INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

PEUGEOT 308PHEV 2021 537 FRDrahé kovy nepotkáte jen v klenotnictví. Některé obory lidské činnosti jich dokonce spotřebují víc, než všichni mistři zlatníci na světě. Celou řadu drahých kovů najdete v předmětech běžné potřeby jako jsou počítače, mobilní telefony nebo obrazovky televizí. Ještě víc jich v sobě mají automobily.

V autech je hojně zastoupená měď, a to hlavně v kabeláži. Pro svou mimořádnou vodivost a trvanlivost se používají i zlato, stříbro a platina. Cennými kovy jsou také palladium a rhodium, bez kterých se neobejdou katalyzátory benzínových motorů. Palladium se používá také do rozbušek airbagů. S rozvojem elektromobility nabývá na významu lithium, z něhož se vyrábějí baterie. Teď se na seznamu cenných kovů používaných v automobilovém průmyslu objevila i vzácná supravodivá slitina indium.
Tento materiál používá automobilka Peugeot pro svůj nejnovější model, Peugeot 308, který se v Česku prodává od letošního ledna. Nač potřebuje právě indium? Protože je to jediný materiál, který splňuje technické a vizuální požadavky pro správné fungování radaru. Indium má totiž přirozeně chromovaný vzhled a vlastnosti, které neruší radarové vlny.

Nový model Peugeot 308 je prvním nositelem nového loga značky. Tento zbrusu nový symbol má podobu trojúhelníkového erbu s impozantní lví hlavou uprostřed. Tvarem a rozměry vytváří logo poměrně velkou placku, která se umisťuje přímo do středu čelní masky nového Peugeotu 308. Funkce tohoto erbu není jen designová, ale také ochranná. Slouží jako štít radaru a chrání ho před odletujícím štěrkem či povětrnostními vlivy. Aby asistenční systémy vozidla správně fungovaly a bezchybně PEUGEOT 308 TESTDRIVE 0921TC 251zpracovaly informace poskytované radarem, nesmí být vlny vysílané radarem nijak rušeny. Navíc jsou zde další omezení: tloušťka povrchu štítu chránícího radar musí být konstantní a součásti nesmí obsahovat žádné kovové částice. Ideálním řešením je tenká vrstva supravodivého a odolného india.

Použití vzácného kovu se však Peugeotu vyplatilo. Díky tomu mohl do svého nového vozu implementovat zcela přelomovou technologii používající radar. Jedná se nový paket Drive Assist 2.0, který představuje další krok směrem k poloautonomnímu řízení. Tento systém kombinuje adaptivní tempomat s funkcí Stop and Go a systém udržování vozu v jízdním pruhu. Jeho součástí je i funkce automatického nouzového brzdění, která ve dne i v noci rozpozná při rychlosti od 7 km/h do 140 km/h chodce a cyklisty a v případě rizika kolize upozorní řidiče. K těmto schopnostem známým už z dřívějška přidává nový Peugeot 308 možnost poloautomatické změny jízdního pruhu, včasné doporučení rychlosti pomocí čtení dopravních značek a dovednost automatického přizpůsobení rychlosti vozu sklonu zatáčky.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3