INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2022 02 14 09 56 39 TZ CRIF Firmy i domFirmy a domácnosti se v uplynulém roce zadlužovaly výrazně rychleji než v předešlých letech. Zatímco dluh domácností vzrostl meziročně o desetinu, což byl nejrychlejší nárůst od roku 2009, objem firemních úvěrů se zvýšil o 6 %, což je nejrychlejší nárůst od roku 2011.

Naopak celková výše úspor domácností i podniků rostla výrazně pomaleji než v roce 2020. Trochu jiná situace byla mezi živnostníky, jejichž dluh i úspory rostly výrazně pomaleji než v předešlých letech. Jejich zadlužení vzrostlo o 1 %, nejméně od roku 2015, a jejich úspory vzrostly o 3 %, nejméně od roku 2012. Vyplývá to z výpočtů společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, které provedla na základě dat České národní banky a portálu www.informaceofirmach.cz.

Úspory domácností vzrostly loni o 198 miliard na 3,02 bilionu korun. V roce 2020 přitom za jediný rok vzrostly o rekordních 305 miliard korun. „Podobně rychlý růst úspor domácností jako v roce 2020 dlouho nezažijeme. Naopak letos porostou jejich úspory pravděpodobně nejpomaleji za posledních 9 let. Kvůli vysoké inflaci se i přes pokračující napětí na trhu práce reálný příjem většiny domácností sníží. Domácnosti s vyššími úsporami navíc budou motivované své úspory částečně rozpustit nebo ochránit pomocí investičních nástrojů,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF s tím, že ochota či schopnost lidí spořit se snížila už v průběhu roku 2021. Zatímco v prvním čtvrtletí se úspory domácností zvýšily o 99 miliard korun, ve druhém čtvrtletí vzrostly o 50 miliard a v celém druhém pololetí pouze o 49 miliard korun.

Zadlužení domácností potom loni vzrostlo o 184 miliard korun na 2,05 bilionu korun. Za růstem stojí hlavně úvěry na bydlení, na které připadá 80 % celkového dluhu domácností. Jejich objem vzrostl o 11 %, zatímco objem spotřebních úvěrů jen o 6 %.

Úspory firem byly druhý rok v řadě vyšší než jejich zadlužení

V uplynulém roce se také opětovně zvýšil zájem firem o financování pomocí úvěru, alespoň z hlediska celkového objemu jejich úvěrů. Zatímco v roce 2020 stagnoval, během minulého roku se zvýšil o 68 miliard na 1,19 bilionu korun. Firemní úspory meziročně vzrostly o 91 miliard na 1,3 bilionu korun. Podruhé v řadě tak byly vyšší než objem úvěrů, tentokrát o rekordních 118 miliard. „Tato situace je v české ekonomice poměrně nová, protože společnosti jsou zvyklé volné prostředky investovat zpět do svého podnikání, ať už jde o expanzi nebo modernizaci. Tyto investice přitom financují alespoň z části pomocí úvěrů. Pokud i v roce 2021 rostly jejich úspory rychleji než zadlužení, naznačuje to, že i když v uplynulém roce realizovaly část investic, které v roce 2020 odložily, stále zůstávaly poměrně opatrné,“ vysvětluje Věra Kameníčková.

Úspory i zadlužení živnostníků vzrostly nejpomaleji za několik posledních let

Zatímco v roce 2020 se úspory živnostníků zvýšily o rekordních 20 miliard korun, loni vzrostly už pouze o 4 miliardy, a to pouze díky vysokémů růstu úspor ze začátku roku. V posledních 4 měsících se totiž naopak tenčily. Jestliže ještě v srpnu měli u bank uloženo 185 miliard, na konci roku už šlo pouze o 171 miliard korun. Jejich zadlužení se potom meziročně zvýšilo o 633 milionů, nejméně od roku 2015. Celkově měli živnostníci na konci roku u bank půjčeno necelých 48 miliard korun.

Nesplácené úvěry: vítězi roku jsou domácnosti, poraženými živnostníci

Platební morálka se vyvíjela v každé ze sledovaných kategorií jinak. U domácností byla především díky vysoké disciplíně ve splácení úvěrů na bydlení nejen lepší než v roce 2020, ale zároveň nejlepší od vzniku samostatné České republiky. Domácnosti totiž dohromady nesplácely pouze 1,5 % svých úvěrů. Firmy potom nesplácely 3,8 % svých dluhů, což je méně než na konci roku 2020 (tehdy šlo o 4,2 %), ale více než v letech 2019 a 2018. Nejhůře na tom byli živnostníci, kteří nezvládali splácet 6,4 % toho, co si půjčili. Na konci roku 2020 to přitom bylo 6,1 %. Živnostníci tak jsou jedinou skupinou, u které se platební morálka meziročně zhoršila.

Portál www.informaceofirmach.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3