INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logoCSOBJaké akcie a ETF jsou nejvíce vyhledávány českými investory a investorkami a proč? Největší retailový obchodník s cennými papíry Patria Finance přináší exkluzivní žebříček na datech jeho více než 50 tisíc klientů a klientek za třetí čtvrtletí roku 2023, obohacený o komentáře analytiků Patria Finance k výhledu pro trhy a nejvyhledávanější tituly.

Pražská burza: Vévodí ČEZ a banky, boduje nováček trhu START mmcité

Energetika ČEZ je dlouhodobě nejobchodovanějším titulem mezi klienty Patria Finance na pražské burze. Titul se v dosavadním průběhu roku 2023 podíval až nad metu 1200 korun za akcii, mísí se na něm kombinace rekordních výsledků, podpořených vysokými cenami elektřiny, rekordní dividendy s tématy daně z nadměrných zisků a potenciální transformací společnosti. ČEZ je z pohledu aktivity tuzemských investorů následován trojicí bankovních jmen v pořadí Komerční banka, Erste a Moneta. Páté místo obsahuje civilně zbrojařský titul COLT CZ. V rámci nejvíce vyhledávaných titulů následují skupina Kofola a typicky pro dividendu držený Philip Morris ČR.

Mezi nejvíce obchodované tituly klienty Patria Finance se prosadilo letošní IPO na trhu START pražské burzy, společnost mmcité. Firma designéra Davida Karáska vyrábí originální městský mobiliář, vytrvale roste a realizace má v desítkách zemí včetně nejnáročnějších západních trhů. Zájem o IPO ze strany investorů byl obrovský, emise byla přeupsána o více jak 128 %. Na úpisu spolupracovala také Patria Finance.
Podíl investic do tuzemských titulů se u klientů Patria Finance pohybuje typicky kolem 20-25 %. Jak trh a vyhlídky pro jednotlivé klíčové akcie komentují analytici Patria Finance?

Od začátku letošního roku dosáhl index pražské burzy PX-TR, který zohledňuje výplaty dividend, zhodnocení o 22 %. Svou výkonností za uplynulá tři čtvrtletí se domácí burzovní index řadí k nejvýkonnějším v rámci starého kontinentu a s rezervou překonává letos i širší zámořský akciový index S&P 500. Tahounem pražského burzovní indexu v letošním roce jsou zejména akcie energetické společnosti ČEZ s celkovým výnosem (kapitálové zhodnocení + dividendový výnos) téměř 50 %. I přes výrazné zhodnocení od začátku roku se domníváme, že cena akcií ČEZ stále plně neodráží střednědobý ziskový potenciál společnosti. Na krátkodobém horizontu budou ale akcie ČEZ ovlivněny potenciálními kroky vlády ať už v případě 1) rozhodnutí o zrušení / ponechání daně z mimořádných zisků po roce 2023 nebo 2) představení potenciální restrukturalizace společnosti,“ uvádí akciový analytik Patria Finance Michal Le.

Rovněž těžké váhy z finančního sektoru patřily svou výkonností k tomu lepšímu v rámci evropského bankovního měřítka. Rakouské finanční tituly benefitovaly z růstu úrokových sazeb v eurozóně a domácí bankovní tituly se na pozadí pozitivního sentimentu v evropském finančním sektoru prezentovaly také solidní výkonností. Cílové ceny Patrie pro jednotlivé finanční tituly indikují, že ani v jejich případě nebyl z našeho pohledu výnosový potenciál vyčerpán,“ dodává Michal Le, který se v analytickém týmu Patria Finance soustředí na pražskou burzu a region střední a východní Evropy a analyticky pokrývá titul ČEZ.

Spojené státy: V čele Apple, Tesla či Microsoft. Nechybí Nvidia

Americké akcie vládnou s podílem kolem 60 % investicím klientů Patria Finance. Žebříčku nejobchodovanějších amerických akciových titulů pak vévodí silná technologická jména. Technologickou ikonu Apple následuje výrobce elektromobilů Tesla pod taktovkou Elona Muska a softwarový a dnes již také cloudový gigant Microsoft. Čelní trojice je následována AT&T a čipařskou ikonou a lídrem na poli umělé inteligence (AI), společností Nvidia. Na čelním pozicích nechybí Meta, provozovatel sociální sítě Facebook, e-commerce gigant Amazon či zástupce finančního sektoru v podobě banky Bank of America.

Společnosti Microsoft a Amazon jsou zařazeny na seznamu dlouhodobých investičních tipů analytiků Patria Finance. Meta jej nedávno opustila s výnosem v řádu desítek procent.

Z pohledu v Patrii nejvíce obchodovaných amerických titulů je stále znát vliv horečky kolem AI, která je de facto jedinou letošní oporou trhů, zato ovšem pořádnou. Zároveň se povětšinou jedná o největší a nejlikvidnější emise na amerických a tedy i světových burzách, zájem investorů je tudíž nasnadě. Z této množiny vybočuje Bank of America, u níž je lákadlem zejména hluboká korekce z jara, kdy měl problémy americký bankovní sektor. U AT&T se nejspíš naplno projevuje obecně konzervativnější povaha českého retailového investora, který se často spokojí s vidinou tučného dividendového výnosu. Vývoj na akciích AT&T ovšem na druhou stranu ukazuje, že pouze dividendové lákadlo někdy nestačí,“ komentuje seniorní analytik Patria Finance a tvůrce Dlouhodobých investičních tipů v Patrii Branislav Soták.

