INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

430 00 cba logo cz en zakladni variantaVe společnosti panuje téměř jednotný názor na půjčky spojené s vánočními dárky. Podle Čechů se jedná o špatný nápad a přes dvě třetiny by si na Vánoce nepůjčilo. Na druhou stranu půjčku plánuje zhruba 7 % Čechů, kteří ji využijí zejména na spotřební elektroniku (54 %) a hračky (29 %).

Důvodem zadlužování zůstává aktuální nedostatek financí a neochota čekat až si na zboží našetří. Platební schopnost Čechů, kteří si na dárky půjčili v minulosti, je v 75 % bezproblémová, ostatní se přiznali k problémům se splácením. Údaje vyplývají z listopadového průzkumu České bankovní asociace (ČBA).

Podle únorového průzkumu bankovní asociace má v Česku zkušenost s nákupem zboží nebo služeb na úvěr 60 % lidí, přičemž 65 % z nich úvěr stálé splácí. Rizikově se přitom zadlužuje každý třetí Čech.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Metodika výpočtu Indexu rizikového zadlužování ČBA 2019 (průzkum z února 2019):

• Spotřebitel je ochotný krýt splátky další půjčkou -> 2 body
• Neschopnost splácet chce spotřebitel řešit další půjčkou -> 2 body
• Aktuálně spotřebitel splácí 3 a více půjček -> 1 bod
• Spotřebitel si půjčil při dlouhodobém nedostatku financí -> 1 bod
• V minulosti měl spotřebitel alespoň 4 půjčky -> 1 bod
• Půjčil-li si spotřebitel na běžnou spotřebu nebo zábavu -> 1 bod
• Spotřebitel si půjčil u nebankovní instituce nebo fyzické osoby -> 1 bod

Jako rizikový je hodnocen spotřebitel, jehož skóre rizikového půjčování má 4 a více bodů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
„Půjčka nemusí být ale vždy tím nejlepším řešením. Je třeba myslet do budoucna a dávat si pozor, aby se z jedné půjčky nestal rovnou kolotoč, který nebudeme schopni ukočírovat. V těch nejhorších případech může taková lehkomyslná půjčka skončit i návštěvou exekutora,“ upozorňuje Helena Brychová, gestorka finančního vzdělávání České bankovní asociace a doplňuje, že jakoukoli půjčku je dobré si promyslet a následně k ní i k jejímu splácení přistupovat zodpovědně.

Problémy se splácením 

Češi obecně s půjčováním problém nemají a na svou budoucí schopnost splácet se dívají velmi pozitivně. Dokazuje to i aktuální průzkum, který zkoumal postoje Čechů na vánoční půjčky. Téměř tři čtvrtiny (73 %) respondentů totiž uvedlo, že se obavy nemá a možné problémy se splácením jednoduše neočekává, respektive je to ani nenapadlo.

Půjčit či nepůjčit si?

Češi zastávají téměř jednotný názor, že půjčka na vánoční dárky není dobrým nápadem. Tento postoj zaujímá 92 % respondentů, přičemž k tomu si na Vánoce půjčit se přiklánějí spíše mladší muži (do 26 let) než ženy, které v této otázce bývají opatrnější.

Jaká je ale skutečnost, co se týče půjček na vánoční dárky? Letos si na vánoční dárky podle průzkumu půjčí téměř 7 % Čechů, nejčastěji mladí lidé do 35 let. Na druhou stranu více než dvě třetiny Čechů si na dárky rozhodně nepůjčí, a to zejména (39 %) proto, že Vánoce jsou o něčem jiném než o drahých dárcích. Neochota se zadlužit za vánoční dárky roste s věkem – určitě by si na vánoční dárky nepůjčilo 80 % ve věku nad 54 let.
Zajímavou skupinu pak tvoří lidé, kteří by si půjčku nevzali, ale stoprocentně ji nevylučují (téměř 10 %). „Tito lidé si letos na Vánoce nepůjčili a ani to neplánují. Na druhou stranu ale připouští, že je může zaujmout nějaká nabídka, proto takticky možnost půjčky či vzetí zboží na splátky, což je vlastně také půjčka, nevylučují,“ upřesňuje Helena Brychová.

