INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jan ČulíkAmerický řetězec Wallmart spustil novou prodejnu, jejíž správa provozu funguje na bázi umělé inteligence. Kamery například poznají, že v regálech chybí zboží, že je zboží špatně uspořádané nebo znehodnocené a také že se před pokladnami tvoří fronty. Jak blízko jsou tomuto stavu dnešní technologie v českém retailu? Odpověděl Jan Čulík, projektový manažer společnosti Mark 2 Corporation Czech a.s.:

Uplatní se novinky brzy i na našem trhu?

Z toho, co vím a co jsem měl v rámci testovacích nebo pilotních projektů vidět, tak už dnes jsou i v ČR takovéto technologie k mání. Myslím to tak, že jsou tu distribuce zahraničních technologií, od kterých je lze získat. Jde však o dílčí technologie, které jsou Walmartem prezentovány jako celek.

O jaké technologie jde? Například jak se sleduje chybějící zboží v regálech?

Ano, existují softwary, které jsou schopné na takové situace upozornit. Měl jsem možnost vidět technologii integrovanou přímo v kameře, která je schopná si regál zmapovat, definovat si množství zboží, které se tam celkově může vejít a nastavit si hodnotu, při které informuje uživatele, že je třeba zboží doplnit. Jde o zahraniční technologii. Je nutné dodat, že se to týká zejména větších artiklů, jako jsou láhve s pitím apod.

A čím rozpoznat znehodnocené zboží?

Žiji v představě, že dnes už lze umělou inteligenci naučit skutečně všechno. Nikdo ale nikde vedle prezentace výsledku – ani Wallmart – neprezentuje ty náklady na úpravu takového systému. Co se týče kvality čerstvých potravin, byl jsem na ukázce digitálních měřičů, které jsou konfigurovány na konkrétní typ zboží a znají náležité hodnoty každé položky, jako jsou teplota, stáří a podobně. Vždy to ale vyžadovalo činnost zaměstnance, který s měřičem kontrolu prováděl.

Šéfujete největšímu dohledovému centru ve střední Evropě a monitorujete značnou část obchodních center v Česku. Co umí vaše kamery?

Podobně jako Wallmart umíme upozornit na zbytečně otevřené pokladny, kde dlouho nestojí žádný zákazník, a stejně tak pobídnout jiné zavřené pokladny v případě, že se před otevřenými tvoří dlouhé fronty. Usnadňuje to plynulejší provoz. Kromě toho nám technologie umožňují monitorovat pohyb zákazníků po prodejně, a vytvářet tak mapy pohybu, což velmi často přináší zajímavá data. Dále naše kamery umí upozornit na podezřelé chování zákazníků, například když se někde dlouho zdržují, motají se, potulují se nebo zanechají na místě nějaké předměty. Kromě zákazníků umíme monitorovat i zaměstnance – vidíme, kdo vstupuje do privátních prostor atd. Naše kamery dokonce poznají, že zaměstnanec nenosí firemní uniformu. A dále třeba dokážeme sledovat návštěvnost, ale to už je dnes relativně běžné.

A máte ještě v rukávu další vychytávky?

Obecně se všechny uživatelské případy týkají bezpečnosti a prevence interní či externí kriminality. Zároveň však i marketingových dat. Není to jen o kamerách a v nich integrovaných softwarech, ale i senzorických policích, regálech a obecně oblasti IoT, které jsou schopny na základě zadaných parametrů sledovat očekávanou zátěž a po uvolnění zátěže na senzoru je možné upozornit na chybějící zboží.

Jaké všechny výhody může digitalizace obchodníkům přinést?

Hlavní výhodou je určitě optimalizace veškerých procesů probíhajících na svěřených objektech ať už s využitím analýzy obrazu z kamer, nebo výše zmíněnými čidly, senzory a obecně vším, co dnes lze schovat pod IoT. Získávání informací z provozoven v reálném čase poskytuje obchodníkům veškerá data umožňující okamžitou reakci, a tím zajištění plynulého a efektivního provozu.
Jednou z výhod je i monitoring za účelem získání dat marketingových. Sem lze zařadit údaje o počtu zákazníků, oblíbenost konkrétního sortimentu v návaznosti kupříkladu na roční období. Data o pohybu klientů mohou přispět také k případnému remodelingu prodejny. Nedílnou součástí digitalizace je samozřejmě i možná náhrada fyzické síly za technologické vymoženosti, což může vést k velmi zajímavé úspoře nákladů.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3