INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
FNHK_173D Full HD, brýle pro 3D vidění, mimořádně kvalitní 32´´ monitor a unikátní robotické rameno s dvěma unikátními kamerami. To jsou technologie přinášející nové standardy do konvenční laparoskopie. Nejde pouze o vylepšení stávajících přístrojů, nýbrž přímo o revoluci v laparoskopických operacích. Technologie přináší bezpečnější operativu, více možností pro lékaře a méně pooperačních komplikací. EinsteinVision představil účastníkům 134. Žofínském fóra Lubomír Klepáč, ředitel společnosti B. Braun Medical, která přístroj vyvinula.

Přístroj již otestovala přední chirurgická pracoviště v České republice

V České republice jej měli zapůjčený od společnosti B. Braun lékaři v Brně, Praze, Hradci Králové, Olomouci a Třinci. „Poprvé jsem operaci 3D laparoskopem viděl ve Fakultní nemocnici v Brně, kde operoval profesor Zdeněk Kala. Nyní jsem si to mohl vyzkoušet na vlastní kůži. Je to oproti klasické laparoskopii obrovský rozdíl," řekl po operaci primář chirurgie Daniel Worek z třinecké nemocnice na Sosně a doplnil: „Je to maximální komfort jak pro pacienta, tak pro lékaře. Díky 3D brýlím jsem perfektně rozeznal anatomické struktury v operačním poli a mohl zákrok provést naprosto precizně a přesně. Pro představu to vypadá asi tak, jako bych byl uvnitř mezi orgány. Ti, kdo chodí na filmy ve 3D, vědí, o čem mluvím."

Běžné laparoskopické přístroje umožňují pouze plošné zobrazení, ve kterém chybí hloubka prostoru, a to je největší problém při operačních zákrocích vyžadujících naprostou přesnost. „Operatér i členové jeho týmu mají při výkonu nasazeny 3D brýle. Díky nim lékaři získají lepší představu o anatomických strukturách v operačním poli. Zvyšuje se tím přesnost a bezpečnost operace," popsal přínosy robota Čestmír Neoral, přednosta I. chirurgické kliniky v Olomouci.

„Jako jedno z prvních pracovišť v České republice jsme 3D laparoskopem provedli celou řadu operačních výkonů dutiny břišní a musím říct, že práce s EinsteinVision překonala naše očekávání. Za mimořádně přínosné považujeme 3D zobrazení v malé pánvi při operacích konečníku. Zde detailní obraz umožní identifikaci jednotlivých nervů, a potažmo jejich zachování. Tím se zabezpečí lepší funkční výsledky po operaci, jako jsou funkce svěračů, sexuální funkce či močení. Práce s přístrojem je pro operatéra snazší, přesnější a bezpečnější, což vede k menšímu počtu pooperačních komplikací a kvalitnějšímu životu našich pacientů," popsal své dosavadní zkušenosti s přístrojem popsal i Alexander Ferko, přednosta chirurgické kliniky FN Hradec Králové

Koncern B. Braun každoročně navyšuje investice do výzkumu a vývoje. Loni na něj vynaložil bezmála 180 miliónů EUR, což je 15,8% nárůst vůči roku 2010. „Němečtí kolegové strávili vývojem robota tisíce hodin. EinsteinVision je skvělým příkladem toho, že masivní investice do výzkumu a vývoje se vyplatí," dodal k výzkumu Lubomír Klepáč, ředitel B. Braun Medical.

Principy zákroku s EinsteinVision

Laparoskopický zákrok probíhá s EinsteinVision klasickým způsobem, rozdíl je hlavně ve výstupech na monitoru. Tři roviny a vysoká kvalita obrazu jsou nejdůležitějším prvkem celého systému. Zajišťují je 3D stereoskopické laparoskopy a speciální robotické rameno, na kterém je umístěna kamera. Vysoké rozlišení FULL HD monitoru významně napomáhá operatérovi rozeznat, správě uchopit a přesně oddělit i velmi jemné tkáně a křehké struktury. „Operatér vidí nejenom více detailů, ale především je schopen vnímat hloubku. Tím se zvyšuje přesnost operačního výkonu a snižuje se únava lékaře," vyjmenoval hlavní přednosti robota Lubomír Klepáč a dodal: „Díky integrovanému záznamovému zařízení lze navíc nahrávat fotografie i videosoubory v dvojrozměrném zobrazení s vysokým rozlišením. Na celý průběh operace je tedy možné se zpětně podívat. Navíc, nový 3D laparoskop se uplatní při 99 % všech laparoskopických výkonů, z jeho kvalit budou moct v blízké budoucnosti profitovat téměř všichni pacienti."

Více o B. Braun

Koncern B. Braun působí na celosvětovém trhu 173 let a dnes patří k největším výrobcům zdravotnických produktů na světě. Hlavní sídlo je v německém Melsungenu, pobočky má v 60 zemích světa. Skupinu

B. Braun v ČR a SR tvoří B. Braun Medical (dodavatel zdravotnických prostředků), B. Braun Avitum (provozovatel 23 dialyzačních středisek) a Aesculap Akademie (mezinárodní vzdělávací instituce). Skupina B. Braun v České a Slovenské republice působí od roku 1993, zaměstnává 600 lidí a její loňský obrat přesáhl 3,6 miliardy korun.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3