INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

5gKde všude se budou testovat 5G technologie? Odpoví soutěž, kterou pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). Hlásit se do ní budou moct města a obce z celé České republiky.

Aby se vše co nejlépe připravilo, resorty nyní zjišťují, jaké samosprávy mají zájem stát se co nejdříve chytrými městy. Patří mezi ně i ty vaše? A jste v dané municipalitě starostou nebo jiným čelním představitelem? Pak se registrujte na adrese: https://forms.gle/2p8zHhYe71KDTtWs6. Termín pro vyplnění formuláře, což je první předpoklad účasti v soutěži o testování 5G sítí, je 30. září 2019.

Samotnou soutěž chtějí MPO a MMR vyhlásit na podzim. "Ve městech a obcích, které v soutěži uspějí, budou moct díky státu testovat 5G technologie a jejich aplikace. Právě ty jsou pro rozvoj samospráv zásadní, stejně jako inovace a moderní informační a komunikační technologie jako takové. Municipality díky tomu budou moct víc spolupracovat s firmami či univerzitami na nových systémech například v oblasti chytré dopravy, bezpečnosti, digitálních aplikací pro občany a dalších," říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: "To vše v souladu s Inovační strategií 2019 - 2030 v duchu toho, aby Česká republika skutečně byla zemí pro budoucnost, tedy Czech Republic: The Country For The Future. Tuto zaštiťující značku vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace nedávno schválila také jako hospodářskou značku, která se stane nedílnou součástí připravované Národní hospodářské strategie."

Soutěž o chytré město je pro tuzemské municipality velkou příležitostí. Díky 5G sítím budou moct zlepšit kvalitu služeb, které poskytují občanům a dosáhnout tak toho, aby se lidem co nejlépe žilo. Regiony se budou lépe rozvíjet a tuzemské samosprávy se stanou lepším místem pro život. Aby se vše podařilo uskutečnit, je nutná spolupráce měst a obcí, odborné veřejnosti, akademické i podnikatelské sféry. Jedině tak se koncept chytrých měst, tedy Smart Cities, postavený mimo jiné na udržitelném rozvoji a opírající se o moderní informační a komunikační technologie, v budoucnosti rozšíří.

"Soutěž cílí zejména na naše regiony, proto jsme se ji na Ministerstvu pro místní rozvoj rozhodli podpořit. Věřím, že soutěž ukáže, jak mohou nové technologie přispět k rozvoji měst a obcí a ke zvyšování kvality života obyvatel, ať už jde o dojíždění za prací či do škol, trávení volného času, kvalitu místního prostředí nebo dostupnost veřejných služeb. Naším cílem je podporovat konkurenceschopnost regionů s využitím SMART přístupů a zároveň zamezit prohlubování takzvaných regionálních rozdílů. Města, obce a kraje budou mít nezastupitelnou roli v připravované Národní hospodářské strategii tak, jak ji mají v nové Strategii regionálního rozvoje," říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Co jsou 5G sítě

- 5G sítě jsou klíčovým prvkem připravovaných vysokorychlostních sítí velmi vysoké kapacity, tj. základní pilíř gigabitové společnosti.

- Přínosem 5G sítí je cca desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti, podstatné snížení doby odezvy (řádově v jednotkách milisekund) či schopnost komunikovat s obrovským množstvím zařízení (až 1 milion na km2).

- Na 5G sítích je postaven koncept internetu věcí, Průmyslu 4.0, Smart Cities, autonomních vozidel, virtuální a rozšířené reality, 360o videí či holografických telefonátů a projekcí.

- Využívání standardu 5G bude provázet používání umělé inteligence, přenosových prostředků internetu věcí a analytické nástroje pro práci s velkými objemy big data.

- 5G sítě mají za cíl vyjít vstříc potřebám celých odvětví. Počty bezdrátově připojených zařízení zásadním způsobem narostou o čidla, snímače, regulační prvky, přístroje a stroje.

- Předpokládá se, že díky 5G sítím na jednoho uživatele připadnou stovky takových zařízení, přičemž pouze jedním z nich bude chytrý telefon.

Proč se 5G sítě zavádí?

- 5G sítě představuje celosvětový fenomén. Je založen na bezdrátových vysokorychlostních technologiích a na sjednocování, tzn. konvergenci, mobilních a pevných sítí.

- 5G sítě zajistí plošnou dostupnost datových služeb, vysokorychlostní komunikaci s pohybujícími se objekty a nabídnou také vysokorychlostní pevné připojení.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Vztahy nejen v businessu: účel vs. trvalá hodnota

    V poslední době slýchám od lidí z businessu poznámky, že žijeme přesně v takové zemi, jakou si zasloužíme. Když nějaká taková věta či úvaha zazní, ptám se, co přesně je tím myšleno. Pokaždé se dostaneme k tomu samému. Ke kvalitě vztahů mezi lidmi. Začíná být normou, že když vztah poslouží svému účelu, vyšumí. Není to přátelství ani partnerství. Spíše hra na ně. Něco, co vypadá vznešeně. Tváří se, že to má hloubku. Přitom je to prospěchářské a jednostranné. A jakmile je dosaženo cíle, expirační lhůta se nemilosrdně naplňuje. A jak řešení vidí podnikatelé? Naučit se žít takové vztahy, které mají hodnotu – kde jsme ochotni na sebe brát závazky a investovat do vzájemnosti. Kvalitní mezilidské vztahy každému jednotlivci pomohou překročit vlastní stín. A stejně důležité jsou i pro úspěch a rozvoj v podnikání. Kateřina Šimková

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3