INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
akcentaNapjatá atmosféra se na finančních trzích v tomto týdnu zklidnila a obchodování probíhalo v lehce optimisticky laděném tónu. Týdnu dominovalo středeční zasedání Evropské centrální banky (ECB). Kdo však očekával, že se centrální bankéři postaví čelem současným problémům v eurozóně, musel být notně zklamán. S úrokovými sazbami se nehýbalo, žádné mimořádné nástroje nebyly představeny a celkově lze zasedání označit za nepříliš zajímavé. Bankám bude ECB i nadále poskytovat neomezenou likviditu prostřednictvím tříměsíčních repo tendrů, a to nejméně do ledna příštího roku. Přesto se dařilo společné evropské měně, která se ve čtvrtek dokázala dostat nad hladinu 1,26 USD/EUR. To bylo také její maximum, protože v pátek zamířila nekompromisně ke slabším úrovním.

Záplava statistik přišla z domácí ekonomiky a zveřejněná čísla jasně potvrdila hlavní neduhy českého hospodářství. Na slabou domácí poptávku poukázaly dubnové výsledky maloobchodních tržeb (meziroční pokles o 4,1 %), statistika průměrných mezd (pokles reálné mzdy o 0,1 %) a mizerná data ze stavebnictví (meziroční pokles stavební produkce o 2,7 %). Závislost ČR na vývoji v zahraničí jasně prokázaly nové průmyslové objednávky. Zatímco ty domácí poklesly o více jak 10 %, ty ze zahraničí vzrostly o 7,5 %. S trochou nadsázky lze říci, že kdyby byly české podniky odkázány jen domácí prostředí, skoro nic by se nevyrábělo.

Nepřekvapil ani přebytek obchodní bilance ve výši 22 mld. korun, přestože se čekal trochu lepší výsledek. Míra nezaměstnanosti v květnu sice poklesla na 8,2 %, avšak toto snížení lze připsat plně na vrub sezónním faktorům. Vše završily revidované údaje o HDP za 1. čtvrtletí letošního roku. Ekonomika poklesla meziročně o 0,7 % a mezikvartálně o 0,8 %. Sečteno podtrženo, žádná sláva. Stav českého hospodářství má do ideálu hodně daleko a v porovnání se svými sousedy výrazně zaostává. Hlavním problémem je přetrvávající obava z budoucího vývoje a to jak u domácností, tak i u podniků. Pokud se v tomto ohledu nic nezmění, tak se situace ještě zhorší, protože z eurozóny se blíží pořádné ochlazení.

Koruně se během týdne celkem dařilo a dokázala postupně posilovat jak vůči euru, tak i na páru s americkým dolarem. V závěru týdne však o velkou část zisků přišla. Z pondělních hodnot kolem hladiny 25,80 CZK/EUR se koruna postupně dostala až ke čtvrtečním 25,20 CZK/EUR. To bylo také její týdenní maximum. V noci ze čtvrtka na pátek a následně i během pátečního rána raketově oslabila a kolem 16 hodiny se obchodovala v blízkosti hladiny 25,50 CZK/EUR. Ještě větší veletoče probíhaly na měnovém páru s americkým dolarem, kde během týdne posílila o téměř jednu korunu a ve čtvrtek několik obchodů proběhlo dokonce pod hranicí 20 CZK/USD. Během pátečního dopoledne však koruna o velkou část zisků přišla a kolem 16 hodiny se pohybovala kolem úrovně 20,50 CZK/USD. Navzdory tomu, že se v tomto týdnu koruně celkem dařilo, hraje celková situace na finančních trzích spíše v její neprospěch. V nadcházejících týdnech se tak jeví pravděpodobněji varianta slabší koruny.

Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

O společnosti AKCENTA CZ, a.s.:

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu s více než 10letou tradicí. Kromě výhodných kurzů pro nákup a prodej deviz a nízkých poplatků za platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům. AKCENTA CZ je držitelem povolení (Č.j.:2011/1199/570) k činnosti platební instituce podle zákona o platebním styku č.284/2009 Sb. § 3 odst. 1 písm. a)b)c)e)f). Jako jedna ze dvou nebankovních společností obchodující s devizami v ČR je držitelem Licence pro obchodování s cennými papíry, která ji opravňuje k uzavírání forwardových a swapových obchodů. Zajišťuje směnu měn za výhodné kurzy a bez poplatku.

O skupině AKCENTA:

Skupinu AKCENTA tvoří tři samostatné společnosti: AKCENTA CZ, a.s., obchodník s devizami, AKCENTA ENERGIE, a.s., obchodník s elektrickou energií, a AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo. Skupina působí na středoevropském trhu v oblasti obchodování s devizami, obchodování s energií a poskytování bankovních služeb, vkladů a úvěrů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3