INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

odometerV Polsku nastala naprosto chaotická situace v legislativě, zavádějící tresty za stáčení tachometrů ve výši až pěti let vězení. Úprava, na kterou se těšili všichni poctiví prodejci ojetin, byla na poslední chvíli omylem zrušena při hlasování o vyšších trestech za sexuální zneužívání dětí.

Je to důsledek pedofilní aféry katolické církve, která zahýbala tamní politickou scénou před evropskými volbami. Polští poslanci vnesli chaos do očíslování jednotlivých ustanovení trestního zákoníku. Kvůli tomu nechtěně zrušili trestnost stáčení tachometrů. Ta měla platit od tohoto pátku.

"Pevně věříme, že se jedná pouze o omyl, zaviněný příliš rychlým projednáváním jiné legislativy. Jinak by to byl nepříjemný krok zpět. Díky nové legislativě, která trestala stáčení tachometrů v Polsku až pěti lety vězení, byly postihy u našich severních sousedů nejtvrdší v rámci zemí V4. Věřím, že polští zákonodárci zvládnou tuto chybu rychle opravit, jinak by to bylo velké zklamání," uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, která v Polsku provozuje 9 poboček AAA AUTO. Zatímco loni zde největší tuzemský prodejce ojetin prodal 9300 vozů, letos plánuje už 16000.

Nový zákon o trestnosti stáčení tachometrů přitom polský prezident podepsal teprve před dvěma týdny a platit měl od 25. května. Stáčení tachometrů je v Polsku podobným problémem jako v České republice. "Odhadujeme, že v Polsku je tachometr stočený až u 80 % dovozových vozů, kterých se ročně na tamním trhu objeví přes milion. Počet zmanipulovaných vozů je tedy v Polsku obrovský a od nového zákona si všichni prodejci slibovali zásadní změnu, zejména v prevenci. V Polsku je totiž zcela běžné, že firmy nabízejí stáčení nejen na internetu, ale dokonce i na billboardech u hranic s Německem, odkud se auta dováží. To by podle nového zákona nemělo být možné a již se objevily i různé iniciativy prodejců, kteří chtějí nový zákon beze zbytku využít k likvidaci podvodných praktik," dodala Karolína Topolová. K úplnému vyřešení problémů se stáčením bude podle ní ovšem nutné v EU zavést sdílení dat ze všech zemí. "Dokud je možné do Polska nebo do České republiky přivézt stočený vůz a místní STK to nedokáže odhalit, budou podvodníci vozy nadále stáčet," uzavřela Topolová.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3