INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logo copy copy copyČesko je na evropském chvostu v rozvoji bezemisní dopravy. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se snaží tuto nepříznivou situaci alespoň částečně napravit novým dotačním programem.

V průběhu prvního čtvrtletí příštího roku budou moci firmy a živnostníci (pro občany se aktuálně žádná podpora neplánuje) požádat v rámci programu „Záruka Elektromobilita – I. výzva“ o finanční příspěvek a bankovní záruku. Program je financován z Národního plánu obnovy. Členské společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA) aktuálně velmi intenzivně spolupracují s Národní rozvojovou bankou na přípravě aktivního zapojení do programu MPO.

„Podpora přechodu k bezemisní mobilitě je jednou z klíčových priorit České leasingové a finanční asociace. Na přípravě nové podpory jsme důsledně spolupracovali s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Národní rozvojovou bankou tak, abychom společně pomohli urychlit transformaci tuzemského vozového parku. Členské společnosti ČLFA dnes financují každý čtvrtý nově prodaný elektromobil v České republice a věřím, že naši členové udělají maximum, aby nově zavedený podpůrný program splnil stanovené cíle. Zároveň budeme i nadále usilovat o zvýšení dostupnosti elektromobilů také pro občany,“ uvedla Jana Hanušová, předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace.

„Za ČLFA vítáme rozhodnutí MPO podpořit nákup elektrických a vodíkových dopravních prostředků pro podnikatelskou sféru. Na přípravě programu ČLFA dlouhou dobu spolupracovala s MPO, Národní rozvojovou bankou a dalšími oborovými sdruženími. Věříme, že tímto krokem se podaří akcelerovat zájem firem o bezemisní automobily. Podle průzkumu poradenské společnosti EY se 40 procent firem zajímá o ekologický dopad svého vozového parku, a tento údaj s časem určitě ještě poroste. Členské společnosti aktuálně velmi intenzivně spolupracují s Národní rozvojovou bankou na přípravě aktivního zapojení do programu MPO a jsou připraveny rozvoj elektromobility podpořit. Pro rychlé spuštění programu děláme společně maximum,“ doplnil Josef Vajsejtl, místopředseda představenstva ČLFA.
Z informací zveřejněných MPO vyplývá, že program Podpora Záruka Elektromobilita – I. výzva se skládá ze dvou částí. První částí je finanční příspěvek na nákup bezemisních vozů (elektromobilů a vodíkových aut) či dobíječek. U osobních vozů může podpora dosáhnout až dvou set tisíc, u nákladních či vodíkových vozů až tří set tisíc korun. Na pořízení dobíjecích stanic lze získat příspěvek 50 až 150 tisíc Kč.

Druhou část tvoří bankovní záruka za komerční úvěr, kterou poskytne Národní rozvojová banka úvěrové společnosti, u které firma vůz či případně dobíjecí stanici bude financovat.

Firmy budou moci žádat o příspěvek u leasingových a úvěrových společností, které budou mít uzavřenou spolupráci s Národní rozvojovou bankou. Příspěvek lze získat na pořízení osobních vozů v hodnotě od zhruba půl milionu do 1,5 milionu Kč podle podmínek programu. V segmentu nákladních vozidel platí až 2,5milionový limit na jedno vozidlo.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3