INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

naradiŘemeslo, jehož výsledky jsou skutečně vidět. Přinejmenším celé desítky let. To je klempířství, po němž roste poptávka úměrně tomu, jak přibývá náročných investorů. Kvalitní a krásná střecha či fasáda je hodnotou, za níž si stojí připlatit a na její realizaci najmout skutečné mistry, kteří tvoří mezi řemeslníky opravdovou elitu. 

Skrytá perla mezi řemesly – to je klempířství. Nejen podle výdělků, na které si dobrý klempíř ve srovnání s jinými stavebními profesemi přijde (průměrná mzda zaměstnance činí dle portálu Platy.cz téměř 26.000 Kč, špičkoví pracovníci si však přicházejí i na dvojnásobek), ale také z důvodu zajištěné budoucnosti. Na rozdíl od celé řady řemeslníků se totiž klempíři nemusejí obávat, že je v nastávající éře digitalizace nahradí roboti, ani že jejich práci převezmou nekvalifikované pracovní síly z ciziny. Klempířství totiž patří k profesím, u nichž se bez řádného vyučení a praxe nelze dlouhodobě obejít. Ukázaly to i výsledky soutěže Art of Zinc, kterou vyhlašuje již šestým rokem společnost Rheinzink. „Cílem je upozornit laickou i odbornou veřejnost na existenci výjimečných řemeslných děl v oblasti klempířství. Chceme přispět k popularizaci tohoto tradičního, a přitom perspektivního řemesla,“ uvedla Markéta Martinková, ředitelka Rheinzink. 

Obrovská poptávka: klempířů jsou v Česku nanejvýš stovky

Klempířina je především precizní práce na detailu, vědí zkušení praktici, jako je například Milan Pečený, jeden z letošních oceněných, který v oboru podniká již čtvrt století. Letos získal vavříny za kompletní klempířskou práci na rodinném domku v Mníšku pod Brdy. „Dřív se vše dělalo takzvaně na koleně, dnes je naše práce a především detaily mnohem čistší a preciznější. Pořád to ale musí člověk zkrátka umět,“ uvedl pro odborný magazín Střechy, fasády, izolace. Dobrým klempířům podle něj nejvíce kazí pověst nekvalitní materiály a neznalost řemesla. „Pracovníci, kteří nebyli řádně vyučeni, často neodvádějí zrovna příkladnou práci a výsledek podle toho vypadá.“ Vzniká tak paradox známý i z jiných řemesel: čím méně je šikovných lidí na trhu, tím zuřivější poptávka po jejich práci je a tím lépe si mohou vydělat – a přesto učiliště často zejí prázdnotou. „Momentálně se na klempíře učí asi jen třicet lidí v celé České republice,“ uvádí Pečený.

Na střechu jako do posilovny

Nezkušenost některých řemeslníků a neochota vzdělávat se trápí i dalšího z oceněných klempířů, Tomáše Balcara. Ten získal sympatie poroty za realizaci střechy mateřské školy v Sedlišti. „Kolikrát se stalo, že mi ze stavební firmy, s níž jsme spolupracovali, zavolali, že známému teče střecha, a když jsem pak to mizerné provedení viděl a ještě se dozvěděl, kolik si za to realizátoři naúčtovali, jen jsem se chytal za hlavu,“ vysvětluje Balcar. „Dalším obrovským problémem je, že se mladším prostě nechce pracovat rukama. Také proto řemeslníci, a to snad všech zaměření, zase získávají na úctě. I stavební firmy si menších subdodavatelů opět začaly vážit. Obzvlášť v dnešní době opravdu platí rčení, že řemeslo má zlaté dno,“ tvrdí Balcar. Naděje, jak překonat nechuť řady mladých lidí k manuální práci, však existuje: Současná obliba fitness a posilování všeho druhu může nahrávat oblibě oborů, které vyžadují tělesnou sílu a obratnost, a přitom nejsou nudné a stereotypní. Přesně takovým oborem je klempířství. „Je to práce, kterou nemůže dělat žádná padavka,“ uzavírá Balcar.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3