INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Logo_SE_Green_lepsi_rozliseniManažeři datových center díky nové sadě nástrojů od společnosti Schneider Electric mohou zvažovat různé strategie pro snížení nákladů a zvýšení efektivity využívání elektřiny. Některé chladicí systémy mohou v určitých lokalitách a podnebných podmínkách ušetřit až 70 procent ročních nákladů na chlazení, pokud běží v úsporném režimu. Odpovídá to více než patnáctiprocentnímu snížení ročního indikátoru energetické efektivity (PUE). Projektanti a manažeři datových center mohou mít těžké rozhodování při výběru z početných chladících architektur dostupných na trhu.

Kalkulátor PUE úsporných režimů chlazení od společnosti Schneider Electric je bezplatný online nástroj, který pro takové rozhodnutí poskytne číselné a tudíž MĚŘITELNÉ podklady. Zároveň pro daná datová centra, lokality a IT prostředí ukazuje, jaká architektura má optimální PUE, náklady na energie a emise oxidu uhličitého. Provoz v úsporném režimu šetří energii díky využití venkovního vzduchu během chladnějších měsíců roku. Součásti využívající chladící médium, jako chladiče či kompresory, díky tomu lze vypnout anebo používat při snížené kapacitě.

Kalkulátor porovnává sedm běžných chladících architektur a ukazuje jejich očekávané PUE, náklady na energie a emise oxidu uhličitého. Mezi srovnávanými chladícími technologiemi je chlazená voda, chlazení glykolem, vzduchem a základní systémy bez úsporného režimu.

• Chladič s chladící věží a obvodovou klimatizací počítačové místnosti (CRAH)

• Chladič s chladící věží, deskou, rámovým tepelným výměníkem a obvodovou klimatizací počítačové místnosti (CRAH)

• Izolovaný chladič v kontejneru se suchým chlazením a řadovou klimatizací počítačové místnosti (CRAH)

• Obvodový DX (direct expansion) systém klimatizace počítačové místnosti (CRAC) se suchým chlazením

• Klimatizace s přímým přísunem čerstvého vzduchu a automatickým odpařováním

• Klimatizace s rotujícím tepelným výměníkem a automatickým odpařováním

• Nepřímé odpařovací chlazení vzduchu

Uživatel do kalkulátoru zadává lokalitu (zemi/stát/místo), kapacitu datového centra v kW, procento IT zatížení, provozní IT zařízení, vstupní teplota IT zařízení, stav napájení a osvětlení. Nástroj počítá s výchozími hodnotami nákladů za energie (kWh) a emisí CO2 (kg/kWh) v místní měně, které ale lze podle přání uživatele přepsat.

Kalkulátor dokáže určit PUE chlazení v přepočtu na celý rok, roční náklady na energie (v místní měně), roční emise CO2 a počet hodin úsporného provozu u každé chladící architektury v závislosti na lokalitě.

Je důležité mít na paměti, že kalkulátor využívá model pro typické datové centrum, a údaje u skutečných datových center se tak mohou výrazně lišit v závislosti na efektivitě, velikosti a využívaných chladících a napájecích zařízeních. Hlavním účelem nástroje je dát uživateli představu o vlastnostech a výkonu jednotlivých architektur v porovnání s ostatními na dané lokalitě a v dané konfiguraci.

Model využívá data o počasí ze softwaru Weather data Viewer 4.0 Americké společnosti specialistů na vytápění, chlazení a klimatizaci (ASHRAE). Pokud manažeři datových center chtějí získat skutečné hodnoty o efektivitě konkrétního datového centra, mohou se obrátit na společnost Schneider Electric, která měření jeho energetické efektivity dokáže zajistit.

O společnosti Schneider Electric

Společnost Schneider Electric, světový expert na ovládání energie, patří k průkopníkům úsporných energetických řešení. Podniká ve více než 100 zemích. Nabízí integrovaná řešení napříč různými segmenty trhu. Zaujímá přední pozici v energetice a infrastruktuře, automatizovaných systémech pro průmysl a budovy a datových centrech. Silnou pozici má také v domovních elektroinstalacích. Společnost se zaměřuje na to, aby energie byla bezpečná, spolehlivá, efektivní, výkonná a ekologická.

Firma má více než 130 000 zaměstnanců. V roce 2011 dosáhla obratu 22,4 miliardy eur.

Více informací lze získat na www.schneider-electric.com

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3