INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

hosp d 1Provozovatelé restaurací, barů, kaváren a bister kvůli pandemii coronaviru zažívají těžké časy. Přesto ale letos vzniklo 842 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství (NACE 56) a celkový počet společností v tomto segmentu dosáhl 22 205. Detailnější analýza Bisnode však ukázala, že nových podniků vzniká méně než v předchozích letech.

Na jaře musely mít z důvodu boje s koronavirem všechny restaurace zavřeno, s příchodem druhé vlny pandemie se omezuje jejich otevírací doba. „I přes radikální zásahy ze strany státu, podnikatelé letos rozjíždějí nový gastrobyznys, nicméně ve srovnání s předchozími lety jsou opatrnější. Letos založili 842 nových firem, což je o 16 % méně, než ve stejném období loňského roku a o 29 % méně než v roce 2018. “ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že celkový počet nově založených firem napříč všemi obory podnikání meziročně propadl o 11 %. „Pokud počet nově vzniklých firem meziročně propadl o 11 % a počet nových firem v segmentu stravování a pohostinství meziročně klesl o 16 %, je zřejmé, že se podnikatelé v gastrobyznysu prožívají velmi obtížné období,“ uzavřela Petra Štěpánová z Bisnode.

Od začátku roku zaniklo 390 společností. To je meziročně o 10 % méně, ale o 37 % více než v roce 2018. Podle databází Bisnode je celkový počet společností, které podnikají ve stravování a pohostinství, 22 205, což je nejvyšší hodnota za posledních deset let.

Vývoj počtu firem (a.s. a s.r.o.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství (NACE 56) v letech 2010 až 2020 (do 30. 8.)*

Rok

Počet založených

Počet zrušených

Celkový počet

2010

1 253

139

10 277

2011

1 137

151

11 158

2012

1 289

150

12 087

2013

1 234

162

13 060

2014

1 473

192

14 166

2015

1 594

246

15 505

2016

2 558

294

17 496

2017

2 152

396

19 354

2018

1 722

467

20 725

2019

1 445

621

21 592

2020*

842

390

22 205

Zdroj: Bisnode

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3