Historickou zkušenost s vánoční půjčkou v průzkumu přiznalo 6 % Čechů, přičemž nejčastěji za dárky dluží mladé ženy do 26 let, které s půjčkou mají také nejvíce problémů. Skutečnost s problémy během splácení uvedla více než pětina respondentů. Tři čtvrtiny z těch, kteří mají zkušenost s vánoční půjčkou již veškeré své dluhy splatili, ale na 20 % těch, kteří stálé splácí, budou splácet i v příštím roce. „Za mne musím říci, že splácet vánoční půjčku ještě následující Vánoce je prostě smutné. A zbytečné,“ sděluje své pocity Helena Brychová.

Rozhodnutí impulzivně při nákupu

Mezi nejčastější vánoční půjčky patří půjčky na spotřební elektroniku (54 %), hračky (29 %) a bílé elektro (23 %). Za hlavní důvod, proč si na nákup zboží půjčit, uvedla necelá třetina respondentů aktuální nedostatek finančních prostředků spojenou s jejich netrpělivostí a neochotou si na danou věc našetřit. Výhodná akce na splátky nebo zboží ve slevě jsou pak druhým (26 %) respektive třetím (24 %) nejčastějším důvodem proč si Češi na vánoční dárky půjčují, ve 13 % případů chtějí své rodině udělat jen pěkné Vánoce.

Drtivá většina Čechů by si však na Vánoce nepůjčila více než 20 000 Kč (91 %), ženy jsou co do výše půjček opatrnější. Nejoblíbenější jsou ve více než třetině půjčky do 10 000 Kč (35 %). Na 6 % respondentů by bylo ochotno si půjčit maximálně 50 000 Kč.

„Skutečnost, že si lidé půjčují nižší částky, navíc na předměty jako je spotřební elektronika nebo hračky, souvisí především s jejich impulzivním charakterem půjčování. V dnešní době jsou Češi více netrpěliví a nejsou příliš zvyklí si šetřit na konkrétní věc, jak tomu bývalo.“ komentuje trend Helena Brychová a dodává: „Hlavním důvodem je fakt, že mnozí neumí rozlišit, zda danou věc skutečně potřebují nebo ji jen chtějí. S tím samozřejmě souvisí také okolní vlivy vytvářející na jedince tlak, který často vyvolává přesvědčení, že se bez dané věci zkrátka neobejdou a proto, když ji má soused nebo je jen v akci, ji musí zkrátka mít, a to co nejdříve.“

Češi důvěřují bankám

Bankovní sektor se dlouhodobě těší vysoké důvěře Čechů a spolu s důvěrou dlouhodobě vzrůstá i míra spokojenosti klientů bank, dokazuje to také každoročně měřený Index spokojenosti ČBA, který letos dosáhl 85 %. Není tak žádným překvapením, že by Češi i v případě půjčky na vánoční dárky zamířili právě do banky (58 %). „Klientská důvěra nás velmi těší, je totiž výsledkem neustálého zkvalitňování služeb,“ vyjadřuje se k tomuto tématu Pavel Štěpánek, výkonný ředitel ČBA.
Půjčku u jiné finanční společnosti by pak zvolilo 23 % Čechů, a to hned po půjčce u příbuzných. Na 13 % dotázaných by se obrátilo rovnou na prodejce zboží a 12 % by využilo P2P platformy jako např. Zonky, které jsou oblíbené zejména u mužů. Pokud si Češi půjčují jinde než v bance, je to především kvůli nižšímu úroku (46 %), jednoduchosti a rychlosti vyřízení půjčky (40 %) a nižším poplatkům (32 %).
Je nutno dodat, že i když si plánujete půjčit ať už u banky nebo jiné finanční společnosti, neznamená to, že vám půjčka bude automaticky poskytnuta. Banky i ostatní společnosti poskytující úvěr jsou totiž povinny prověřovat úvěruschopnost všech žadatelů o půjčku. Odmítne-li vám banka či jiná finanční společnost půjčit, má pravděpodobně důvodné pochybnosti o tom, zdali budete v budoucnu půjčku schopni splatit. Než si půjdete pro půjčku někam jinam, zvažte ještě jednou a důkladně, zdali půjčku opravdu potřebujete a zbytečně tím do budoucna neriskujete,“ uzavírá Helena Brychová a připomíná, že rovněž každý žadatel o půjčku by si měl nabídky půjček porovnávat, a to nejen podle výše úroků, neboť nižší úrok ještě nemusí znamenat výhodnější půjčku.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3