INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

de7WKYFuOBTeplota v místnosti se automaticky přizpůsobuje chování a pocitům lidí, kteří v bytě žijí. Předběhnout dobu o pět, deset nebo i více let mohou spotřebitelé zapojení do takzvaných chytrých energetických mikrosítí. Ty se za poměrně krátkou dobu dokážou naučit všechny zvyky a přání zákazníků a samy vše správně nastaví dříve, než dorazíte domů.

Bez potřeby vlastní obsluhy, bez zvýšených nákladů na energie, bez ekologické zátěže. Takový je výsledek testování prototypu inteligentního pře­dávacího místa, který společně sestavila společnost Grideo s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT. Za podpory Středočeského inovačního centra vznikl produkt určený developerům, kteří připravují výstavbu nových bytových domů a sídlišť. „Každý bytový nebo řadový dům bude přímo napojen na síť, odpadá tak potřeba drahé předávací infrastruktury. Teplo, chlad i elektřinu ekologicky vyrobíme na místě. Energie budou zároveň zálohované. Místní řešení nám umožní dosáhnout na úspory z rozsahu. Provozní náklady pro zákazníka budou díky tomu stejné nebo nižší v porovnání s tradičním řešením,“ řekl Jiří Koptík, zakladatel společnosti Grideo.

Nemovitosti zařazené do chytré mikrosítě nabízejí výrazně vyšší energetický komfort a také možnost chlazení. Pro ekologicky smýšlející majitele je důležité vědět, že vysoce účinná výroba elektřiny a tepla ze zemního plynu splní veškeré přísné emisní limity. Nové řešení navíc podporuje snižování emisí i v oblasti dopravy. Počítá s možností přípravy stání elektromobilů s následným flexibilním připojením k výrobně elektřiny. Řízení chytrých spotřebičů je potom samozřejmostí. „Vyvinuli a odzkoušeli jsme inteligentní předávací místo energetické infrastruktury schopné detailně analyzovat odběry jednotlivých energií a vody. Zařízení je dnes plně funkční a připravené na použití v reálném prostředí. Systém také umí detekovat nestandardní stavy či havárie a na tyto situace rychle reagovat odpojením odběrného místa a varováním provozovatele,“ vysvětlil Ing. Pavel Mlejnek, Ph.D., vědecko-výzkumný pracovník z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze.

V nových bytových domech může být inteligentní předávací místo umístěné na hranici předávky mezi rozvody energií a vnitřní infrastrukturou domu či bytu zákazníka. Osazeno je dálkově komunikujícími kalorimetry měřícími dodávku tepla a chladu, elektroměry a vodoměrem. Dále je vybaveno senzory a dálkově ovládanými bezpečnostními prvky. Ačkoli jde o komplexní konfiguraci, celá se směstná do minimálního prostoru, který není větší než kuchyňská skříňka. „V řádu týdnů bychom měli podepsat smlouvu o výstavbě naší první chytré energetické mikrosítě v České republice. Potenciál trhu je veliký a moderní systémy řízení spotřeby energie nabízejí možnosti, o kterých se nám ještě před několika lety nesnilo. Tak, jako se změnil způsob používání telefonu, změní se pohled na energii v našich bytech,“ dodal Libor Žížala, spoluzakladatel společnosti Grideo. Spolupráci mezi Grideo a Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT zprostředkovalo a finančně podpořilo Středočeské inovační centrum. Tato příspěvková organizace Středočeského kraje vznikla, aby pomáhala utvářet partnerství mezi komerční a akademickou sférou.

„Pro tento typ vytvořil Středočeský kraj program Inovačních voucherů, což jsou jednorázové finanční dotace na spolupráci s výzkumnou nebo akademickou institucí. Firmám umožňují plně se soustředit na podnikání, zatímco výzkumná organizace dodá služby potřebné pro inovace, které firma z nějakého důvodu nemůže zajistit vlastními silami. Za pět let našeho působení kraj podpořil přes sto malých a středních podniků ve středních Čechách,“ vysvětlil Jakub Hudec, Business Innovation Manager Středočeského inovačního centra.

Program Inovačních voucherů mohou využít jako příležitost pro podporu svého podnikání také další začínající podnikatelé ve Středočeském kraji. Je stále otevřený a díky snadné administraci nabízí možnost, jak rychle získat až půl miliónu korun na zahájení či zintenzivnění inovačních aktivit. Více najdete na www.s-ic.cz nebo při návštěvě expozice inovátorů Středočeského kraje na veletrhu Týden inovací ČR, který byl přesunut na 29. září 2020 do Fóra Karlín Praha, kde se také můžete s firmou Grideo seznámit detailněji.

(tz)

Slovo ke dni

  • Vztahy nejen v businessu: účel vs. trvalá hodnota

    V poslední době slýchám od lidí z businessu poznámky, že žijeme přesně v takové zemi, jakou si zasloužíme. Když nějaká taková věta či úvaha zazní, ptám se, co přesně je tím myšleno. Pokaždé se dostaneme k tomu samému. Ke kvalitě vztahů mezi lidmi. Začíná být normou, že když vztah poslouží svému účelu, vyšumí. Není to přátelství ani partnerství. Spíše hra na ně. Něco, co vypadá vznešeně. Tváří se, že to má hloubku. Přitom je to prospěchářské a jednostranné. A jakmile je dosaženo cíle, expirační lhůta se nemilosrdně naplňuje. A jak řešení vidí podnikatelé? Naučit se žít takové vztahy, které mají hodnotu – kde jsme ochotni na sebe brát závazky a investovat do vzájemnosti. Kvalitní mezilidské vztahy každému jednotlivci pomohou překročit vlastní stín. A stejně důležité jsou i pro úspěch a rozvoj v podnikání. Kateřina Šimková

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3