INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Matěj Kretík 7Každá generace má své, a tak zatímco v šedesátkách si celý svět ujížděl na Beatles a v devadesátkách jsme všichni hrdě nosili šusťákovky, dnešnímu světu jednoznačně vládne jiný fenomén, a to jsou Youtubeři.

Jedná se o jakési novodobé idoly, které jsou mladým blíže než celebrity z dob minulých. Mohou sledovat jejich život prostřednictvím videí na Youtube nebo fotek na Instagramu a povídat si s nimi v komentářích jako s kamarády. Jsou ale Youtubeři záležitostí pouze mladé generace nebo dokážou zaujmout také starší „dospěláky“?

Fenomén Youtuberů je spojen zejména s tzv. generací Z, což je skupina populace narozená od poloviny 90. let a později. Tito lidé v podstatě vyrostli s mobilním telefonem v ruce a internetem nadosah. „S technologiemi jim to jde lépe a přirozeněji než generaci jejich rodičů a orientovat se ve stále rychlejším rozvoji a novinkách jim jde samo od sebe. Právě oni jsou často cílovou skupinou Youtuberů, které vnímají jako své kamarády, sledují jejich životy a mnohdy se jimi nechají i inspirovat či ovlivňovat, podobně jako tomu je mezi nejlepšími přáteli z reálného světa“ říká Matěj Kretík (na snímku) z Bookin Agency, http://www.bookinagency.cz/.

Od módy po počítačové hry

Youtubery a jejich kanály pak můžeme rozdělit podle jejich zaměření na módní neboli fashion, které se zabývají módou a kosmetikou a jedná se převážně o dámy, cestovatelské či o vaření. Dále pak existuje nespočet herních videí, kde diváci sledují, jak Youtuber hraje počítačové hry. Setkat se můžeme také s různými pranky neboli vtípky, kde si Youtubeři natáčí, jak si dělají legraci z ostatních, často jde o zábavu, která je docela na hraně. Spousta kanálů je také zaměřena obecně a jednoduše mapuje život daného člověka. Sami Youtubeři jsou ve velké míře zástupci právě generace Z, najdou se však i starší, výjimkou nejsou mileniálové.

Youtube pro maminky i cestovatele

Jakýmsi typem Youtube kanálů, který nejspíše zástupce generace Z ani neosloví, jsou kanály zabývající se mateřstvím, kterých je spousta. Maminky si zde předávají tipy, sdílejí své problémy, podporují se a spojují se s jinými maminkami. Zde tedy opravdu můžeme říci, že Youtubeři nejsou pouze pro mladé v případě, že těmi mladými myslíme generaci Z. „Rovněž kanály zabývající se gastronomií mohou zaujmout starší generace spíše než puberťáky. Mohou být jistou náhradou za kuchařské televizní show, které se v minulosti těšily velké oblibě. Starší publikum mají také cestovatelská videa, zejména proto, že mladší generace cestují ještě ve velké míře s rodiči. Ale stále je to malé procento kanálů pro tento segment v rámci českého YouTube“ doplňuje Matěj Kretík z Bookin Agency, http://www.bookinagency.cz/.

Youtubeři jsou zkrátka fenoménem, který alespoň částečně oslovuje téměř všechny generace. A protože si toho všimly i firmy, stal se z Youtuberování v posledních letech vcelku výdělečný byznys. Značky nabízejí Youtuberům peníze za umístění svých produktů do videí a často jde o nemalé částky. Nic ale není jen tak. „Vždycky je špatně a jde poznat, když je to na sílu. Aby spolupráce byla přirozená a pro všechny zúčastněné prospěšná, je třeba, aby si Youtuber a značka vzájemně pomohly. Ideální situace je, když se jedná o produkt, který youtuber sám od sebe využívá, má jej v oblibě, nebojí se to přiznat a doporučit jej. Taky je fajn, když značka pomůže Youtuberovi v realizaci jeho vlastního projektu,“ popisuje Matěj Kretík z Bookin Agency, http://www.bookinagency.cz/.

Právě spolupráce se značkami se také může lišit v závislosti na cílové skupině, jinak bude Youtuber ukazovat produkt patnáctiletému hráči počítačových her a jinak třicetileté mamince. Samozřejmě se také bude jednat o jiné produkty, proto by značky měly při zamýšlené spolupráci pečlivě uvážit, jaký youtuber je právě pro ně ten pravý.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3