INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Rok 2016 jednoznačně potvrdil, že se současný svět mění a digitalizace prostupuje do všech oblastí našeho života. Například rozšířená realita umožnila milovníkům Pokémonů nachytat si své oblíbené příšerky a zažili jsme také nové taktiky kyberzločinců, kteří se již neschovávají, ale aktivně vystupují a žádají o výkupné. Brzy se dočkáme dalších změn, které ovlivní nejen svět IT. Umělá inteligence odhalující hackery, městské služby postavené na internetu věcí a cloud měnící způsob naší práce – to vše nás čeká v následujících letech.

„Stejně jako Velká průmyslová revoluce měnila podobu světa před 200 lety, tak nyní ovlivňuje digitalizace ten současný. Tenkrát byla pára hybatelem pokroku a dnes podobnou roli hrají data. Ta se stávají nejdůležitějším aktivem každého podniku i státu. Klíčová je proto schopnost svá data zabezpečit, analyzovat a na základě vyhodnocení nabídnout zákazníkům či občanům odpovídající služby,“ říká Pavel Křižanovský, technický ředitel Cisco ČR.

Budoucnost kybernetické bezpečnosti

Rozsah kybernetických hrozeb už dnes narostl do takových rozměrů, že není zvladatelný lidskými silami. Detekce a neutralizace hrozeb musí probíhat automaticky. Proto se stále častěji využívá umělé inteligence, která sleduje a vyšetřuje podezřelý internetový provoz. S její pomocí lze odhalit útok dříve, než začnou hackeři krást citlivá data. Bezpečnostní řešení založená na umělé inteligenci se neustále učí z enormních objemů dat, která analyzují. Dokážou se naučit, jak vypadá normální chování v dané organizaci, určit, co je nežádoucí a reagovat na hrozby novým, efektivnějším způsobem. Tento druh hloubkového učení umožňuje automatizovat obranu proti novým a dosud neznámým hrozbám. Společnost Cisco využívá umělou inteligenci k tvorbě sítí se schopností sebeobrany, které automaticky detekují potenciální hrozby a podniknou potřebné kroky.

Noví kolegové v práci

V průzkumu 2016 Harvard Business Review 72 % vrcholových manažerů uvedlo, že důležitost efektivní týmové komunikace za poslední dva roky vzrostla. Podle 68 % respondentů vzrostla také důležitost spolupráce s externími subjekty včetně partnerů, dodavatelů, zákazníků a konzultantů, ale také s kolegy v jiných lokalitách. Přitom nástroje pro spolupráci často nejsou integrované s jinými podnikovými procesy a neodpovídají stylu práce uživatelů. To má za následek to, že v praxi nemusí být příliš využívány. Mezi nejlépe hodnocené nástroje ve výše zmíněné studii patří sdílení souborů, videokonference a portály pro správu podnikového obsahu. Příští generace nástrojů pro spolupráci bude cloudová, zaměřená primárně na mobilní využití a otevřená integraci s různými zařízeními.

Pevný základ chytrých měst

V roce 2017 bude pokračovat rozvoj tzv. fog computingu, který přenáší výhody cloudu i na okraje sítě. Fog computing bude nalézat uplatnění v inteligentních městech, kde i nejvzdálenější zařízení budou vybavena výpočetní kapacitou, možností ukládání dat a síťovými funkcemi s cílem zlepšit městské služby, například řízení dopravy, inteligentní osvětlení, bezpečnost nebo parkování. Fog computing může například zmírnit dopravní zácpy v případě nehody. Data z propojených vozidel jsou okamžitě vyslána do semaforů, které na základě předem daného algoritmu upraví řízení dopravy, aby byl dopad nehody na provoz co nejmenší.

Prolnutí se skutečným světem

Průnik různých dimenzí je něco, s čím se budeme v roce 2017 setkávat stále častěji. Čistě internetoví prodejci zavádí kamenné obchody (např. knihkupectví Amazon a Amazon Go). Aplikace Pokémon Go zase přitáhla pozornost mas k rozšířené realitě a mnozí tak trávili chůzi po parcích více času než dříve. Technologie jsou dnes dostupné téměř každému. Podobně jako chytré telefony a tablety, i nové platformy založené na otevřeném softwaru umožňují inovovat způsoby využití technologií ve fyzickém i virtuálním prostoru.

Masivní nárůst uživatelů i přenesených dat

V roce 2020 dosáhne počet uživatelů internetu 4,1 miliardy. Nebudou to ale pouze jejich počítače, které vygenerují obrovské množství dat. V roce 2020 bude totiž 71 % celkového IP provozu pocházet z jiných zařízení než PC, například z chytrých telefonů, tabletů a televizí. Výrazně k narůstajícímu IP provozu přispívá internet věcí. Ve stejném roce se počet připojených zařízení vyšplhá na 50 miliard. Aplikace jako kamerový dohled, inteligentní měřidla spotřeby, digitální pomůcky pro sledování zdravotního stavu a machine-to-machine komunikace vytváří rostoucí objemy dat a kladou nové nároky na sítě.

Základ úspěšné digitalizace

V budoucnu musí být připojení k sítím snadné. Podobně jako celosvětová síť WWW umožnila využití internetu téměř kýmkoli, přecházejí podnikové sítě na otevřený model. Síť připravená na digitální věk nabízí řízenou automatizaci a analýzu dat v reálném čase, virtualizaci síťových funkcí a neomezenou škálovatelnost cloudu. Jak otevřená, softwarově definovaná síť podporuje digitální transformaci? Poskytuje cenné informace ze síťového provozu, automatizuje procesy a chrání před hrozbami. Síťová zařízení tak budou schopna detekovat místo, kde prasklo potrubí a uzavřít jej nebo zajistí preventivní údržbu v továrnách nebo umožní preventivní údržbu v průmyslových provozech.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3