INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Vodafone vysílač ilustračníPro všechny, kteří chtějí využívat nejmodernější mobilní síť páté generace, má Vodafone dobré zprávy. Z pěti měst, kde operátor spustil 5G pokrytí k 1. říjnu 2020, se aktuálně signál rozšířil už do více než 130 měst i menších obcí. Aktuálně tak jde o jasně nejrozsáhlejší 5G síť v Česku. Vodafone také stále rozšiřuje nabídku telefonů s podporou 5G, jde už o modely od značek Apple, Samsung, Huawei i Xiaomi. Další zlepšení v cestě za digitalizací Česka přinese přelom března a dubna 2021, kdy Vodafone vypnutím starší sítě 3G uvolní frekvenční pásmo pro modernější systémy LTE, a hlavně 5G.

Společnost Vodafone spustila pro zákazníky v Česku pátou generaci mobilních sítí 5G loni 1. října v pěti městech. Šlo o Karlovy Vary, Ústí nad Labem a Jeseník (města, se kterými operátor spolupracuje na uvedení nejmodernější technologie do praxe), a také o nejobydlenější oblasti České republiky – Prahu a Brno. Zároveň už v říjnu jako první pokryl Vodafone 5G signálem vybrané stanice pražského metra, které se tak dostalo mezi první 5G podzemní dráhy na světě.

Nyní je 5G signálem alespoň částečně pokryto přes 130 měst i menších obcí, jde například o Aš i Český Těšín, Liberec i České Budějovice, dále třeba o Český Krumlov, Havlíčkův Brod, Vrchlabí, Kladno nebo Rokycany. Signál tak pokrývá více než pětinu celé české populace, je dostupný pro zhruba dva milióny obyvatel. Může za to navýšení počtu vysílačů, které Vodafone technologií 5G osadil. Zatímco v říjnu šlo o zhruba 80 základnových stanic, aktuálně už jde o více než 700 vysílačů. Pokryto sítí 5G od Vodafonu je už i 35 stanic pražského metra. Vodafone tak má v současnosti jednoznačně nejrozsáhlejší 5G pokrytí na českém území.

„Loni jsme spustili fixní gigabitovou síť a aktuálně pro více než 1,4 miliónu domácností a firem nabízíme pevné internetové připojení s rychlostí 1 Gb/s. Naši ambici vybudovat v Čes­ku GigaSíť nyní uskutečňujeme i u mobilního připojení. Nezaměřujeme se přitom pouze na největší česká města, ale více než pětina obyvatel napříč zemí se už ze svých domovů k 5G může připojit. A třeba při procházce nebo nákupu už je 5G dostupné ještě mnohem více lidem. Jde o evoluci směrem k vysokým mobilním rychlostem, běžně v řádu stovek megabitů za sekundu,“ řekl Milan Zíka, viceprezident Vodafonu pro technologie.

Slavomír Slanina, ředitel pro rozvoj sítí Vodafonu, k tomu dodal: „Pokračujeme v rozšiřování 5G pokrytí s pomocí nejmodernější technologie Dynamic Spectrum Sharing, která umožňuje na jednom frekvenčním přídělu spektra a nejmodernější Single RAN technologii obsluhovat současně 5G a LTE zákazníky. Je to významný krok, díky kterému lze efektivně využívat přidělené spektrum a který v kombinaci s chystaným vypnutím sítě 3G pomůže značně zvýšit kapacitu sítě pro narůstající potřeby našich zákazníků.“
Celoplošné vypnutí 3G sítě Vodafone plánuje na konec března 2021. Kmitočty, na kterých starší mobilní síť 3G funguje, se tak uvolní pro modernější 4G LTE a 5G. K aktuálnímu rozšíření pokrytí Vodafone využil frekvence v pásmech 1800 a 2100 MHz.

K 5G síti se mohou během současné zaváděcí nabídky připojit firemní i nefiremní zákazníci se stávajícími tarify a také majitelé předplacených karet. Potřebují ale nejnovější mobilní telefony, které dokážou se sítí 5G od Vodafonu pracovat. Ten přitom stále rozšiřuje nabídku telefonů s podporou rychlé 5G sítě. Momentálně jde například o telefony řady Samsung Galaxy S21 nebo Apple iPhone 12, dále o Xiaomi Redmi Note 9T, Huawei P40 Pro nebo Samsung Galaxy A42 5G. S rychlou sítí umí pracovat i inteligentní router Huawei 5G CPE Pro 2.

Kdo má u Vodafonu některý z tarifů Vodafone Neomezený a koupí si 5G telefon (přístroj musí být kompatibilní se sítí Vodafonu), může si během zaváděcí nabídky vyzkoušet naplno přesně to, co technické parametry nové 5G technologie dovolí, to znamená bez rychlostního stropu. Po zaváděcím období a dalším rozšíření pokrytí představí Vodafone novou nabídku šitou už na míru 5G.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3