INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

webKnedlíkyVášeň pro vaření se stala Petru Kosinerovi doslova osudová. Provází ho celý život a je nedílnou součástí jeho profesní dráhy. Kuchařského řemesla se ujal nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí.

A před více než jedenácti lety stál společně s investorem Vladimírem Zikmundou u zrodu české firmy Knedlíky Láznička, která ve svém oboru udává tón.

Vsadili na kvalitu, ale cesta k srdci zákazníků lehká nebyla. Poctivé řemeslo a vybrané regio­nální suroviny mají svou cenu. Naštěstí to ale Češi brzy poznali a dali ručně vyráběným poctivým knedlíkům od Lázničky šanci. Nakonec o tom vypovídá i úctyhodných 33 ocenění v soutěži Česká chuťovka a Dětská chuťovka, které knedlíky věhlasného výrobce sesbíraly. Letos k nim ale přibylo ještě jedno speciální. Petr Kosiner, šéfkuchař firmy, byl zvolen Rytířem české chuti.KL

Cesta, která vedla k renezanci zatracované přílohy
Společnost Knedlíky Láznička, která na trh vstoupila v roce 2012, se zasloužila o renezanci tradiční přílohy, která vždy patřila a patří na čes­ký stůl. V době vzniku firmy ale byly knedlíky považovány za cosi nemoderního, nezdravého a nedobrého. Přispěla tomu tehdejší nevalná kvalita tohoto zboží, které bylo k dostání v maloobchodní síti. A o mnoho lepší to nebylo ani v restauracích. Ale to se šéfkuchař Petr Kosiner společně s investorem Vladimírem Zikmundou rozhodli změnit.
Už jako dítě Petr Kosiner nakukoval nadšeně pod ruce babičce, když knedlíky připravovala. Z rodiny si odnesl cenné dědictví receptur i cit pro přípravu. Nebál se experimentovat a objevovat nové chutě i vylepšovat stávající postupy. A nechtěl si to nechat pro sebe, což vyústilo ve zrod značky Knedlíky Láznička. V roli šéfkuchaře se společně se spolumajitelem Vladimírem Zikmundou pustili do nelehké práce – změnit názor Čechů na přílohu, jíž se díky jejich aktivitám už opět začíná dostávat zasloužené úcty a pozornosti.

„Zpočátku to neměly Knedlíky Láznička lehké, protože se zákazníci zdráhali přijmout fakt, že kvalita má svou cenu. Když ale ochutnali, mezi svými blízkými a přáteli začali svou pozitivní zkušenost s oblíbenou nejen nedělní přílohou sdílet. Zákazníků přibývalo a dnes se bez Knedlíků Láznička neobejde řada domácností ani gastro provozů či cateringových společností,“ popsal Petr Kosiner.

Nejvíce stále frčí klasické přílohové knedlíky – bramborový a houskový, ale díky invenci a zručnosti Petra Kosinera i citu pro obchod a marketing Vladimíra Zikmundy český národ opět objevil také zapomenuté poklady zámecké a historické kuchyně, a začal se seznamovat i s moderní interpretací knedlíků, které lze směle zařadit do kategorie současné zdravé výživy. Příkladem prvního může být svatební knedlík, posvícenský knedlík, perníkový šachovnicový knedlík nebo třeba martinský houskový knedlík. Druhé kategorii vládnou třeba dýňové nočky, květákové šušle, rýžové knedlíčky se zeleninou nebo ty cizrnové.

Kde se dají koupit
Velka knedlikova kucharka pikantni dynove nocky webKnedlíky Láznička většinu své produkce prodává B2B. „Do nástupu pandemie byly dominantními odběrateli restaurace. Poté se situace obrátila a prostřednictvím Rohlík.cz se Knedlíky Láznička zabydlely hlavně v domácnostech u koncových spotřebitelů. V roce 2022 činil podíl z celkové produkce prodané přes Rohlík 60 %,“ uvedl Vladimír Zikmunda.

