INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Snaha ušetřit na nákupu legálního softwaru hraje stále výraznou roli, ale roste počet případů pirátství z důvodu neinformovanosti či nákupu softwaru od podvodníků.

Za pirátstvím stojí stále stejné důvody: v domácnostech snaha ušetřit a v případě firem chaos a nepořádek v zakoupených licencích. Na rozdíl od minulosti ve firmách už nedominuje hamižnost, ale organizační chaos (31 %) a s tím související nedodržování licenčních ujednání (24 %), zejména instalace více kopií softwaru, než povolují zakoupené licence.

V domácnostech snaha ušetřit stále dominuje (57 %) a následuje pirátství z nevědomosti či neinformovanosti (22 %), nejčastěji stažením softwaru z pochybného zdroje, například z internetového úložiště. Vyplývá to z poznatků protipirátské organizace BSA | The Software Alliance, která analyzovala případy pirátství za poslední dva roky.

„Novým trendem je růst případů, kdy k pirátství dochází vinou podvodu, nejčastěji pořízením od neautorizovaných překupníků či z on-line aukcí. Výrazně stoupl i počet případů, kdy kradený software instalují děti (13 %), ať už pro vlastní potřebu nebo pro rodiče či prarodiče,“ říká Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA | The Software Alliance.

V Česku se pirátsky užívá 35 % softwaru a jeho výrobci tím ročně přicházejí o tržby v hodnotě 3,8 miliardy korun. Nejčastěji se užívá kancelářský software a operační systémy, grafické a návrhářské programy, herní software, konstrukční CAD aplikace či utility, například antivirové systémy.

Podle průzkumu BSA 48 % domácích uživatelů v Evropské unii připouští, že užívají nelegální software. „Málokdy si pirátské kopie pořizuje 26 % uživatelů a 12 % připouští občasné užívání kradeného softwaru. Nicméně 7 % se přiznalo, že užívá pirátský software velmi často, a 3 % dokonce neustále,“ shrnuje Jan Hlaváč. Softwarovými piráty jsou zejména muži (64 %) ve věku 25–34 let (36 %).

Prarodiče: Vnuk z nás udělal piráty

Protipirátská organizace BSA zároveň zaznamenala růst případů pirátství u uživatelů starších padesáti let. Nákup výpočetní techniky rodičům či seniorům často zařizují jejich potomci, kteří si mnohdy s autorskými právy hlavu nelámou: „Evidujeme mnoho případů, kdy se pirátem nevědomky stali rodiče nebo senioři, kterým nelegální software nainstalovalo jejich dítě nebo vnouče. Nabádáme k obezřetnosti, protože případné postihy jsou značné,“ varuje Jan Hlaváč, zástupce protipirátské aliance BSA.

Soud může uložit vysoké peněžité tresty, nařídit propadnutí věci, či dokonce uložit trest odnětí svobody až do výše osmi let. Dalším trestem bývá úhrada škody způsobené výrobcům softwaru nebo vydání bezdůvodného obohacení až ve výši dvojnásobku ceny nelegálně užívaného softwaru.

I za pouhé stažení pirátského softwaru hrozí postihy

BSA varuje i před stahováním potenciálně pirátského softwaru: „Lidé si často myslí, že pokud software pouze stahují a nesdílejí jej s ostatními uživateli, jsou právně nepostižitelní. To je ale obrovský omyl. I pouhé stažení nelegálního softwaru se považuje za porušení práv autorů,“ důrazně upozorňuje Jan Hlaváč.

Zatímco stahování filmů a hudby pro osobní potřebu zákon přímo nepostihuje – protizákonné je pouze jejich sdílení –, u softwaru tomu tak není. Policie tedy může stahovače postihovat i za stahování nelegálního softwaru a jeho užívání na počítači. „Stahovat software z pochybných zdrojů, jakými jsou různé peer-to-peer sítě či on-line úložiště, je proto velmi rizikové,“ uzavírá Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA | The Software Alliance. BSA kvůli tomu doporučuje stahovat software pouze z legitimních ověřených zdrojů a obecně být opatrný při jakýchkoli nákupech softwaru prostřednictvím sítě internet.

O protipirátské organizaci BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je přední světová asociace zabývající se prosazováním ochrany práv duševního vlastnictví v softwarovém průmyslu. Sdružuje přes sedmdesát společností, které ročně investují miliony dolarů do vytváření softwarových řešení, jež pohánějí ekonomiku a zlepšují moderní život. Prostřednictvím partnerství s orgány státní správy, orgány dohlížejícími na dodržování práv duševního vlastnictví a vzdělávacích aktivit rozšiřuje BSA horizonty digitálního světa a buduje důvěru v nové technologie, které tento svět posouvají vpřed.  Tuzemskými členy BSA jsou společnosti Acronis, Adobe, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, Bentley Systems, CNC, DBA Lab S.p.A., Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla a The MathWorks.

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3