Významné ocenění, hlavní cenu 38. ročníku mezinárodního agrosalonu, výstavy Země Živitelka v Českých Budějovicích, Zlatý klas s kytičkou, získala v minulých dnech firma VITAMINÁTOR s.r.o. Sosnová za svůj výrobek Fresh Párty 180 mml Jablko – Malina. Jedná se o výrobek z ucelené řady ovocných moštů, které jsou určeny dětem pro distribuci ve školách prostřednictvím sítí výdejních automatů.
Provozovatelem této sítě automatů ve školách ČR je opavská firma COME automaty s.r.o.. O vynikající chuti 100 % přírodní ovocné šťávy se také přesvědčil premiér Petr Nečas, předseda senátu PČR Milan Štěch, ministr zemědělství ing. Ivan Fuksa a další členové doprovodu, kteří stánek firmy VITAMINÁTOR navštívili. Patřičnou hrdost na firmu z malé vísky Moravskoslezského kraje měl také náš hejtman ing. Jaroslav Palas.
„ Jedná se o další velmi významné ocenění naší práce, které nám dává sílu dále bojovat na velmi nevyváženém trhu potravin v České republice. Před pěti léty, kdy jsme přebírali hlavní cenu soutěže Česká biopotravina jsem vyslovil přání vrátit české ovoce na český stůl. Nyní mi dovolte, pane premiére, vyslovit další přání: Nechť naše Česká země se opět stane Zemí živitelkou nás, českých občanů", řekl sadař a jednatel společnosti Tomáš Soška
Chleba se škvarky a cibulí podle prastaré receptury z Ústeckého kraje a kelímek Fresh párty od firmy Vitaminátor, tyto dva dary polí a sadů, Mons. Dominik Duka, arcibiskup pražský, symbolicky požehnal. Arcibiskup pražský navštívil výstavu Země živitelka na pozvání prezidenta Agrární komory p. Jana Veleby.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.