INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

in terne 1Zatímco česká vláda postupně uvolňuje většinu nařízení přijatých v souvislosti s koronavirem a republika se snaží vrátit k běžnému režimu, ve využívání internetu došlo k mnoha změnám. Obchodní schůzky se pořádají z pohodlí domova nebo kanceláře přes videokonference, lidé mnohem více nakupují v e-shopech.

Internet se stal zkrátka ještě důležitějším než kdy dříve. Odborníci navíc předpokládají, že tyto změny přetrvají i po skončení současné epidemie nového koronaviru.

Projevilo se to už v prvních dnech epidemie, kdy byla uzavřena kina a divadla. Lidé tak začali houfně sledovat nejen filmy a seriály, ale také například koncerty, a to vše prostřednictvím internetu. Evropská unie dokonce musela vydat doporučení provozovatelům streamovacích služeb jako je Netflix, aby dočasně snížili kvalitu videí. Důvod byl prostý – politici i odborníci se obávali, že kvůli zvýšenému zájmu o tyto služby vzroste nápor na internetovou sít, která by mohla zkolabovat. V Česku však i díky kvalitní internetové infrastruktuře takové problémy nenastaly. Poskytovatelé internetového připojení přesto zaregistrovali, že stovky tisíc lidí musely zůstat doma.

„Vidíme, že třeba první víkend, kdy byla zavedena všechna opatření, byl provoz až o 30 % vyšší než běžnou sobotu a dokonce o 50–60 % vyšší než v sobotu mezi Vánocemi a Silvestrem. Jinak je provoz o 15 až 20 % vyšší než běžně, jak večer, tak přes den,“ uvedl Michal Rašovský, ředitel infrastruktury netboxu.

Právě o 15 až 20 % větší požadavky na internetovou síť než v době před koronavirem, by se měly stát podle netboxu novým standardem. „Stále více lidí bude využívat homeoffice, stremovací služby, videokonference nebo internetové televize, jako je Kuki. Další změnou bude také zvýšená poptávka po vysokorychlostním a stabilním připojení, například přes optické kabely,” řekl Michal Rašovský.

Navzdory vyšším požadavkům během nuceného pobytu lidí doma sítě fungovaly, jak měly a zákazníci se nemuseli potýkat s žádnými komplikacemi. „Jak netbox, tak naše internetová televize Kuki vyšší nápor zvládly na jedničku. Pro Kuki jsme shodou okolností těsně před vypuknutím epidemie spustili novou storage, která pomáhá odbavit provoz. Nové úložiště zajistí ultra rychlá data pro 27 nejméně sledovaných kanálů z top 54 nejsledovanějších Kuki kanálů. Toto spuštění je součástí dlouhodobého posilování platformy, které vrcholí s nástupem zvýšeného provozu. Očekáváme, že nám ušetří cca 60 až 80 % provozu na stávajících rotačních discích, což je skvělé,“ shrnul Michal Rašovský.

Vliv na zvýšený provoz měl i značný zájem o hromadné videokonference, ať už pracovní z důvodu častých homeofficů mezi zaměstnanci, nebo soukromý mezi přáteli, kteří se nemohli vídat, nebo kvůli školní výuce. „Přes videokonference také často probíhala výuka na školách. Mnoho mých kolegů v době karantény nahradilo osobní účast v hodinách online video hovory se svými studenty,“ popsala učitelka Lenka Šklubalová ze Střední zdravotnické školy v Trutnově.

Větší nároky na síť byly způsobené také streamováním – nejen filmů a seriálů, ale nově také koncertů nebo divadelních představení, které se odehrávaly výhradně v online prostředí. Výjimkou nebyly ani virtuální prohlídky kulturních a uměleckých institucí, jako jsou muzea, galerie nebo hrady a zámky.

Omezené možnosti cestování do zahraničí tak povedou k tomu, že přes léto vyrazí na dovolenou mnohonásobně méně lidí. Ti tak budou léto trávit doma a častěji proto budou využívat své internetové připojení. „Netbox renovuje svou síť průběžně bez ohledu na vnější okolnosti. Proto jsme na zájem lidí připraveni a nijak nás nezaskočí. V průběhu letošního roku navíc začne velká rekonstrukce sítě na gigabitové přípojky,” vysvětlil Michal Rašovský.

Ilustrace Pixabay.com

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3