INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

makro ceske pole image IIniciativa ČESKÉ POLE byla vyhlášena Inovací roku 2023 v prestižní soutěži Mastercard Obchodník roku 2023 na jubilejním 30. ročníku Retail summitu, který se konal ve dnech 26. a 27. března v Praze.

Po napínavém hlasování cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „ČESKÉ POLE má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat jejich návrat do českých obchodů i na české talíře,“ uvedl Jindra. Partnerem projektu je makro ČR, dále Česká zemědělská univerzita, Ministerstvo zemědělství ČR, Český gastronomický institut, Zelinářská unie Čech a Moravy a další zástupci zemědělců a gastronomů.

Iniciativa ČESKÉ POLE usiluje o nahrazení dovážených surovin těmi českými
Zatímco v roce 1999 se brambory v Česku pěstovaly na 30 000 hektarech zemědělských ploch, v roce 2021 to bylo už jen 22 800 hektarů. Podobně jsou na tom i další tradiční plodiny jako cibule, česnek nebo křen a ústup se nevyhnul ani některým chovům v živočišné výrobě. Vrátit tradiční české plodiny v dostatečné míře nejen na pole, ale také na talíře restaurací si proto dala za cíl Iniciativa ČESKÉ POLE. Během prvního roku fungování se povedlo úspěšně podpořit české brambory, křen a česnek. Po navýšení plochy odrůdy brambor Agria na hranolky o 90 tun pak v restauracích, bistrech a provozovnách rychlého občerstvení česká sklizeň nahradila hranolky dovážené z Nizozemska.

Spotřeba českých brambor na hranolky stoupla v makro ČR z 10 % na téměř 60 %
„V lednu roku 2023 se české brambory na hranolky podílely na celkových prodejích jen z 10 %, v současné době je to již více než polovina (56 %). Celkem zákazníci za 5 měsíců nakoupili o 28 % více brambor na hranolky než ve stejném období minulého roku. Iniciativa se postarala také o vyšší produkci a prodeje českého křenu,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel společnosti makro ČR, a dodává, že zároveň Inciativa ČESKÉ POLE podpořila pěstování českého křenu a nastartovala renesanci pravého českého česneku v podobě původních českých odrůd. Návrat tradičních českých zemědělských produktů do domácí gastronomie by mohl v roce 2024 dostat ještě větší impulz.

Po diskuzi s odborníky z ČZU podpoří ČESKÉ POLE i tradiční živočišné produkty
S výběrem nových produktů vhodných pro další rozšíření portfolia Iniciativy ČESKÉ POLE pomáhají odborní pracovníci a vědci z České zemědělské univerzity, která se k projektu připojila loni v srpnu jako odborný garant v oblasti výzkumu tradičních odrůd a plemen.

Mezi nejrozpracovanější projekty pro budoucí rozšíření záběru iniciativy patří v tuto chvíli česká cibule vhodná na guláš a šalotka. „Pro české zemědělce je podpora a garance odbytu velmi důležitá. Iniciativa ČESKÉ POLE ukazuje dalším účastníkům trhu, že čeští pěstitelé a chovatelé patří co do kvality k evropské špičce. Jejich produkci má smysl nakupovat a nabízet jak v českých domácnostech, tak – jako v tomto případě – v českých gastronomických provozech,“ říká Petr Jílek, vrchní ředitel Sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR.

A jaké má ČESKÉ POLE plány do budoucna?
„Iniciativa ČESKÉ POLE je unikátní v tom, že se zaměřuje na více parametrů zemědělské produkce najednou. Proto do budoucna půjdeme i nadále cestou vytipovávání konkrétních produktů, u kterých dává největší smysl návrat na česká pole i české talíře. Po diskuzi s odborníky z České zemědělské univerzity uvažujeme o podpoře produktů živočišného původu, například jehněčího masa a drůbeže z volného chovu,“ odpovídá vedoucí komunikace makro ČR Nikola Formanová. Kromě přímé podpory producentů jednotlivých plodin se ČESKÉ POLE zaměřuje také na soustavnou komunikaci výhod a možností tuzemské zemědělské produkce směrem k provozovatelům v gastronomii. Zástupci iniciativy se proto i letos představí v rámci festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST 2, který se bude konat v Praze ve dnech 12. a 13. března 2024 v O2 universu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3