Mnoho památek v České republice chátrá. Chybí jim totiž vhodný investor, který najde potřebné prostředky na rekonstrukci a pak i patřičné využití. Velkým problémem mohou být i požadavky památkářů při rekonstrukci objektů. V České republice je v současné době za kulturní památky prohlášeno přibližně 40 000 nemovitostí.
Češi mají výrazné obavy z toho, že stát bude muset kvůli dopadům války na Ukrajině a energetické krizi zvyšovat daně. Strach z jejich růstu má osm z deseti dotázaných Čechů, polovina z toho vyjadřuje vážné obavy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, který se uskutečnil na vzorku 1000 respondentů. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.
Téměř polovina (47 %) Čechů plánuje zimní dovolenou v České republice. Nejčastěji (25 %) chtějí odpočívat a lehce sportovat, aktivní dovolenou se sportem plánuje 22 % lidí. Většinou se chtějí věnovat pěší turistice (57 %) a lehčím procházkám (56 %). 34 % respondentů se chystá na sjezdové lyžování, 27 % na běžky.
České firmy se v následujících měsících budou potýkat s důsledky očekávané recese. Kromě zhoršení ekonomických výsledků v návaznosti na rekordně rostoucí inflaci a sníženou poptávku se bude jednat také o omezení investic.
Průměrná náborová mzda absolventa stavebních oborů je podle analýzy 28 191 korun hrubého. Ředitelé stavebních firem připouští, že ve srovnání s jinými technickými obory nemusí být pro absolventy práce ve stavebnictví dostatečně atraktivní.
Čtvrtina nakupujících v ČR využívá slevové akce mnohem více než v minulosti. Každý desátý Čech dříve slevové akce nevyužíval, ale v poslední době nově začal. Nejvíce je to patrné mezi muži a věkovou skupinou do 30 let. Více než polovina (57 %) oslovených respondentů uvedla, že slevové akce využívá stejnou měrou jako v minulosti.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...