INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

145 monetaPlánovaná fúze české investiční skupiny PPF mezi Monetou Money Bank, šestou největší českou bankou podle objemu aktiv, a Air Bank, která je na osmém místě, se zastavila na mrtvém bodě. Akcionáři Monety zamítli plán na vydání nových akcií, kterými měla být fúze financována.

Akcionáři Monety vyslyšeli doporučení mj. společností Glass Lewis a Institutional Shareholder Services, které doporučily hlasovat proti převzetí Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a Benxy od PPF. Akvizice financovaná prostřednictvím vydání nových akcií by vedla k faktickému zpětnému převzetí Monety ze strany PPF.

Akcionáři hlasovali o transakci v úterý 22. června. Pro schválení převzetí AirBank a přidružených společností musela hlasovat polovina přítomných akcionářů a 75 % valné hromady muselo schválit emitaci nových akcií. Nadpoloviční většina přítomných akcionářů posvětila samotný nákup společností okolo AirBank, k odhlasování vydání nových akcií však chyběla ke schválení cca osmina hlasů – PPFka zkrátka nepřesvědčila dostatečné množství minoritních akcionářů.

PPF pokračovala v realizaci transakce navzdory březnovému úmrtí svého zakladatele Petra Kellnera

Ještě před hlasováním vydala PPF prostřednictvím svého mluvčího, Leoše Roučka, emailové prohlášení, ve kterém zaznělo:

"PPF je pevně přesvědčena o smysluplnosti spojení svých bankovních aktiv a aktiv v oblasti spotřebitelského financování s Monetou, za představených smluvních podmínek, čímž vznikne český šampion v oblasti retailového bankovnictví a vytvoří se hodnota pro všechny akcionáře Monety.“

Mnoho akcionářů na toto prohlášení očividně neslyšelo. Proti fúzi se postavilo nemálo minoritních akcionářů, a to na základě doporučení analytiků, které hovořilo o tom, že je cena AirBank ve srovnání s konkurenty v odvětví příliš vysoká.

V květnu vedení Moneta Money Bank podepsalo rámcovou smlouvu o akvizici. Moneta měla získat 100 % akcií skupiny Air Bank za 25,9 miliardy korun (1 miliarda eur) prostřednictvím emise nových akcií, čímž by skupina PPF získala v Monetě vzhledem ke svému stávajícímu podílu kontrolní podíl cca 55,38 %.

Spojením internetové banky Air Bank a Monety měla vzniknout nová silná bankovní skupina, která by se dostala na třetí místo z hlediska počtu klientů (2,5 milionu) a na druhé místo v oblasti spotřebitelského financování v České republice. PPF zároveň uvedla, že chce zdvojnásobit hodnotu Monety a udržet dividendový výplatní poměr ve výši 80 % zisku.

Kritici, jako například hedgeový fond Petrus Advisers však tvrdí, že transakce nadhodnocuje Air Bank, přičemž ji Moneta kupuje za 2,5násobek účetní hodnoty (vyšší než 2,2násobek účetní hodnoty v předchozí nabídce PPF z roku 2018), a podhodnocuje Monetu, která je v rámci transakce oceněna na 1,5násobek účetní hodnoty ve výši 41 miliard Kč. PPF argumentuje, že relativní ocenění vyplývá z vyšší ziskovosti a růstového potenciálu internetové banky.

PPF mělo původně po fúzi nabídnout stávajícím akcionářům odkup akcií Moneta za 80 Kč za akcii – co se bude dít nyní?

Pokud se podaří nakonec přesvědčit dostatek akcionářů Monety, aby schválili vydání nových akcií, bude PPF muset vyhlásit povinnou nabídku na koupi až 100 % akcií Monety za minimální cenu 80 Kč za akcii. Podle všeho je tato nabídka za případný odkup akcií nedostatečná. Tato cena sice představuje 19% prémii oproti ceně akcií v době, kdy PPF v březnu nabídku učinila, a 34% prémii oproti průměrné ceně akcií za posledních šest měsíců před oznámením. Tato cena je však výrazně zkreslena vlivem obecného poklesu ceny akcií z důvodu pandemie.

Analytici z Petrus Advisers, akcionáře s 5% podílem, tvrdí, že spravedlivá cena by činila dokonce 93 Kč za akcii. Minoritní akcionář obviňuje PPF z pokusu o agresivní převzetí Monety, neboť se údajně záměrně vyhýbá možnosti nezávislého ocenění banky.

PPF se původně snažila Monetu koupit a sloučit s Air Bank v roce 2018. Při tomto pokusu učinila veřejnou nabídku, díky níž za 11,3 miliardy korun získala 30% podíl, který nyní využívá k prosazení fúze.

Ředitel Monety, Tomáš Spurný, po úterním hlasování uvedl pro Hospodářské noviny, že hodlá za prosazení plánu bojovat dál. Podle něj je třeba se zamyslet nad tím, jak by měla PPF nabídku pozměnit, aby bylo případné financování fúze schváleno. Pravděpodobně bude nutné zlepšit podmínky pro stávající menší akcionáře včetně výše zmíněného hedgeového fondu Petrus Advisers, případně se může PPF pokusit navýšit svůj stávající podíl v Monetě, který momentálně činí 30 %, tak aby na příští valné hromadě disponovala dostatečnými hlasovacími právy.

Neprosazení návrhu na fúzi může být každopádně pozitivní informací pro drobné akcionáře Monety, neboť nyní mohou očekávat, že PPF bude muset zlepšit svou dosavadní nabídku.

Autor: Finex.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3