INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Čísla tuzemského prodeje CNG vozů u nás za první čtvrtletí roku 2013 i přes očekávání mile překvapily. Podle statistik Sdružení dovozců automobilů se našemu oboru navzdory celkové recesi nebývale daří. Při porovnání podobného časový intervalu roku 2012 dojdeme ke zjištění, že za první tři měsíce roku 2013 bylo meziročně registrováno více než dvojnásobné množství CNG modelů a oproti úvodnímu kvartálu roku 2011 je rozdíl dokonce pětinásobný.

I přesto, že jde o orientační údaje nezahrnující dovozy ojetých CNG vozidel (ty dle odhadů tvoří až dvě třetiny celkových registrací), jedná se o úctyhodná čísla. Mezi další významné události posledních dnů počítáme jistě otevření první veřejné CNG stanici na Písecku, ohlášení dalších masivních investic do infrastruktury (Vítkovice Doprava a. s., VEMEX s. r. o., E.ON) nebo zveřejnění ceníku CNG vozů Fiat Panda.
VÍTKOVICE Doprava vybuduje 20 plnicích stanic CNG v síti Benziny

Strategickou smlouvu, která je významným milníkem v rozvoji sítě plnicích stanic stlačeného zemního plynu (CNG) v České republice, podepsaly VÍTKOVICE Doprava, a.s. a BENZINA, s.r.o. Obě společnosti se dohodly, že nejpozději do roku 2016 vybudují VÍTKOVICE Doprava na vytipovaných čerpacích stanicích Benziny 20 plnicích stanic na CNG.

Společnost Benzina pronajme za tímto účelem společnosti VÍTKOVICE Doprava 20 jednotlivých čerpacích stanic a umožní tím prodej CNG ve vybraných lokalitách. Investorem projektu budou VÍTKOVICE Doprava.

„Smlouva počítá s výstavbou během 2 až tří let, většinu stanic ale chceme stihnout otevřít mnohem dříve, ideálně do konce příštího roku,“ uvedl Jan Světlík, šéf skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, kam společnost VÍTKOVICE Doprava jako jedna z významných dcer patří. Umístění 20 stanic, jak upřesnil, je v pěti případech na dálničních tazích, v 11 případech na silnicích I. třídy a zbývající počet stanic směřuje na rychlostní komunikace. Doplnil, že skupina, navíc počítá s výstavbou CNG plniček ještě v dalších pěti samostatně vybraných lokalitách nad rámec dohody s Benzinou. Minimálně jedna z nich pak bude v Polsku. Celková investice do všech 25 stanic převýší 320 milionů korun. Ve všech případech půjde o zařízení s minimální denní kapacitou 6 tisíc m3.

Stávající síť veřejných stanic pro čerpání stlačeného zemního plynu do automobilů zahrnuje v ČR 46 lokalit. Společnost VÍTKOVICE Doprava jako významný propagátor CNG pohonu usiluje o rychlejší rozšíření tohoto nejlevnějšího a nejekologičtějšího alternativního paliva u nás. „Chybí větší pokrytí exponovaných rychlostních komunikací, především dálnic a silnic I. třídy. Toto nám dohoda s Benzinou umožní radikálně a v krátkém čase změnit,“ zdůraznil ředitel firmy VÍTKOVICE Doprava Zdeněk Trejbal.

„Dohoda mezi dvěma významnými hráči na trhu může zásadním způsobem pomoci rozšíření CNG v ČR a především ovlivnit možné rozhodování při volbě paliva vozového parku jak u velkých korporací i menších společností, tak u jednotlivých řidičů. Očekáváme i významný synergický efekt pro naši klasickou síť,“ komentoval za druhého ze smluvních partnerů Artur Śladowski, generální jednatel společnosti BENZINA, s.r.o.

Zájem provozovatelů aut o CNG v poslední době významným způsobem roste. Kromě ekonomické stránky, kde jsou prokázány významné úspory, hovoří pro CNG také ekologické parametry - CNG má oproti konvenčním pohonným hmotám prakticky nulové emise pevných částic a oxidů síry. Emise CO2 jsou nižší o 20 až 30 procent.

Obě společnosti spatřují v nastartovaném projektu velkou budoucnost a předpokládají rozšíření možnosti plnění CNG i na další společně vybrané lokality.

Po výstavbě 20 stanic u Benziny, 5 samostatných vítkovických a dalších projektech privátních investorů bude ČR co do potřeby CNG plnicích stanic dostatečně zasíťována. „Do konce roku 2015 nebude mít nikdo problém s tankováním a dojezdem. Česká republika se zařadí mezi země s dostatečným pokrytím pro pohon na CNG,“ uzavřel ředitel vítkovické dopravy Zdeněk Trejbal.

(tz)

logo  IPStátní úřad inspekce práce má 150 CNG vozů Fabia Combi

Společnost HAVEX-auto pro Státní úřad inspekce práce přestavěla 150 vozů Fabia Combi na plynový pohon. Celou zakázku financuje ŠkoFIN. Státní správa tak upevňuje svůj přístup k ekologicky šetrným technologiím.

ŠkoFINem financované a společností HAVEX-auto přestavěné vozy pro Státní úřad inspekce práce budou využity k provozování mobilních kanceláří v osobních motorových vozidlech (v rámci projektu, jež je financován z OP LZZ, „Efektivní systém rozvoje zaměstnanosti, výkonu komplexních kontrol a potírání nelegálního zaměstnávání v ČR“ s reg. č. CZ.1.04/2.2.00/11.00013), vybavených potřebnou výpočetní technikou a mobilních plnících stanic CNG. „Úspěch v tomto výběrovém řízení potvrdil naše kompetence pro státní správu. Se ŠkoFINem nás pojí dlouholetá zkušenost v oblasti financování a fleetové správy námi dodaných vozů,“  říká Jiří Valeš, jednatel společnosti HAVEX-auto.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3