INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

turn on 2923047 960 720Záliba nakupovat přes e-shopy nadále roste. Potvrzuje to analýza mBank provedená na 36 milionech platbách kartou. Do listopadu tohoto roku Češi nakupovali přes internet více než za celý loňský rok. Nejvíce navštěvují čínský e-shop AliExpress, za kterým následuje Alza.cz. Mezi oblíbené nákupy u Čechů patří elektronika a počítače.

Transakce přes platební terminál tvoří absolutní většinu ze všech plateb. Průměrný počet transakcí za měsíc je přitom více než 3 miliony a v posledním čtvrtletí nakupující platili zhruba o 5 procent častěji. S počtem plateb rostl i celkový objem transakcí. Zatímco v prvních devíti měsících letošního roku přes platební terminály prošlo v průměru 1,55 mld. Kč měsíčně, aktuální čtvrtletí již dosahuje hranici 1,6 mld. Kč, a to máme Vánoce teprve před sebou.

Loni byla situace podobná, ale Češi utratili měsíčně méně. V průměru provedli měsíčně 2,6 milionu transakcí. Nicméně radost obchodníků, jako obvykle, narostla koncem roku, kdy lidi ovládl vánoční shon a sahali hlouběji do peněženky.

V posledním čtvrtletí roku 2016 již počet měsíčních plateb dosahoval v průměru hranici 2,9 mil. Kč a vyšší byl i objem plateb než v prvních třech kvartálech. Zatímco do září se průměrný měsíční objem transakcí pohyboval kolem 1,4 mld. Kč, v posledním čtvrtletí už šlo o 1,6 mld. Kč.

Nákupy přes internet jsou stále běžnější

Češi stále více navštěvují internetové obchody. Potvrzuje to i platební chování klientů mBank. Zatímco v minulém roce nakupovali na e-shopu 3 389 233krát,
do listopadu tohoto roku již proběhlo 3 619 015 transakcí. I při nákupech přes internet platí, že nejštědřejší jsou před obdobím adventu.

Zatímco do září Češi nakupovali měsíčně v průměru 322 tisíckrát, vánoční šílenství zvýšilo počet plateb v posledním čtvrtletí v průměru na 394 tisíc měsíčně.
S množstvím plateb se také zvýšil jejich objem, a to o 12 %. Během roku až do září šlo totiž v průměru o částku 256 mil. Kč, v říjnu a listopadu už ale Češi utratili
v průměru téměř 289 mil. Kč měsíčně.

Dominuje čínský AliExpress

Zatímco loni dominovala mezi nakupujícími domácí Alza, letos je to poprvé čínský e-shop AliExpress. Do listopadu už zde lidé stihli provést 589 043 plateb v celkovém objemu 146 494 135 tis. Kč. Počet plateb je dokonce vyšší než součet úhrad přes platební brány PayPal a GoPay, které slouží k placení na internetu. Průměrná platba však byla jen 248,69 Kč, což značí, že se i nadále drží trend, že Češi tu nakupují zejména po malých částkách.

Co se však týče objemu transakcí, nejvíce peněz, až 28 %, prošlo právě přes platební brány PayPal a GoPay. Následují stránky s počítači a elektronikou, kam mířilo necelých 11 % z celkového objemu plateb. Další oblíbenou stránkou byly stránky spojené se zábavou a sázením, kam šlo až 5,5 % z celkového objemu plateb.

 Z mbank analýzy také vyplývá, že značný objem nákupu směřoval ke koupi elektroniky. Klienti do ní investovali více než 152 mil. Kč. Top desítku společností s největším objemem plateb kartou na internetu uzavírá Google, kterému v tomto roce klienti mBank zaplatili více než 35 584 851 tis. Kč. 

Je však třeba připomenout, že mBank je lídrem v internetovém bankovnictví, proto její klienti provádějí elektronické transakce ve zvýšené míře oproti ostatním.

O mBank

mBank je inovátorem v oblasti internetového a mobilního bankovnictví v České republice a během deseti let se pro její služby rozhodlo již více než 650 000 klientů. V roce 2017 mBank získala 7 ocenění v soutěži Zlatá koruna, přičemž si odnesla také vítězství pro mKonto a mKonto Business v obou hlavních kategoriích, v Ceně veřejnosti a v Ceně podnikatelů. Mezi produkty mBank patří kromě osobních a spořicích účtů také kreditní karty, spotřebitelské půjčky a hypoteční úvěry. V České republice působí mBank jako organizační složka mBank S.A., která je členem skupiny Commerzbank.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3