INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

smlouva60 % Čechů by si vzalo půjčku na koupi či rekonstrukci bydlení, 40 % na pořízení auta. Výrazný nárůst zaznamenala oproti roku 2017 ochota lidí využít úvěr na investici do svého vzdělání. Rovná pětina by skrze půjčku investovala také do vlastního zdraví.

Obecně je financování ve formě půjčky otevřena velká většina Čechů, pouze 13 % lidí by si peníze nikdy a na žádný účel nepůjčilo. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty.

Z výsledků průzkumu je patrné, že Češi jsou možnosti financování prostřednictvím úvěru poměrně otevření, když pouze 13 % dotazovaných respondentů uvedlo, že by si nikdy na nic nepůjčilo. Vůbec největší otevřenost půjčkám přitom mají vysokoškolsky vzdělaní lidé. Financování touto cestou by na nějaký účel dávalo smysl 92 % z nich.

Bydlení a auto na prvních místech

Závěry z průzkumu jsou veskrze pozitivní z hlediska účelu, na který by si Češi půjčku vzali. Nejčastěji jim dává smysl půjčka na komodity dlouhodobé spotřeby. Jedná se zejména o bydlení, ať už jde o pořízení (64 %) nebo rekonstrukci (56 %). Otevřeni jsou také úvěru na pořízení auta, který by využilo 41 % lidí, zejména pak muži. Nejvstřícnější jsou v obou případech vysokoškolsky vzdělaní lidé. Na pořízení či rekonstrukci bydlení by si úvěr vzaly ¾ z nich, auto by si jich takto pořídilo 47 %.

Roste ochota investovat do sebe a své budoucnosti

Největší nárůst, co se týká účelu půjček, zaznamenalo vzdělání. Zatímco v roce 2017 by úvěr na vzdělání využilo 5 % respondentů, v současné době by tak učinilo 21 % Čechů. Ačkoliv je zde nadprůměrně zastoupena především skupina mladých lidí do 35 let, poměrně překvapivě by do vzdělávání tímto způsobem investovali i lidé okolo padesátky. I zde převažují vysokoškolsky vzdělaní lidé, když by si na vzdělávání vzalo půjčku 43 % z nich.

Pětina dotazovaných respondentů by neváhala využít půjčku na investice do svého zdraví. Takovému účelu půjčky jsou přitom nakloněni nejen starší lidé, ale poměrně překvapivě i lidé do 26 let věku. Více než třetina z takto získaných peněz by byla vynaložena na jednorázové zákroky, jakými je například pořízení nových zubů nebo různé zákroky estetického charakteru.

„Chování českých spotřebitelů se za poslední roky mění. Kromě typických komodit pořizovaných na úvěr, jako je bydlení, auto či vybavení domácnosti, se lidé snaží více investovat do sebe samých a své budoucnosti. Proto stále častěji dává lidem smysl půjčka také v oblasti vzdělávání a zdraví,“ říká Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel společnosti Cofidis, a dodává: “Tomuto trendu se přizpůsobuje i nabídka, když nás začínají oslovovat například zubní ordinace nebo estetické kliniky, které chtějí svým klientům nabízet více možností financování včetně půjčky.“

Dovolená, svatba či Vánoce za „své“

Pořízení vánočních dárků, dovolené nebo financování svatby skrze úvěr naopak nedává Čechům smysl. Na tyto věci či příležitosti by si úvěr vzalo pouze několik procent lidí. Zhruba stejně se zde shodují lidé napříč věkovými kategoriemi a s různým vzděláním, ať už jde o muže či ženy. Pozitivní také je, že pouze minimum lidí by si vzalo úvěr na běžný provoz domácnosti nebo na splácení jiného úvěru.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3