INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Opel Zafira Tourer poháněný stlačeným zemním plynem (CNG) byl Evropským institutem Ökotrend a časopisem Auto Test vyhlášen jako „nejzelenější“ van roku 2014. Toto ocenění uděluje institut od roku 1995. Posouzení probíhalo na základě kritérií jako je spotřeba, emise a dopad výroby na životní prostředí. Ocenění EcoBest 2013, který udělovala již po třinácté organizace AutoBest, získal Fiat za program CNG. V porotě AutoBest jsou zástupci 15 evropských zemí, kteří reprezentují trh, ve kterém žije 300 milionů obyvatel.

Tato ocenění nejsou pro CNG vozy žádnou výjimkou. V roce 2012 na Auto Show v Los Angeles byla udělena cena „Green Car of the Year“ vozu Honda Civic GX Natural Gas. Ocenění udělila 11 členná porota, složená jak ze zástupců automobilového průmyslu, tak i odborníků na životní prostředí. Nebo v říjnu 2009 při příležitosti akce „Fleet Van Awards“ vyhrál model IVECO ECODaily Natural Power (CNG) cenu „Zelená dodávka roku 2009“. Pro poroty bývá důležité i to, že na jedno naplnění nádrže ujedou CNG vozy násobněkrát větší vzdálenost než např. elektromobily. VW Passat TSI EcoFuel má dojezdovou vzdálenost 820 kilometrů, Škoda Octavia G-TEC dokonce 1 330 kilometrů (bude na trhu od května 2014). „Vymýšlíme velmi ekologické automobily a mnoho jich prodáváme. Program CNG je zatím v rámci Evropy nejúspěšnější a my z toho máme velkou radost. Děkuji porotě AutoBest za toto ocenění,“ řekl ředitel značky Fiat pro region EMEA Gianluca Italia.

„CNG vozy jsou dnes ve světě běžnými vozy jako vozidla na benzin nebo naftu. Průměrné stáří aut v České republice znovu vzrostlo a CNG auta jsou pro každého ekonomicky i ekologicky velmi dobrou alternativou,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu (ČPS).

V České republice jezdí již 6,7 tisíc aut na stlačený zemní plyn (CNG) a motoristé mají k dispozici už 52 plnicích stanic. Nově se otevírá další stanice už 6. března v Plzni. Do konce letošního roku přibude dalších asi 40 stanic, přibývají i na běžných stojanech např. společnosti Benzina. Meziroční nárůst v ČR byl více než 2 tisíce vozidel. Již v květnu začne Škoda Auto prodávat vůz Škoda Octavia G-TEC na CNG a na jaře také zahájí prodej Volkswagen s již 5. vozem na CNG (Caddy, Touran, Passat, eco up! a Golf), vozem Golf Variant TGI Bluemotion CNG. Na českém trhu je už dnes výběr nejméně 35 CNG vozů. Sériové vozy na CNG prodává u nás již několik automobilek - např. Škoda, VW, Opel, Fiat, Renault, Citroen, Mercedes aj. „CNG má všechny tzv. dětské problémy dávno za sebou, jako je cena vozidel, rychlé tankování, vhodná legislativní opatření, dojezdová vzdálenost, úlevy na spotřební dani, nulovou silniční daň a mnoho dalších. Věříme, že i nová Octavie G-TEC získá řadu ocenění“, dodává Jan Ruml.

Odkaz na text tiskové zprávy naleznete také zde: http://www.cng4you.cz/cng-info/novinky.html/73_196-cng-vozy-vyhravaji-jednu-cenu-za-druhou/1

Statistická data najdete na www.cng4you.cz

Pravidelné novinky najdete na www.facebook.com/cngfans    

(tz) 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3