Evropa: Volkswagen, Orlen, Deutsche Telekom a Vodafone nebo Bayer

Investicím tuzemských investorů do evropských titulů z části logicky vládnou emise, které jsou duálně obchodovány na pražské a některé z evropských burz, což je případ zejména burzy ve Vídni. Mezi takové tituly patří bankovní skupina Erste, titul reprezentující obnovitelné zdroje energie Photon Energy nebo pojišťovací skupina VIG.

Na příčkách ryze zahraničních evropských titulů vidíme banky, automobilky nebo telekomunikace. Čelo opanovává automobilka Volkswagen, následována ropnou skupinou Orlen a německou telekomunikační společností Deutsche Telekom. Následuje farmaceutická společnost Bayer a další telekomunikační jméno Vodafone. Silné zastoupení německých titulů odráží velikost německého akciového trhu i jeho geografickou blízkost. Řádově 15 % investic tuzemských investorů, klientů Patria Finance, míří právě do titulů v německém indexu DAX.

Top pozice v Evropě znovu potvrzují, že čeští investoři vyhledávají i na evropských trzích témata, která jsou jim nějakým způsobem blízká. Nejde jen o Německo, platí to i ze sektorového pohledu. Evropské banky nebo automobilky bychom mohli zařadit spíše mezi hodnotové sektory, v případě bank s přímou expozicí vůči rostoucím úrokovým sazbám. V médiích opakovaně propíraná energetická krize pak přirozeně přitahuje zájem do energetického sektoru. A pak jsou tu mimořádné regionální události jako válka na Ukrajině, které pravděpodobně stojí za oproti dlouhodobému vývoji neobvyklými objemy třeba na Orlenu nebo Raiffeisen Bank,“ uvádí seniorní analytik Branislav Soták.

ETF: Vládnou investice do amerických indexů S&P 500 a Nasdaq

Desítkám tisíc otevřených pozic klientů Patria Finance do burzovně obchodovaných fondů ETF vládnou klíčové americké akciové indexy. „Étéefka“ mohou klienti nakupovat individuálně jako celé kusy, rostoucí tisíce však využívají možnosti pravidelné investice do ETF s Patria Finance, kde broker nabízí investici do vybraných ETF díky frakčnímu obchodování od pouhých 500 Kč. Na investicích do ETF je také založena služba automatického investování indigo.

V bilanci třetího čtvrtletí roku 2023 vedou investice skrze ETF do klíčových amerických akciových indexů S&P 500 a Nasdaq. Ty jsou následovány investicí do ETF globálního akciového indexu MSCI World a investicí do indexu rozvíjejících se trhů MSCI Emerging Markets. Pátou příčku mezi ETF obsazuje investice do titulů v německém akciovém indexu DAX. Na čelní příčky se pozvolna posouvá i zájem o ETF, která odrážejí ESG.

V ETF univerzu byly nepřekvapivě nejoblíbenějšími ty papíry, které sledují výkon hlavních akciových benchmarků. Retailový investor zde dostává výhodu levné expozice a diverzifikace v rámci daného akciového trhu,“ komentuje seniorní analytik Patria Finance Branislav Soták.

Dlouhodobý investiční produkt: Nová motivace pro investory a vzpruha pro trh?

Do konce roku 2023 zbývá jediný kvartál. S rokem 2024 se Česko chystá radikálně změnit stávající možnosti zajištění se ve stáří a po bok stávajících produktů, především penzijního spoření, otevře cestu chytrému a daňově zvýhodněnému investování. Poslanecká sněmovna nedávno schválila zatím v prvním čtení návrh zákona, který zavede takzvaný Dlouhodobý investiční produkt (DIP). S DIP získá i investor do akcií, ETF či dluhopisů za účelem zajištění se ve stáří podporu v podobě daňové slevy, možnosti příspěvku zaměstnavatele či osvobození výnosů i příspěvků zaměstnavatele od daně z příjmů fyzických osob, včetně oproštění u příchozích dividend. Podmínkou má být investovat nejméně 10 let a investici nevybrat před 60. rokem života.

Už dnes značný podíl investorů zajištění ve stáří řeší právě dlouhodobým investováním do akcií, ETF, dluhopisů či jejich kombinace. V Patria Finance to jednoznačně vidíme ve službě automatického investování skrze ETF indigo, kde investiční cíl zajistit se ve stáří volí dvouciferný podíl investorů. Totéž je patrné u přímého investování do konkrétních ETF se zvýhodněnými poplatky a již od 500 korun skrze službu „Pravidelné investice“, ale z komunikace s klienty i u přímých investic do konkrétních akcií, ETF či dluhopisů na kapitálových trzích. „DIP daňově postaví investování na důchod na roveň spoření a věříme, že bude inspirovat k aktivnímu budování zdrojů na kapitálovém trhu,“ očekává generální ředitel Patria Finance Richard Podpiera. „V Patrii jsme na nový produkt připraveni a investorům jej nabídneme, jakmile to bude možné,“ dodává s odkazem na zatím probíhající schvalování normy, která DIP obsahuje.

Investiční tipy a nově zpravodajství Patria.cz v nové mobilní aplikaci

Investiční tipy analytiků Patria Finance, zpravodajství respektovaného investičního serveru Patria.cz v moderní a responzívní podobě. Mobilní klíč, který u potvrzování obchodních pokynů nahrazuje SMS nebo kódy z klíčenky a samozřejmě FaceID. Přehledný náhled portfolia, oblíbených titulů i transakcí třeba v luxusní černé nebo nové interaktivní grafy. Nejen to od letošního roku nabízí nová mobilní obchodní aplikace Patria Finance. Včetně tohoto atraktivního obsahu ji získají zdarma všichni, kdo již mají nebo si nově otevřou obchodní účet u Patria Finance. To lze snadno udělat během několika minut a plně online. Aplikace je na App Store i Google Play pod názvem „Patria Finance“.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3