INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

bsaProtipirátská organizace BSA | The Software Alliance (dále jen BSA) varuje před podvodníky, kteří požadují tisíce korun za údajné porušení autorského práva. V posledních dnech BSA zaznamenává výrazný nárůst útoků podvodníků. Byť se pravděpodobně jedná o různé varianty vyděračských útoků, scénář je vždy podobný:

Vyděrači zablokují internetový prohlížeč či počítač smyšleným oznámením o porušení autorského práva k softwaru, filmům anebo hudbě. Následně se pod hlavičkou policie či autorskoprávních organizací dožadují zaplacení pokuty za porušení autorských práv v řádu několika tisíc korun. Pokud nezaplatí, vyhrožují trestním stíháním, vyšetřováním a permanentním zablokováním počítače.

„Jedná se o jasný podvod. Autorskoprávní organizace ani policie nikdy touto formou nekomunikují. Podvodníci využívají černého svědomí lidí a vyděračské viry umisťují na stránky, odkud lze nelegální cestou stáhnout software, filmy či hudbu. Vyděračské viry umisťují také na stránky s erotickým obsahem. Počítají s tím, že se lidé leknou, že se dopustili něčeho nezákonného, a raději pár tisíc zaplatí. Nedoporučuje se podvodníkům cokoli platit, protože po zaplacení obyčejně nedojde k odstranění vyděračského viru. Namísto toho by si měli lidé nechat počítač odvirovat a příště se vyvarovat návštěv rizikových webů, které nabízejí pirátský obsah,“ říká Jan Hlaváč, zástupce autorskoprávní organizace BSA, která zastupuje významné výrobce softwaru.

INFOBOX: V případě skutečného porušování autorských práv se řeší protiprávní stav většinou písemnou komunikací adresovanou osobě, která se má takového jednání dopouštět. Případně situaci řeší přímo policie, a to osobní návštěvou nebo zasláním výzvy k vysvětlení. „Podvodníci využívají strachu z policejního vyšetřování. V Česku se totiž za porušení autorského práva považuje již samotné stažení kopie nelegálního softwaru. I jediné stažení může vést k policejnímu stíhání. Lidé si často myslí, že pokud software pouze stahují a nesdílejí jej s ostatními uživateli, jsou právně nepostižitelní. To je ale obrovský omyl. Neznalosti navíc využívají i podvodníci,“ uzavírá Jan Hlaváč.

Během dovolených lidé více navštěvují stránky s nelegálním obsahem
BSA zaznamenává výrazný nárůst útoků podvodníků v letních měsících. „Pravděpodobně to souvisí s tím, že lidé v době dovolených jsou méně obezřetní a navštěvují i rizikové webové stránky, kde je pravděpodobnost útoku vyděračů vysoká. Patří mezi ně stránky nabízející nelegálně získaný software, filmy a hudbu či erotický obsah,“ dodává Jan Hlaváč.

Vyděračský virus může zablokovat nejen internetový prohlížeč, ale i celý počítač. Nejagresivnější jsou viry, které si uživatelé zavlečou do počítače instalací softwaru staženého z nelegálních zdrojů, například online úložišť nebo výměnných sítí. Tento malware může navíc zašifrovat a znepřístupnit data napadených počítačů. Odstranění takového agresivního viru je velmi obtížné, či dokonce nemožné.

Nejčastěji se pirátsky užívá kancelářský software a operační systémy (výrobce Microsoft), grafické a návrhářské programy (Adobe), CAD aplikace (Autodesk) či utility, například antivirové systémy (Symantec). V Česku se podle loňské analýzy užívá 33 % nelicencovaného softwaru (viz graf). Výrobci softwaru tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3