INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Do výrobny vajec ve Slaném – na Těhuli – jsem zavítal z jiného důvodu, než hledat odpověď na známou filozofickou otázku, co bylo dřív. Zajímal mě spíše recept, jak je možné za zhruba dva roky po zastavení rapidního poklesu rentability živočišné výroby rychle překonat problémy a dostat podnik z červených čísel k prosperitě. A také – blížící se svátky s cukrovím, vánočkou, bramborovým salátem, řízky a spoustou dalších dobrot, o něž se člověk český nemíní ochudit, mne vybídly k myšlenkám o tom, co všechno je k takovému hodování třeba. Samozřejmě vajíčka.

Ing. Tomáš MilichSlovo dalo slovo a jsem v kanceláři ředitele Ing. Tomáše Milicha a společně rozebíráme fakta.
Zásadní změnu přinesl závěr roku 2010, kdy nový vlastník začlenil OVUS – podnik živočišné výroby, spol. s r. o., dříve specializovaný na chov prasat, výrobu vepřového masa a vajec, do společenství firem GASCONTROL GROUP. Podnik se poté zaměřil na chov nosnic a výrobu vajec s využitím nových technologií a klecových systémů a na Těhuli nedaleko Slaného tak vznikla moderní farma produkující vejce.
S pomocí investic, které již přesáhly 70 milionů korun, se změnilo vše, co bylo až dosud se živočišnou výrobou a produkcí vajec spojeno, a to i díky předcházejícím zkušenostem od výroby krmných směsí přes chov nosnic až po využívání všech osvědčených postupů pro docílení současné špičkové produkce až 316 vajec na nosnici za rok. Za finanční pomoci konsorcia GASCONTROL GROUP tak vznikl v mnohém unikátní

Ing. Tomáš Milich                           systém chovu slepic v klecových systémech moderní konstrukce umístěných v halách se zajištěním maximální hygieny, čistoty a nezávadnosti surovin na vstupu a konečného produktu na výstupu. Došlo k podstatnému zvýšení produktivity práce a produkce vajec samé. Podle slov ředitele Ing. Tomáše Milicha jde o nový směr v chovu nosnic vycházející z nadčasové filozofie předměstských farem.

IMG 5701a

Uplynulé dva roky činnosti podniku byly naplněny maximálním úsilím všech, kdo zde pracují, i dodavatelských firem. Postupně zde vzniklo 12 produkčních hal, pro něž bylo třeba připravit kvalitní nosnice. Podnik se zaměřil na vlastní odchov nosnic od jednodenních kuřat dovezených ze zahraničí. V rámci této spolupráce se podařilo zajistit dodávky kuřat z mimořádně kvalitního genetického fondu, pro něž bylo vybudováno šest odchovných hal. Kvalitní nosnice vlastního chovu, moderní haly s klecovými systémy splňujícími nadčasově všechny stávající požadavky, automatizované systémy vytápění, krmení, napájení, sběru trusu, nepřetržité certifikované kontroly vajec, to tvoří základ této moderní výroby. Tím však modernizace zdaleka nekončí. Další nemalou investicí bude výstavba bioplynové stanice umožňující výrobu energie využitím osmi tisíc tun slepičího trusu vyprodukovaného ročně v kombinaci s kukuřičnou siláží, senáží či zelenou sečí; z hlediska proporce: 53 % trusu a zbytek pak zelená hmota a bioplyn bude jako výsledný produkt spalován v kogenerační jednotce. Výroba se tak ještě zefektivní snížením nákladů na spotřebu elektrické energie a výrobu tepla.
Ne nadarmo se říká, že za vším stojí žena. Platí to i tady ve farmě na Těhuli nedaleko Slaného. Vždyť kromě ředitele, několika techniků, údržbářů a pracovníků ochranky, jsou zde samé ženy. Spatřit je můžete při kontrole vajec, v závěrečných fázích paletování, a především při nikdy nekončícím čištění a úklidu, bez nichž by bylo udržování maximálních požadavků hygieny, kvality a nezávadnosti vajec nemyslitelné. Díky jejich péči jsem v halách zaznamenal spokojené, zdravé a vitální opeřence produkující nádherná a čistá vajíčka. Jediné, co jsem však v samém závěru výroby postrádal, byla právě ona. Nesčetněkrát zkontrolovaná při svém automatickém putování do plat a na palety mizí rovnou v útrobách automobilů. Je to výsledek sofistikovaného výrobního postupu, o kterém se dřívějším drůbežárnám ani nesnilo.
Vajíčka míří nejen za spotřebiteli prostřednictvím velkoobchodů a maloobchodů, ale zčásti také do vlastního zpracovatelského provozu, odkud jsou vejci a vaječnými výrobky zásobovány studené kuchyně a další gastronomické závody. Ročně podnik vyrobí více než 60 milionů vajec od 230 tisíc nosnic. V chovných halách zde pečují o 130 tisíc kuřic.

IMG 792

Samozřejmě je možné polemizovat o všem, co je s moderním chovem slepic a výrobou vajec spojeno. Pokud si však dokážeme připustit, že původní kočovný způsob chovu má mnoha úskalí z hlediska udržení nezávadnosti a vysoké kvality produkce, nehovoříce o jeho značně limitovaném objemu, je velkovýroba typu farmy na Těhuli jedním z moderních způsobů, jak  získat levná vejce v maximální kvalitě.
Ještě než jsem se rozloučil s Ing. Tomášem Milichem, ubezpečil se pohledem na displej mobilního telefonu, že kuřata ve všech halách jsou v pořádku. Odjížděl jsem proto opět poučen, že kromě investic rozhodují o cestě k prosperitě především lidé. Ať již mám na mysli samotnou vizi takovéto výroby, sepětí moderních technologií s léty získávanými zkušenostmi, nebo využití tohoto potenciálu k vytvoření tak dobře fungujícího soukolí, jakým navštívená farma rozhodně je. To vše během dvou let a samozřejmě za podpory konsorcia GASCONTROL GROUP, které vzalo původní firmu pod svá „křídla“.
text a foto Jiří Novotný

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3