INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

agd meteoV minulém týdnu se setkali ministři zemědělství rozšířené Visegrádské skupiny a probírali Společnou zemědělskou politiku a možnosti zapojení moderních technologií do farmářství.

Vláda podle svých slov jde preciznímu zemědělství naproti, nicméně samotná podpora se týká především variabilního hnojení a částečně telematiky. To bohužel není dostačující – digitalizovat se musí komplexně. Zvláště když to na většině farem neznamená složité zásahy ani vysoké investice a pořídit jednotlivé prvky, reálně šetřící náklady a čas, je dnes možné doslova v e-shopu.

Digitalizace je komplexnější proces, který zasahuje všechny oblasti, se kterými se farmář musí potýkat. Ať už se jedná o konkrétní jednotlivé senzorové tyče na poli nebo v silu, vyhodnocování jízd pojezdů mechanizace kvůli šetření pohonných hmot, administrativní pomoc s vyplňováním dokumentů pro žádost o dotace či samotnou kompletní digitalizaci procesů pro celou farmu. Z naši zkušenosti ve společnosti Agdata můžu říct, že podobné řešení uvítal každý farmář, který přišel s precizním zemědělstvím do styku. Vzhledem k pokračující klimatické změně, epidemii COVID-19 nebo úbytku pracovních sil potřebují zemědělci jakoukoli pomoc, která jim ulehčí práci. Jinak můžeme postupem času dojít do stádia, kdy současní farmáři skončí a nebude je mít kdo nahradit.
Aby mělo co nejvíce farmářů možnost digitalizovat, tak se jako jedno řešení přímo nabízí odstranění bariér pro zemědělce v podobě vypsání dotací na digitalizaci. Ministerstvo zemědělství by mohlo farmářům nabídnout zafinancování nákupu jednotlivých komponent či provozu systému na prvních několik let. Vzhledem k dostupnosti a nízké pořizovací ceně by tento dotační titul přinesl takzvaně za málo peněz hodně muziky. Farmářům by jistě rovněž pomohlo, kdyby ministerstvo vyvinulo větší tlak na pojišťovny, aby započetly osazování mechaniky GPS jednotkami či osazování polí meteostanicemi do snížené ceny pojistného nebo snadnějšího pojistného plnění. Tyto drobné kroky mohou být začátkem digitální revoluce, která Českou republiku dříve či později bude čekat.

Současnou iniciativu ministerstva zemědělství tedy vítáme. Věřím, že ministr Toman podnikne nutné kroky k tomu, aby se k zemědělství vrátilo co nejvíce farmářů. Vždyť od sametové revoluce se průměrný věk farmářů pouze zvyšuje a počty lidí pracujících v oboru každoročně klesají. Podle dostupných dat by v těchto letech měl počet zaměstnaných klesnout pod hranici 100 tisíc. Právě využívání moderních technologií a s tím související omezení administrativy by mohlo být klíčem k tomu, abychom do sektoru zemědělství dostali co nejvíce mladých lidí. Nacházíme se totiž na rozcestí. Pokud vláda podpoří precizní zemědělství, tak můžeme směřovat k částečné soběstačnosti a obrodě zemědělství v České republice. Pokud ne, tak budeme během několika málo let zcela závislí na dovozu.

Tento komentář bych rád zakončil pozitivně. Proto bych rád přidal svou zkušenost z tradičního hannoverského veletrhu MESSE. Místní technologický veletrh je místem, kde se střetávají ty nejmodernější produkty a řešení, která v Evropě vidíme. Rádi jsme tam s kolegy vyjeli (tentokrát netradičně v letním termínu), abychom načerpali potřebnou inspiraci a zároveň, abychom zjistili, jak si Česká republika v porovnání s Evropou stojí. Pro nás je veletrh MESSE každoročním vrcholem, kde se střetávají ta nejnovější řešení. Po letošním ročníku musím říci, že hardwarem i softwarovým řešením patříme mezi evropskou špičku. Prakticky žádná jiná země v Evropě nemá tak technologicky pokročilé společnosti jako Česko. Tak proč toto know-how nevyužít? Proto bychom rádi nabídli ministerstvu zemědělství pomocnou ruku.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3