INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

verejna osvetleni ilu1Modernizaci veřejného osvětlení se věnuje v poslední době čím dál větší pozornost. Zástupci měst a obcí se tak musí častěji vypořádat s tím, jak postupovat při rekonstrukci stávajícího osvětlení, nebo jak si poradit s realizací nových projektů.

Zkušenosti Svazu měst a obcí ČR ukazují, že největším problémem je pro obce stále nedostatek financí. Podle odborníků by ale měly být také na pozoru z hlediska požadovaných norem a kvality. Například u svítidel z dovozu mimo EU není výjimkou, že údaje u nich uvedené nemusí být pravdivé.

V Česku by mohlo být podle odhadů Ministerstva životního prostředí do konce roku 2021 přes šedesát tisíc energeticky a světelně šetrných pouličních lamp. Rostoucí zájem o moderní svítidla pro veřejná osvětlení eviduje i česká firma Modus, jen v loňském roce jich vyrobila na patnáct tisíc a z toho 80 procent bylo prodáno právě na tuzemském trhu.

„Celá řada obcí se snaží postupně přecházet na svítidla s co možná nejnižší energetickou náročností. Stále se však vyskytují takové, které používají méně energeticky výhodná svítidla, zejména proto, že nemají dostatek financí na výměnu. Přitom s moderními svítidly mohou dojít k úsporám i v desítkách procent,“ potvrzuje trend také Alexandra Kocková ze Svazu měst a obcí.

S nedostatkem financí se proto snaží vypořádat různé dotační programy státu. Jak ale ukazuje praxe, finanční náklady nemusí být hlavním problémem při výběru nového či rekonstrukci veřejného osvětlení v obcích. Jejich zástupci by měli brát na zřetel i splnění konkrétních požadavků na technické normy zaručujících například správné osvětlení komunikace nebo fotobiologickou bezpečnost obyvatel. „V praxi se bohužel velice často stává, že v nabídkách jsou uváděny nepravdivé technické údaje o svítidlech, které chce dodavatel umístit v obci, proto je vhodné, aby tyto technické parametry byly potvrzeny autorizovanou institucí,“ popisuje zkušenosti Daniel Berka z Elektrotechnického zkušebního ústavu (EZÚ), který poskytuje certifikace i svítidlům určeným pro veřejná osvětlení.

V takových případech se může například ukázat, že svítidla mají menší než deklarovanou účinnost. „Problémem může být i jejich kratší životnost či případné reklamační řízení, kdy u svítidel vyrobených mimo Evropskou unii může jít o velmi komplikovaný proces s nejistým výsledkem,“ upozorňuje Jan Kavka, obchodní manažer společnosti Modus, která je předním českým výrobcem kancelářských, průmyslových a svítidel pro veřejná osvětlení.

Přitom na českém trhu se obecně vyskytují právě i svítidla s původem mimo Evropu. Z toho je podle zkušeností EZÚ největším výrobcem takového zboží Čína. „Při dovozech těchto výrobků a uvádění na trh je velkým problémem neznalost problematiky ze strany dovozců, kdy čínský výrobce k výrobkům dodává deklarace o shodě výrobku s EU direktivami. Problém, který tímto vzniká, si dovozci neuvědomují,“ říká Daniel Berka z EZÚ, podle kterého jde o příčinu nevyhovujících výsledků zkoušek třeba v testech odolnosti proti vodě či prachu.

Při výběru nového veřejného osvětlení by se vedle technické stránky měla stejná pozornost věnovat i projektovému řešení. „Pořídit vhodná a kvalitní svítidla je jedna věc, velmi důležité je ale také vlastní projektové řešení. Doporučujeme jej svěřit do rukou ověřených odborníků, kteří mají zkušenosti s výpočty osvětlení pro konkrétní místa instalace svítidel,“ doplňuje Jan Kavka ze společnosti Modus s tím, že většina z jejich vyrobených svítidel pro veřejná osvětlení již využívají LED technologii. Například běžně používané svítidlo se 150W sodíkovou výbojkou je možné nahradit svítidlem LED s příkonem 70 až 90W.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3