INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Stlačený zemní plyn (CNG) v současné době představuje nejdostupnější variantu alternativního pohonu u osobních i nákladních automobilů a autobusů. Vozy na CNG vykazují velmi nízké hodnoty emisí oxidů dusíku (NOx), pevných prachových částic (PM) a karcinogenních uhlovodíků (PAU). To jsou škodliviny s nejhorším dopadem na lidské zdraví, které produkují běžné automobily. Ve srovnání s benzinovými motory vzniká spalováním CNG téměř o čtvrtinu méně oxidu uhličitého (CO2), v porovnání s motory na naftu je zase možné až 90% snížení emisí NOx. Motor má navíc i tišší chod.

Světové automobilky proto zodpovědným motoristům s ekologickým myšlením nabízejí více než 180 sériově vyráběných modelů různých typů vozů s pohonem na CNG. V evropském prostředí v segmentu osobních automobilů jednoznačně hrají prim značky jako Škoda Auto, Volkswagen, Fiat, Seat, Audi, Opel nebo Lancia, u dodávek se k Fiatu, Opelu a Volkswagenu přidává ještě Iveco. Nabídka CNG aut se na českém trhu začíná mírně zlepšovat, takže každý zájemce si najde auto podle svých představ a finančních možností. Pro automobilky navíc CNG nabízí řešení ke snížení emisí CO2 ve flotilovém průměru, tak jak se od nich očekává na základě zpřísňujících se nařízení evropských orgánů.

Ekonomické hledisko je vedle výše zmíněného ekologického dalším důvodem pro racionální úvahy o přechodu na plyn. Pořizovací cena automobilů na CNG se mnoho neliší od modelů na klasický pohon. Některé leasingové společnosti dokonce podporují snahu o ochranu životního prostředí tak, že u vozů se CNG nabízejí lepší obchodní podmínky. Servisní náklady jsou také téměř totožné, zato výdaje na provoz, speciálně na spotřebu paliva, jsou v porovnání s benzinovými auty nebo diesely poloviční!

Cena CNG, včetně daně, se aktuálně pohybuje kolem 25 korun za kilogram, což odpovídá necelým 18 korunám za metr krychlový, který představuje přibližný ekvivalent jednoho litru benzinu. Z toho plyne, že ujetý kilometr vychází nákladově asi na korunu. Nyní platné daňové zvýhodnění CNG a biometanu v dopravě bude zachováno nejméně do roku 2025, ale pravděpodobně déle. Od loňského května totiž platí Memorandum o dlouhodobé spolupráci v oblasti rozvoje vozidel na zemní plyn pro období právě do roku 2025, které si klade za cíl podpořit další zájem o využití CNG v tuzemské dopravě a zároveň přispět ke snižování emisí v ovzduší. Dokument je výsledkem společných jednání vlády s Českým plynárenským svazem a Sdružením automobilového průmyslu a daňové zvýhodnění tvoří jeho stěžejní část. Poloviční provozní náklady, a zejména nulová silniční daň, ještě zatraktivňují CNG vozy pro firmy.

V současné době je v ČR registrováno téměř 23 000 vozidel na CNG, což je v porovnání s rokem 2017 nárůst o 20 %. Ve více než šesti desítkách našich měst jezdí na 1300 autobusů městské a příměstské dopravy s plynovým pohonem. A v této souvislosti se kontinuálně rozšiřuje i potřebná infrastruktura. V současnosti mají řidiči k dispozici 190 plnicích stanic CNG a tento počet se do konce roku ještě zvýší. K tomu evidujeme více než 50 neveřejných firemních plniček a na dvě stovky domácích. Hustota sítě plnicích stanic je u nás dnes již taková, že umožňuje bezproblémové provozování osobního či užitkového automobilu s pohonem na CNG.

To, že si stále více motoristů uvědomuje, že jezdit na plyn je nejen ekologické, ale především ekonomické, dokládá fakt, že spotřeba CNG u nás se za posledních 15 let zvýšila více než sedmadvacetinásobně. Oproti 2,77 milionu metrů krychlových v roce 2004 činila vloni již 75,83 milionu kubíků. Nárůst spotřeby jen v roce 2018 v porovnání s předchozím rokem přesáhl 12 %. Statistiky ukazují, že největší podíl na spotřebě CNG mají autobusy městské hromadné dopravy. A to je potěšitelné nejen z hlediska snížení produkce škodlivých emisí v městských aglomeracích, ale také s ohledem na nižší hladinu hluku.

Doprava se na celkovém znečištění ovzduší v České republice podílí přibližně 20 %. Ve velkých městech a průmyslových oblastech s vysokou hustotou osídlení je podíl silniční dopravy na celkové produkci škodlivých emisí několikanásobně vyšší. Je tedy nejvyšší čas něco s tím dělat a chovat se zodpovědně. Ať už jako jednotlivci, nebo celá společnost. Dostupná alternativa ke klasickým palivům již existuje, chce to jen ji využít. Potěší to naše plíce i peněženky.

(red)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3