INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvních třech čtvrtletích letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 115,46 miliardy korun, to je o 9,6 % více než ve stejném období roku 2015. Na financování firemních investic a provozu bylo určeno 92,42 miliardy korun a na financování zboží či služeb pro domácnosti 23,04 miliardy.

Členské firmy asociace uzavřely v letošních třech kvartálech 560 621 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci sledovaného období spravovaly 1 372 338 aktivních smluv. Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního třetího čtvrtletí 245,07 miliardy korun.

 „V třetím čtvrtletí pokračoval růstový trend, který pozorujeme po celý rok. Tahounem celkového navýšení je vývoj v oblasti financování automobilů. Objem prostředků, které naše členské společnosti poskytly v prvních devíti měsících roku na nové osobní vozy, meziročně vzrostl o 38 %,“ říká Libor Bosák, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 40 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Silný meziroční nárůst o 20,2 % asociace zaznamenala v leasingu movitých věcí, jehož celková hodnota dosáhla 41,24 miliardy korun (měřeno výší pořizovacích cen financovaných movitých věcí u patnácti největších společností). Objem podnikatelských úvěrů se pohyboval na stejné úrovni jako ve stejném období loňského roku, když činil 35,18 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 0,4 % (také zde jde o trend vypočtený z výsledků patnácti vedoucích firem oboru).

V rámci leasingu movitých věcí posílil svou pozici operativní leasing – v prvních devíti měsících roku mu náleželo 58,8 % trhu (loni v tomto období to bylo 51,3 %).

V oblasti factoringu se meziročně zvýšil objem prostředků, které členské společnosti poskytly klientům, o 12,7 % na 15,94 miliardy korun. Zároveň však došlo k poklesu celkového objemu pohledávek postoupených na členské firmy ČLFA o 9,6 % na 86,5 miliardy korun.

V kategorii financování domácností jsou letošní výsledky asociace ovlivněny skutečností, že od druhého čtvrtletí loňského roku působí společnost CETELEM, bývalá členská firma ČLFA, jako pobočka zahraniční banky BNP Paribas Personal Finance, a její výsledky jsou proto zohledňovány ve statistikách bank. Zatímco celkově tak v oblasti financování domácností zaznamenala asociace meziroční nárůst jen o 2,2 % na 23,04 miliardy korun, při zohlednění absence výsledků společnosti CETELEM šlo v rámci spotřebitelských úvěrů o nárůst o 13,5 %.

Členové ČLFA uzavřeli v prvních třech kvartálech letošního roku nejvíce kontraktů na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 63,88 miliardy korun. Na nové osobní vozy z toho bylo určeno 33,12 miliardy korun, přičemž loni v této době to bylo 23,99 miliardy. Prostřednictvím členů ČLFA bylo financováno 43 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice v letošních prvních devíti měsících, přesně šlo o 82 890 vozů.

Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v 1.–3. čtvrtletí roku 2016 podle účelu investování (srovnání se stejným obdobím roku 2015)

celkový objem v mld. Kč

(1.–3. čtvrtletí 2016)

celkový objem v mld. Kč

    (1.–3. čtvrtletí 2015)

změna v %

financování podnikatelských investic

(finanční a operativní leasing,

podnikatelské úvěry, leasing nemovitostí)

76,48

68,68

+11,4 %

financování firemního provozu

(factoring)

15,94

14,14

+12,7 %

financování domácností

(spotřebitelské úvěry,

spotřebitelský leasing)

CELKEM

23,04

115,46

22,55

105,37

+2,2 %*

+9,6 %

* Pokles je ovlivněn tím, že od loňského druhého čtvrtletí jsou výsledky společnosti CETELEM, která působí jako pobočka zahraniční banky, vykazovány ve statistikách bank. Při zohlednění absence jejích výsledků by v kategorii financování domácností došlo k meziročnímu nárůstu objemu spotřebitelských úvěrů o 13,5 %.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3