INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Muj obchodInflace a reálný propad příjmů domácností nutí zákazníky při nákupech potravin šetřit. Loni se tak ještě zvýraznily dlouhodobé trendy českého maloobchodu, mezi které patří mimořádně vysoký podíl prodejů v akcích či ústup malých neorganizovaných prodejen zejména na venkově.

Malé prodejny v sousedství ale mají na nákupní mapě Česka dál svoje místo a mohou být úspěšné, pokud zákazníkům dokážou nabídnout odpovídající přidanou hodnotu – doručit ji pomáhá provozovatelům makro ČR – ať už v alianci Můj obchod, nebo napřímo skrze nový koncept bonVeno. V rámci spolupráce s Košík.cz posiluje také v online segmentu.

Zatímco ve městech bývá nákupních příležitostí víc, v menších obcích často znamená uzavření lokální prodejny konec posledního místa, kde si lidé mohou nakoupit potraviny bez dojíždění. Kvůli inflaci a snahám zákazníků šetřit teď navíc znovu posílil jeden z hlavních maloobchodních fenoménů, kterým je Česká republika celoevropsky unikátní – podíl nákupu v akcích. Uskuteční se v nich 66 % celkového obratu maloobchodu. Ve všech ostatních evropských zemích je přitom tento ukazatel pod 50 %, obvykle se pohybuje okolo 30 %. „Pandemie ústup neorganizovaných lokálních prodejen potravin zpomalila, protože pro zákazníky byly vzhledem k vládním opatřením často jedinou dostupnou volbou. Teď se ale trend vrátil. Češi si navíc zvykli na privátní značky maloobchodních řetězců a na rozdíl od minulosti už je nepovažují za zboží druhé kategorie – v tomto segmentu nyní prodeje v akcích rostou 4× rychleji než u značkového zboží,“ říká generální ředitel makro ČR Jiří Nehasil s tím, že na supermarkety loni připadalo 42,4 % celkového objemu prodejů v maloobchodě (meziročně o 1,1 p. b. více).

Nejrychlejší ústup síle privátních značek a řetězců je vidět u malých neorganizovaných prodejen potravin. Těch jen loni ubylo 160 (pokles o 3,2 %) zpravidla proto, že i přes blízkost zákazníkům nedokázaly konkurovat cenou ani kvalitou služeb. Jedním z řešení, které pomáhá v Česku možnost nákupu v místě bydliště zachovat, jsou takzvané obchodní aliance. Ty poskytují provozovatelům prodejen podporu v oblasti organizace, zásobování, marketingu, ale i inovací či digitalizace tak, aby mohli věnovat více času klíčovému vztahu se zákazníkem. „Data o nákupním chování ukazují, že lidé sice do malých lokálních prodejen chodí stejně často jako do řetězců, ale utrácejí méně a větší nákupy přesouvají především do supermarketů a diskontů. Pokud se zákazník necítí v obchodě dobře, může to znamenat, že ho provozovatel ztratí na dlouhou dobu dopředu. Proto kromě sortimentu a pravidelné promoční nabídky hodně dbáme i na vzhled prodejen a rozšiřování doplňkových služeb,“ říká Miroslav Pácl, vedoucí jedné z největších českých aliancí Můj obchod, kterou zaštiťuje makro ČR.

Podle Pácla je na rok 2024 v plánu nejen pokračující rozšiřování aliance o bezmála 10 % na 770 členů, ale také modernizace vzhledu prodejen a spuštění novinek, jako jsou první provozovny otevřené 24 hodin denně. „Aliance Můj obchod je na trhu již 12 let a neustále se úspěšně rozrůstá a oslovuje nové a nové zákazníky. Naše vize do roku 2030 je taková, že si zákazník v místě bydliště vyřeší nejen menší každodenní nákupy potravin, ale Můj obchod pro něj bude sloužit jako multifunkční moderní prostor, kde si mimo jiné vyzvedne zásilky z výdejního boxu, koupí kávu s sebou nebo si nechá dovézt velký týdenní nákup v rámci služby Click & Collect,“ uvádí Pácl.

Kromě rozvoje aliance Můj obchod jako úspěšné alternativy k maloobchodním řetězcům zejména v regionech přichází makro ČR nově se zcela novým konceptem prodejen bonVeno. Ty cílí na zákazníky ve velkých rušných městech, kdy zákazníkům často zbývá jen málo času na rychlý nákup. Na rozdíl od večerek ale bonVeno disponuje širším sortimentem kolem 3 000 položek a také bohatým výběrem občerstvení s sebou, jako jsou wrapy, snacky či výběrová irská káva. „BonVeno zvyšuje kvalitu rychlých nákupů na rohu, ať už je to snídaně cestou do práce, něco teplého k obědu nebo bleskové doplnění surovin pro přípravu večeře. Kromě sortimentu, který kombinuje potraviny, drogerii, léky, krmivo pro domácí mazlíčky a právě občerstvení, se zaměřujeme také na milou a příjemnou obsluhu,“ popisuje Karel Bárek, generální manažer sítě bonVeno v České republice.

Ke čtyřem stávajícím prodejnám bonVeno, které se v pilotním provozu otevřely už loni, má do konce letošního roku přibýt dalších 20 nových provozoven v Praze. Následně se síť rozšíří i mimo metropoli. Podle generálního ředitele makro ČR Jiřího Nehasila je ve velkých českých městech do budoucna potenciál pro celkově stovky prodejen konceptu bonVeno.

Kromě kamenných prodejen Můj obchod a bonVeno makro ČR v maloobchodě úspěšně rozvíjí také spolupráci s online prodejcem potravin Košík.cz. V únoru byl zahájen prodej v regionech a dnes má makro ČR pro obsluhu tohoto segmentu již 10 skladů ve většině krajských měst. Expanze se hned projevila na růstu počtu nákupů v rámci této spolupráce, který loni dosáhl 500 000 – meziročně o 590 % více. Letos plánují makro ČR a Košík.cz zvýšit pokrytí z 58 % všech domácností po celé republice na 70 %. Nově se navíc chystají nabídnout úplný sortiment makro produktů, a to až 24 000 položek, zákazníkům v Praze a středních Čechách. „Unikátnost spolupráce makro ČR a Košík.cz spočívá v tom, že jde podle nás o jediný online obchodní model, který lze nákladově efektivně provozovat nejen ve velkých městech, ale také v regionech. V konečném důsledku z toho pak těží zákazníci, kterých nyní máme už 80 000 a jejich počet dál dynamicky roste,“ říká Tomáš Anděl, obchodní a provozní ředitel Košík.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3