INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

631edc9c5f8a5Elektrický pohon je zřejmě největším trendem současného automobilového průmyslu. Proniká postupně do všech segmentu – do těch nejmenších městských aut, kde zřejmě dává největší smysl, až po obrovská těžká SUV, kde je vysoce efektivní jako plug-in hybrid, tedy v kombinaci s benzínovým motorem.

Velké uplatnění elektřina nepochybně najde také u dodávkových vozidel, jejichž úkolem je zajistit zásobování v evropských metropolích, které ze svých center vykázala vozidla se spalovacím motorem. Nyní se elektromotor chystá ovládnout i kategorii kombíků. První vlaštovkou je Peugeot 308 SW ve 100% elektrické verzi. Označuje se jako E-308 SW a na evropský trh dorazí v polovině příštího roku.

Elektrická verze E-308 SW se vizuálně nebude od existujících modelů 308 SW nijak zásadně lišit. Bude mít jen nová specifická 18palcová hliníková kola a logo „E“ na zadní kapotě. Jinak ji na první pohled nepoznáte. Hlavní rozdíl uvidíte, jakmile otevřete kapotu. Tam se skrývá zcela nový plně elektrický motor o výkonu 115 kW (156 k) a s točivým momentem 260 Nm (dostupným od 0 km/h). Tento elektromotor bude pohánět vůz bez hluku, bez vibrací a bez emisí CO2. Redukční převodovka, kterou je vůz vybaven, zajistí optimalizující dojezd při zachování vysoké úrovně výkonu a odezvy specifické pro elektromotory.

Rovněž baterie je nové generace. Jedná se o vysokonapěťovou baterii s kapacitou 54 kWh a dojezdem více než 400 kilometrů. Průměrná spotřeba energie na 100 km je pouhých 12,7 kWh, což je mezi 100% elektromobily tohoto segmentu referenční hodnota. Součástí standardní výbavy bude palubní třífázová nabíječka s výkonem 11 kW. Nabíjecí zásuvka umožňuje všechny režimy nabíjení. Prostřednictvím 100kW veřejné nabíječky je možné dosáhnout nabití z 20 % na 80 % za méně než 25 minut.
Stejně jako ostatní modely značky vybavené elektrickým motorem (ať už 100% elektrické nebo plug-in hybridní) nabídne Peugeot E-308 přístup ke specializovaným službám usnadňujícím uživatelům život s elektromobilem. Jedná se například o aplikaci MyPeugeot® umožňující komunikovat s vozidlem a naprogramovat nabíjení nebo na dálku přednastavit teplotu ve voze.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3