INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Logo_RSTSDle statistik Unie výtahového průmyslu ČR je cca 40 tisíc výtahů v České republice nebezpečných, vykazují totiž vysoká provozní rizika. Náklady na výměnu výtahu se přitom průměrně pohybují kolem 1 milionu korun. Raiffeisen stavební spořitelna nabízí možnost financování rekonstrukce či výměny výtahu za pomoci úvěru ze stavebního spoření či hypotečního úvěru se splatností až 25 let. Měsíční splátky takového úvěru majitele bytů či bytová družstva a SVJ nijak významně nezatíží.

Norma ČSN EN 81-80 z roku 2004 uvádí, že u všech výtahů uvedených do provozu před rokem 1993, musí být do konce března 2006 provedena inspekční prohlídka, která stanoví rozsah a závažnost provozních rizik. U výtahů uvedených do provozu v letech 1993 – 1999 je termín stanoven do konce března 2009. Provozních rizik je celkem 85 typů a jsou dle závažnosti a četnosti rozdělena na vysoká, střední a nízká.

„Provozovatelé výtahů mají povinnost odstranit vysoká rizika do 5 let od inspekční prohlídky (březen 2011, 2014) a střední do 10 let. U nízkých rizik nebyl termín určen. V mnoha případech se tak zatím nestalo a stále existují provozovatelé, kteří svou povinnost nesplnili. Ti by si rozhodně měli pospíšit, aby zbytečně neriskovali možné škody či postih," řekl Jan Dvořák, generální sekretář Unie výtahového průmyslu ČR. To je také důvod, proč se RSTS aktivně do této problematiky zapojuje. Cílem je napomoci bezproblémovému řešení tohoto stavu.

Ze statistik Unie Výtahového průmyslu ČR vyplývá, že cca 40 000 výtahů stále vykazuje vysoká provozní rizika, včetně těch, která přímo ohrožují zdraví přepravovaných osob. Majitelé domů, kteří takové výtahy provozují, se vystavují obrovskému nebezpečí. „V případě, že by se v takovém výtahu někdo zranil nebo dokonce zabil, odpovídá majitel budovy za veškeré škody. Náklady na léčbu, bolestné a ušlý zisk zraněných osob mohou dosáhnout i několika milionů korun. To představuje pro majitele jednotlivých bytů neplánované výdaje v řádu statisíců korun," varovala Dagmar Jonášová z Raiffeisen stavební spořitelny. „Cedule s nápisem „Použití na vlastní nebezpečí" či „Výtah mimo provoz" vás odpovědnosti nezbaví," dodala.

Rizika je možné odstranit částečnou rekonstrukcí nebo výměnou. Náklady na kompletní výměnu výtahu se pohybují cca kolem 1 milionu korun (záleží na výšce budovy). Raiffeisen stavební spořitelna nabízí možnost financování rekonstrukce či výměny výtahu za pomoci úvěru ze stavebního spoření či hypotečního úvěru se splatností až 25 let a úrokovou sazbou od 3,9 %. Celou výměnu lze úvěrem financovat ze 100 %. Majitel domu tak nemusí mít našetřeny žádné vlastní prostředky. Z úvěru je také možné čerpat zálohu na pořízení výtahu. S ohledem na nastavené podmínky úvěr majitele bytů či bytová družstva a SVJ, v jejichž domech jezdí rizikový výtah, v konečném důsledku nijak významně nezatíží.

Hypoteční úvěr Úvěr ze stavebního spoření

Splatnost Výše měsíční splátky Splátka v době PÚ Splátka v době SÚ

15 let 7 350,- Kč 7 250,- Kč 8 000,- Kč

20 let 6 120,- Kč 6 250,- Kč 7 000,- Kč

25 let 5 450,- Kč 5 250,- Kč 7 000,- Kč

Výše měsíčních splátek úvěru ve výši 1 000 000 Kč od Raiffeisen stavební spořitelny

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3