INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

eaton_logo_claim_rgbZapojení řídicích relé do provozu a jejich programování je nyní velmi rychlé; místo běžného připojení vstupů a výstupů řídicí jednotky jsou relé totiž připojena na komunikační sběrnici SmartWire-DT.

Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dříve Moeller Elektrotechnika), přední výrobce a distributor elektrotechnického zařízení, uvádí v těchto dnech dva nové typy řídicích relé z řady easy800. Ty jsou doplněny o komunikační interface SmartWire-DT, což je výkonný komunikační systém dovolující rychlé a snadné propojení různých prvků v instalaci. Čas potřebný pro programování řídicích relé a jejich uvedení do provozu se tak výrazně zkrátil. Navíc však dostaly do vínku řadu nových funkcí a možností využití.

Eaton-rele-Easy800_HRŘídicí relé řady EASY jsou malé programovatelné řídicí přístroje schopné řešit kombinační a sekvenční úlohy. Programování lze provádět přes displej a tlačítka přímo na přístroji přes menu v českém jazyce nebo komfortněji počítačem pomocí programu EASY-SOFT opět v češtině. Nyní však dostaly nové typy EASY802-DC-SWD a EASY806-DC-SWD komunikační interface SmartWire-DT.

Místo dosud běžného připojení vstupů a výstupů řídicí jednotky jsou easy relé připojena na komunikační sběrnici SmartWire-DT (SW-DT). Na vedení SmartWire-DT přitom může být připojeno až 99 podružných prvků s více, jak 160 vstupy/výstupy postačujícími pro ovládání malých a středních zařízení. Oba přístroje (EASY80x-DC-SWD) jsou pro potřeby programování a připojení vzdáleného displeje standardně vybaveny sériovým portem (např. pro multifunkční displej Eaton MFD-Titan – MFD-CP4 + MFD80B).

Relé EASY802-DC-SWD

Zařízení EASY802-DC-SWD má dva napájecí vstupy: vstup POW pro vlastní napájení a napájení zařízení připojených na SW-DT a vstup AUX pro 24V DC napájení připojených stykačů. Rovněž je k dispozici široká škála funkčních bloků řady easy800, jako jsou multifunkční časovací relé, čítače, textové výstupy, analogové vstupy, týdenní a roční spínací hodiny, P-PI-PID regulátory a bloky s matematickými funkcemi. Tím se otevírají rozsáhlé možnosti použití v různých aplikacích.

Relé EASY806-DC-SWD

Druhé zařízení EASY806-DC-SWD je vybaveno stejně jako standardní provedení, navíc jsou však přidány např. čtyři digitální vstupy (24 V DC) použitelné jako rychlé čítače. Díky tomu se rozšířila škála jeho použití, bez ohledu na to, zda jsou vstupy zapojeny jako jednokanálový čítač (do 5 kHz), frekvenční čítač (do 5 kHz) nebo jako dvoukanálový inkrementální čítač (do 3 kHz). Dva ze čtyř vstupů mohou být též použity jako výstupy (tranzistorem spínané napětí 24 V DC, 0,1 A). Tyto výstupy lze použít pro ovládání funkčních bloků pro řízení teploty pomocí pulsně šířkové modulace (do 2 kHz).

Další pulsní výstup (do 2 kHz) může sloužit pro ovládání krokových motorů. Funkční blok lze rovněž použít pro vyslání série impulsů na zvoleném kmitočtu.

Podobně jako je tomu u všech zařízení řady easy800, je i EASY806-DC-SWD vybaven síťovým rozhraním easyNet, umožňujícím jednoduše propojit až osm zařízení – easy800, MFD-Titan, easySafety nebo též PLC (programovatelné automaty).

Jak funguje komunikační systém SmartWire-DT

SmartWire-DT je navržen jako výkonný komunikační systém dovolující rychlé a snadné propojení prvků, jako jsou stykače, motorové spouštěče, ovládací a signalizační přístroje, nebo digitální a analogová I/O zařízení. K připojení na SmartWire-DT není nutná žádná komunikační brána, protože základní modul komunikace SmartWire-DT je již přímo integrován do řídicího relé. Uživatelé tak mají možnost přístupu k plnému rozsahu funkcí a mohou zapojit na sběrnici SW-DT až 99 „slave" zařízení. Veškeré potřebné napájení pro prvky v systému SmartWire-DT, stejně jako DC napájení 24 V pro stykače, jsou dodávány přímo v osmižilovém plochém vodiči. Pro každý prvek SW-DT se na plochý kabel kleštěmi zamáčkne konektor, jenž se tak zapojí do zařízení, a zapojení je hotové.

Software easySoft-Pro uspoří čas

Během uvedení do provozu si mohou uživatelé online pomocí počítače s nainstalovaným softwarem easySoft-Pro zobrazit a plně otestovat jak celkový stav komunikačního systému SW-DT, tak stav každého jednotlivého připojeného zařízení, a to včetně všech údajů. Funkce všech připojených zařízení lze otestovat přímo, jednoduše a rychle. Software easySoft-Pro podporuje úplnou řadu řídicích prvků easyRelay (easy500, easy700, easy800) a rovněž multifunkční displej MFD-Titan. Programování se provádí v jazyce „ladder logic". Dodáván je úplný balíček všech funkcí a komponent softwaru easySoft-Pro, jako např. kompletní simulační nástroj a 16kanálový osciloskop, nebo dokumentace zapojení s vyčerpávajícím seznamem odkazů.

Pro potřeby sběrnice SmartWire-DT, je software easySoft-Pro doplněn konfigurátorem SW-DT, jenž vytvoří SW-DT komunikaci se všemi připojenými zařízeními. Funkce automatického přiřazení operandu přináší podstatnou úsporu času. Software easySoft-Pro pomocí této funkce vytvoří standardní přiřazení pro všechna SW-DT zařízení. Ovládací hlavice a pomocné kontakty stykačů jsou přiřazeny vstupům od I17 do I99, a cívky stykačů a signalizační prvky výstupům Q17 až Q99. Analogové vstupy, nebo motorové spouštěče jsou přiřazeny na vytvořené paměťové markery easy800 (buď ve formátu byte, word nebo double word). Přiřazení operandů lze samozřejmě změnit, nebo je podle požadavku celé provést manuálně.

Během konfigurace SW-DT komunikace mohou uživatelé přidat k jednotlivým operandům komentáře. Software easySoft-Pro tak uživatele podporuje při všech krocích programování systému a jeho uvedení do provozu. Stejná podpora je k dispozici rovněž při pozdějších údržbových zásazích.

Více informací prosím na našich kontaktech nebo na http://www.eatonelektrotechnika.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3