Dalším distribučním online kanálem je Scuk.cz. Velkým zákazníkem jsou rovněž cateringové společnosti, pro něž dokáže firma připravit knedlíky přesně podle jejich přání: exotické, bezlepkové, sladké, inspirované zahraniční kuchyní i zdravou výživou.

Plány do budoucna
Knedlíky od Lázničky vždy zůstanou ruční záležitostí. A to i přesto, že se společně s Rohlík.cz chystá firma zabydlet i v Německu. „S expanzí prodejce Rohlík.cz se otevírá možnost získat si podíl i v knedlíkové velmoci, jíž Německo bezpochyby je,“ komentoval Vladimír Zikmunda. Produkce malé české firmy by se tak mohla za hranice vydat v horizontu dvou let.

Petr Kosiner Rytířem České chuti a 33 ocenění
Za dobu své existence získaly také Knedlíky Láznička celou řadu ocenění. V soutěži Česká chuťovka a její odnoži Dětská chuťovka jich nejrůznější knedlíky od Lázničky posbíraly celkem 33. První v roce 2014. A které druhy si v minulosti získaly srdce porotců? Například karlovarské koule, měšťanský houskový knedlík Láznička, meruňkový knedlík Láznička z tvarohového těsta, domažlické povidlové knedlíčky Láznička, Láznička bramborové šišky špenátové, hanácké zelňáky Láznička, Svatební knedlík Láznička, Láznička perníkový knedlík, Láznička karlovarský knedlík, a mnohé další. Loni se uznání od poroty soutěže Česká chuťovka dostalo novince. Brynzáky jsou knedlíčky z brambor a ovčího sýra, který jim dal jméno. Podávají se ideálně s opečenou slaninou. Brynzáky uspěly také u dětské poroty a patří jim i Dětská chuťovka. A zabodovaly také u zástupců médií, kteří jim udělili tzv. Novinářskou cenu.

V Česká chuťovce 2023 ale uspěl i šachovnicový knedlík, do kterého patří perník a skvěle doprovodí zvěřinu. Ceny si tým Knedlíky Láznička odnesl při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže českých chutí počátkem listopadu v Praze.

Titul Rytíř české chuti určený významné potravinářské osobnosti z řad majitelů i manažerů firem, technologů a tvořivých potravinářských odborníků, kteří se zasluhují trvale o rozvoj svého oboru a nikdy ze zřetele neztrácejí chuťový požitek, byl při téže příležitosti udělen Petru Kosinerovi. Knedlíky Láznička se tak mohou v roce 2023 pyšnit hned pětinásobným úspěchem.velka knedlikova kucharka obalka web

Knedlíkový fanklub
Knedlíky Láznička také hodně komunikují prostřednictvím Facebooku, na své stránce na sociá­lní síti už mají víc než 33 000 sledujících. A fanklub kolem značky se postupně stále rozrůstá. Není divu, mnoho milovníků dobrého jídla přilákal seriál, který zde publikují a který se věnuje knedlíkům nejen jako příloze, ale také jako hlavnímu chodu. Dnes už má téměř 250 dílů a stále pokračuje.

„Zájem veřejnosti v období pandemie covid-19 nás s Vladimírem Zikmundou vedla k odvážnému kroku. Rozhodli jsme se během doby, kdy bylo pohostinství ochromené kvůli viru, vydat vlastní kuchařku zaměřenou na knedlíky, aby si lidé mohli tento druh pokrmu uvařit tak, jako by byl ten od nás. Přidala se k nám spousta výjimečných osobností food světa. Dílo, které vzniklo, dělá radost nám i všem, kteří si je pořídili. Provází základy přípravy a zkušeným profesionálům dává inspiraci, jaké hranice a cíle je možné v knedlíkovém ráji ještě pokořit,“ komentoval vznik Velké knedlíkové kuchařky Petr Kosiner.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3