INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

cng staniceDramatický nárůst cen plynu způsobuje také přesuny zákazníků na CNG trhu. Podobně jako u dodavatelů energií také provozovatelé CNG stanic, kteří nakupují plyn za aktuální tržní ceny, museli CNG u svých stojanů zdražit výrazně více než konkurenti, kteří nakupují plyn postupně a s větším časovým předstihem.

Motoristé se kvůli tomu přesunuli k plničkám s nižší cenou. To potvrzuje rostoucí zájem o tankování CNG v síti innogy v závěru loňského roku.

Celkově i díky tomuto trendu posledních měsíců innogy hlásí meziroční nárůst prodejů CNG o téměř 14 procent. Ve srovnání s výsledky roku 2020 se výtoč na v síti plniček innogy zvýšil o skoro 1,5 milionu kg na celkových 12,1 milionu kg CNG.

„Nárůsty ve výtočích jsme viděli od září, kdy se začaly projevovat vyšší ceny u konkurence. Řada provozovatelů CNG stanic nakupuje zemní plyn obdobně jako provozovatelé klasických čerpacích stanic, tedy například na měsíc dopředu. V minulých letech se tato strategie nákupu zemního plynu vyplácela, situace se však vloni s rostoucími cenami obrátila a těmto hráčům se nákup komodity výrazně prodražuje. My jsme díky silnému zázemí skupiny innogy a také aktivnímu řízení nákupu plynu zvládli turbulentní situaci lépe a můžeme motoristům nabídnout atraktivnější cenu,“ uvedl Zdeněk Kaplan, CEO innogy Energo.

Na trhu tak vidíme dříve nevídané rozdíly v cenách. Na mnoha stanicích se v současnosti cena CNG pohybuje běžně okolo 60 Kč/kg a na některých stanicích šli provozovatelé s cenou ještě výš. Průměrná cena na plničkách innogy se aktuálně pohybuje na úrovni 38 Kč/kg. „Zákazníci logicky vyhledávají stanice s nižší cenou a neváhají ujet i větší vzdálenost, aby natankovali levněji u innogy,“ dodal Zdeněk Kaplan.

V loňském roce se innogy také podařilo výrazně navýšit podíl obnovitelné složky – biometanu. „Překročili jsme hranici pěti milionů kubíků biometanu. BioCNG tak už tvoří téměř polovinu prodaného objemu u našich stojanů. Podíl biosložky chceme letos opět navýšit. Reagujeme na rostoucí poptávku firemního sektoru po čisté mobilitě. Stále více firem chce podnikat udržitelně a v rámci svých firemních vozových parků nakupují také CNG auta. S bioCNG pomáháme našim zákazníkům efektivně plnit jejich ekologické cíle,“ řekl manažer čisté mobility Jan Kolečko.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3