INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

point ballik a novakO české kuchyni se vedou v poslední době živé debaty. Jaká vlastně je? Těžká a nezdravá, nebo odpovídající našim klimatickým podmínkám, zvyklostem, preferencím? Spoléhá na tradici, historii i mlsný český jazyk? Podle některých mistrů kuchtíků je jednoduchá, vyvážená, chutná, barevná a veselá, podle jiných zbytečně konzervativní a hůře stravitelná.

Poté, co Českou republikou prošla vlna nadšení z toho, jak se vaří a jak se stravují lidé v zahraničí, se mnozí opět pokorně a s úctou vracejí k tomu, nač byli zvyklí. Přiklánější se však k novým technologiím úpravy pokrmů. A respektují to, že se životní styl mění, a na to by měl brát ohled i náš žaludek. Na říjnovém mezinárodním veletrhu hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie For Gastro & Hotel v pražských Letňanech se také v rámci projektu Czech Specials diskutovalo o tom, zda je česká kuchyně sexy. Odborníci se jednoznačně shodli na tom, že ano a že umí nabídnout mnohé nejen českému strávníkovi, ale i v mezinárodním rozměru. Česká kuchyně totiž chutná. Takže sexy je zcela určitě.

Nad otázkou se zamýšleli šéfkuchař Oldřich Sahajdák z michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, šéfkuchař Petr Hajný z vynikající restaurace Zas a Znova a šéfkuchař vyhledávané restaurace Chládek Zahradnické centrum Karel Novák, diskutující při Czech Specials Talk Point v rámci odborného programu Gastro Tour. Tuto zajímavou výměnu názorů moderoval Tomáš Kalina, organizátor Culinary Symposium Prague, a svými postřehy přispěl i dlouholetý komentátor české gastronomické scény Milan Ballík.

Všichni přítomní se shodli na tom, že česká kuchyně je naším národním kulturním dědictvím, na které určitě máme být právem hrdí a měli bychom o ně pečovat. I dnes může zajímavě, a hlavně kvalitně připravovaná česká kuchyně přinést úspěch všem typům restaurací, od vyhlášené fine dining restaurace v hlavním městě po malou restauraci na vesnici. O tom, že je naše národní kuchyně stále dostatečně „sexy“ pro českého a zahraničního hosta nikdo z přítomných ani na chvíli nezapochyboval! Je rovněž příležitostí k úspěšnému businessu nejen v domácím, ale i globálním rozměru.

(red)

Na snímku Karel Novák, šéfkuchař restaurace Chládek Zahradnické centrum, a Milan Balík, znalec české kuchyně

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3