INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

a 2714998 960 720Od začátku pandemie roste zájem Čechů o nákupy na internetu. Přizpůsobují se tomu nejen e-shopy samotné, ale i logistické a skladové areály. Ty sází zejména na nové technologie, které jim umožní snížit náklady a zefektivnit provoz.

Jak uvádí analýza společnosti Cushman & Wakefield online prodej potravin zaznamenává v posledních letech výrazný nárůst. V Česku za uplynulé tři roky v této oblasti tržby rostly průměrně o 106 procent ročně. Velikým akcelerátorem online samoobsluh byla samozřejmě pandemie koronaviru.

Podíl e-commerce samozřejmě roste ve všech maloobchodních kategoriích. Celkově by se online prodeje měly na maloobchodních tržbách v České republice koncem letošního roku podílet již téměř 15 procenty.

Nárůst online nakupování má také vliv na rozšiřování skladovacích a logistických prostorů. Jak dále ukazuje studie Cushman & Wakefield v prvním pololetí letošního roku se v Česku pronajala plocha logistických a průmyslových nemovitostí, která odpovídá 85 procentům poptávky dosažené za celý rok 2020.

Velkou výzvou pro elektronické obchodování je fakt, že zákazníci e-shopů očekávají dodání co nejrychleji a také požadují větší flexibilitu při dopravě zboží. Proto nárůst skladovacích areálů doprovází i imperativ na zvýšení jejich efektivity.

Sázka na nové technologie

Podle Lukáše Šalinga, vedoucího transakcí a poradenství oddělení pro logistiku a průmyslové nemovitosti společnosti CBRE, je očekáván v průmyslových a logistických areálech v budoucnu silný nárůst automatizace. „Díky tomu budou společnosti méně závislé na pracovní síle, a přitom budou stíhat uspokojovat stále se zvyšující poptávku,“ říká Šaling.

Podle společnosti M2C, která se zabývá integrovaným facility managementem a novými technologiemi v řízení komerčních budov, se už tato proměna děje, a to právě během posledních let. Situaci navíc ovlivňuje i současná krize na trhu práce.

„Obecně mezi klienty vnímáme zvýšení zájmu v oblasti digitalizace a automatizace procesů jak v logistice, tak v retailu. Spolu s aktuálním stavem na trhu práce evidujeme zvýšení poptávky na náhradu fyzické síly právě formou implementace nejrůznějších autonomních technologií. V M2C momentálně pracujeme na několika projektech tohoto typu,“ prozrazuje Jan Čulík, projektový manažer M2C Space.

Automatizace skladů a logistických center dnes může vypadat všelijak. Vše má ale svým dílem zapadat to mozaiky směřující k optimalizaci nákladů v oblasti lidských zdrojů a zvýšení efektivity.

Může jít například o digitalizaci vrátnice, kdy je celý proces odbavení řidičů zajištěn pomocí systému, jenž dokáže zaznamenávat registrační značky vozidel, načíst řidičův občanský průkaz do čtecího zařízení a automaticky otevírat závory. Poté, co je řidič vpuštěn do areálu a informace o něm byly zpracovány systémem, přihlásí se v elektronickém kiosku, jímž je následně nasměrován na místo, kde proběhne nakládka zboží.

Velmi oblíbenou technologií jsou podle Jana Čulíka kamery se sofistikovaným softwarem napojené na vzdálené dohledové centrum M2C Space. Kamery jsou naprogramované tak, aby snímaly obraz v objektu a vyhodnocovaly probíhající procesy. „Analýza obrazu nám poskytuje potřebná data, ve kterých se zrcadlí právě informace o procesech u konkrétního klienta, a na základě těchto dat jsme schopni vyhodnotit jejich efektivitu. Pomocí obrazu dokážeme např. sledovat pohyb osob po pracovní ploše, hlídat dodržování BOZP, ale také proces přípravy a nakládky zboží,“ popisuje Jan Čulík.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3