INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nedostatkove IT odborNedostatek potřebných IT odborníků řeší rostoucí počet IT firem náborem lidí bez zkušeností a potřebného vzdělání. Samy je pak naučí všem potřebným dovednostem a vychovají z nich tolik žádané experty, například analytiky či vývojáře.

Ve společnosti Ness Czech, která dodává komplexní ICT řešení, mají pro nováčky a jejich rozvoj připravený adaptační plán, který zahrnuje studium v akademii, práci pod vedením mentorů a spolupráci s koučem.

Poptávka po IT odbornících na pracovním trhu stále roste a najít vhodné kandidáty je tak ještě těžší než dříve. „Nejrychleji v současnosti roste zájem o experty se znalostmi nejnovějších technologií a řešeních vystavěných v cloudu. Poptávka se zvýšila i v případě DevOps pozic a odborníků na kyberbezpečnost. Stále ovšem platí, že nejžádanější IT uchazeči jsou zkušení Java vývojáři, .Net vývojáři, analytici pro podniková data, testeři a obecně vedoucí týmů,“ říká Martin Silvička, generální ředitel Ness Czech, s tím, že dle nejrůznějších odhadů na českém pracovním trhu chybí až 30 tisíc odborníků na ICT.

Protože ročně opustí vysoké školy jen necelé 4 tisícovky absolventů ICT oborů, nedá se očekávat, že se situace v dohledné době zlepší. Uplatnění absolventů na pracovním trhu je navíc omezené, protože řada z nich za sebou nemá adekvátní praxi a zkušenosti. V IT společnosti Ness Czech se proto zaměřili na výchovu vlastních IT expertů. Nastoupit tak do firmy mohou i uchazeči bez předchozích zkušeností, z nichž si díky propracovanému systému vzdělávání a adaptačního plánu vychovávají třeba junior BI analytiky či Java vývojáře, tedy experty, po kterých je na trhu stále obří poptávka.

„Absolventům s minimálně bakalářským vzděláním dáváme běžně šanci, i když nemají předchozí praxi v oboru. Technické zaměření studia je pro nás sice stále důležité, ale nabíráme i lidi mimo IT obory. Například uchazečka s delším kurzem od Czechitas měla sice pouze technické základy, ale na pohovoru zpracovala výborně zadání a zapůsobila na nás,“ přibližuje Martin Silvička.

Důležité je podle něj ovládat základy, mít za sebou nějaký adekvátní kurz a odhodlání na sobě pracovat: „Uchazečům bez praxe vždy v náboru do zaměstnání pomůže, když mají alespoň malou pracovní zkušenost v IT, může jít o letní brigádu či školní praxi. Už vědí, jak to v zaměstnání chodí. Je dobré, když si své projekty ukládají na GitHub. To nám pomůže odhadnout, na jaké úrovni jsou a s čím už někdy pracovali,“ dodává Martin Silvička.

Zaměření na nováčky Adaptační plán zahrnující intenzivní vzdělávání nováčci v Ness Czech absolvují obvykle během prvního roku. V prvních třech měsících se zaměřují především na technická školení, která jsou nezbytná pro jejich práci, a také na školení procesní, která jim usnadní orientaci v Nessu a spolupráci s kolegy. Plán má vždy společný základ pro všechny nováčky a dále je individualizovaný pro každého na míru. Nováčkovi je hned v den nástupu přidělen přímý nadřízený, který mu adaptační plán nastavuje spolu s projektovým manažerem dle potřeb projektu. Dále nováček dostává „k ruce“ zkušeného seniorního kolegu – buddyho, který funguje jako mentor a jehož úkolem je usnadnit nováčkovi orientaci ve firmě a v kolektivu, navazování vztahů a celkovou adaptaci na nové prostředí a úkoly.

V Ness Czech také disponují možností interního koučinku, který, jako další metoda, pomáhá nejen nováčkům v jejich profesním rozvoji. „Používáme i metodu stínování, kdy nováčci se zkušenými kolegy tráví opravdu celý den a seznamují se se všemi situacemi. Chodí s nimi na projekty, dostávají konkrétní úkoly na denní i týdenní bázi,“ vysvětluje Helena Římovská, která je v Ness Czech odpovědná za vzdělání a péči o zaměstnance.

Nováčkům i stávajícím zaměstnancům nabízí v Ness Czech možnost získání odborných certifikací, mentoring, interní koučink či účast na seminářích a přednáškách. Nabídka interních školení zahrnuje několik desítek kurzů pro rozvoj tvrdých i měkkých dovedností a neustále se rozšiřuje. Kurzy jsou dostupné také online. „Měkké dovednosti většinou pokrýváme v rámci firmy, základem naší firemní kultury totiž je, že si chceme předávat know-how interně a kolegy - lektory k tomu motivujeme. Využíváme a rozvíjíme uvnitř firmy i kompetenční komunity, ve kterých kolegové sdílí zkušenosti a sami si mnohdy připravují školení či přednášky. Nováčci tak mají nejenom detailní adaptační program s jasnou vizí, kam směřují, ale mohou se dále rozvíjet ve své odborné kompetenci,“ popisuje na závěr Helena Římovská.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3