INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

stamp 1415724 1280Největší česko-slovenská advokátní kancelář Havel & Partners a online nástroj Mytitle představili na letošním Technologic festivalu nový inovativní projekt.

Ten nese název Certoo a ve zkratce jde o „digitálního notáře“. Tato služba umožní uživatelům – zjednodušeně řečeno – získat bezpečný a nezpochybnitelný důkaz o autorství dokumentů či dat. Projekt čerpá z bohatých zkušeností v oblasti autorského práva a ochrany duševního vlastnictví obou zapojených subjektů. Technologicky pak Certoo funguje na bázi blockchainu.

Projekt Certoo byl odborné i laické veřejnosti představen 7. prosince 2021 v rámci letošního ročníku Technologic festivalu, který se konal v Martinickém paláci v areálu Pražského hradu. O jeho smyslu a výhodách zde s návštěvníky hovořili zástupci advokátní kanceláře Havel & Partners i platformy Mytitle.

„Řada právních systémů v USA i Evropě uživatelům neumožňuje chránit určitá díla zápisem, který spravuje některá z veřejnoprávních autorit. Autor se tak může velmi snadno dostat do důkazní nouze. Sice může tvrdit, že právě on je v určitém čase autorem určitého díla, nicméně by měl být za všech okolností schopen to i prokázat,“ vysvětluje myšlenku za projektem Pavel Amler, senior advokát advokátní kanceláře Havel & Partners.

Certoo funguje na bázi tzv. blockchainu. Jde o technologii, která se skládá ze vzájemně provázaných datových bloků. Právě jejich souvztažnost a integrita poskytují záruku, že v datovém řetězci nemůže docházet k neodůvodněným změnám. Uživatel může autorství doložit certifikátem, který obsahuje veškeré informace důležité k doložení vlastnictví. Tyto informace není možné díky použité blockchainové technologii dodatečně měnit. Technologie tak přináší nový standard na poli ochrany duševního vlastnictví.

„Certoo využívá blockchain a všechny jeho přednosti primárně jako nástroj. Jde v podstatě o klasickou databázi, do které můžete něco zapsat a poté z ní číst. Data ovšem není možné mazat nebo měnit. Uživatelé jednoduše, rychle a dostupně získají nepopiratelný důkaz o tom, že dílo vytvořili v určité podobě a určitém čase. To je v autorskoprávních sporech klíčové,“ popisuje základní princip Vít Krajíček, CEO a Co-founder online nástroje Mytitle. Na konceptu blockchainu hlavně oceňuje transparentnost, decentralizaci a neměnnost dat.

Tvůrci projektu zdůrazňují, že jde o velmi přívětivý a návodný online nástroj. V první fázi uživatel nahraje soubor s dílem jakékoliv povahy, kterému je přidělen unikátní hash (de facto digitální otisk nahraného souboru). Ten je začleněn do blockchainu sítě Litecoin (veřejný a transparentní blockchain), na základě čehož autor obdrží svůj unikátní certifikát.

Každý klient zároveň získává přístup k vlastnímu soukromému online úložišti. Do tohoto prostředí může dle potřeby nahrávat další projekty a provádět jejich administraci. Díky tomu má vždy po ruce originální soubor, kterým ke konkrétnímu datu prokazatelně potvrzuje tu skutečnost, že klient v daném čase měl soubor v držení, čímž může v případě sporu prokázat své autorství. Samozřejmostí je zajištění nadstandardního zabezpečení a šifrování uložených dat.

Typově lze vystavit blockchainový certifikát pro jakékoliv dílo digitální povahy, či takové, které bylo do digitální podoby převedeno až následně, tj. i pro výsledky tvůrčí činnosti, jako jsou fotografie, architektonické návrhy, či hudební díla a jiné zvukové záznamy. Velmi širokou kategorií jsou pak textová díla, mezi která lze řadit články, vědecké práce, ale také oficiální dokumenty typu závětí a smluv.

Více o projektu Certoo se můžete dozvědět na oficiálních webových stránkách https://certoo.eu/.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3