba i na takových detailech, jako je oplechování komínu nebo správné provedení kotvení krytiny k latím. Kdo tedy chce mít jistotu dlouhodobě perfektního výsledku, měl by kromě kvality krytiny dbát i na její správně provedenou montáž.

Jsou naopak nějaké mýty o plechových krytinách, kterým mnoho lidí věří?

Jisté předsudky mezi některými majiteli nemovitostí stále ještě panují. Proto se také snažíme o určitou osvětu. Mnoho lidí má například obavu, že plechová krytina není patřičně odolná. Pokud je kvalitně vyrobená a nainstalovaná, vydrží sloužit bez problémů desítky let. Také není pravda, že by například při dešti byla hlučná. Záleží totiž nejen na použité krytině, ale na celé skladbě střechy. Správně provedená střecha by měla mít patřičné tepelně a zvukověizolační vlastnosti bez ohledu na to, jakou krytinu použijete. Ze stejného důvodu neplatí ani to, že by pro plechovou krytinu byl problém silný vítr nebo vydatný déšť a sníh. Opět záleží na provedení celé střechy.

Určitě chystáte i mnoho nového...

V současnosti plánujeme další zkvalitňování zákaznického servisu. Proto jsme spustili mnoho nových projektů, které pro nás přinášejí spoustu výzev. Dlouhodobě pracujeme na tom, abychom upevnili naši pozici na trhu a byli maximálně proklientsky orientovaní. Také rozšiřujeme naše výrobní kapacity, instalovali jsme nové výrobní linky a do budoucna plánujeme stavbu nové výrobní haly, která nám pomůže ještě lépe vycházet vstříc požadavkům zákazníků. A samozřejmě jsme přišli také s novinkami v sortimentu, a to s novou krytinou SATJAM TP26 Express, vylepšenou povrchovou úpravou SATJAM TopMat a rozšířením doplňkového sortimentu. Snad nás tedy čeká úspěšný rok.

za rozhovor poděkoval Martin Šimek

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3